Trap Danmark, 6. udgave, bind 3: Frederikshavn, Hjørring, Læsø
Af Poul Porskær Poulsen, historie-online.dk
”Opdag hele Danmark med Trap” annoncerer udgiveren. Sjette udgave af det klassiske danske opslagsværk udi historie, topografi, natur osv. har indledt sin tur gennem Danmark helt oppe fra nord. Dette første bind er i virkeligheden bind 3, for det er meningen, at der skal komme to generelle bind om Danmark – og sidste år kom jo det store atlas. Så udgivelsesrækken er altså så småt i gang. Til lykke med det – det er jo herligt med Trap, vi kender det og bruger i høj grad værket i alle dets udgaver.
Men nu skal vi så til at vende os til en ny slags Trap. Umiddelbart kan man jo godt savne den gode gamle gennemgang sogn for sogn, landsby for landsby, købstad for købstad, herregårde, kirker og andre væsentlige steder til de hurtige opslag, men det er jo egentlig også en god ide at få mere sammenhængende tekster om de forskellige lokaliteter. Det er overblik, den nye udgave søger at skabe, og overblik får man. Lokaliteterne ses i sammenhæng, og det er opbygget tematisk, så hvis det er kulturen, man ønsker at vide noget om, så er kommunens kulturliv samlet i et afsnit, ligesom naturen, historien, erhverv og samfund. I de redaktionelle metoder og kriterier fortæller redaktionen, at der er lagt vægt på at redegøre for baggrunde og sammenhænge, så man kan forstå udviklingen og den aktuelle status. Det er overordnet og velskrevet, så er det sagt, og skal man så mere i dybden, så må man jo gå til de enkelte lokaliteters lokal- og byhistorier. Det kunne man jo godt have gjort opmærksom på.
Alle har seks overordnede kapiteloverskrifter: Kommunen, Natur og landskab, Historie, Byerne, Kultur, Erhverv og Samfund. Og vi begynder altså oppefra. Med Frederikshavn Kommune, hvor vigtigheden af fiskeriet og havnevirksomheden står tydeligt frem. Men også fritidsliv og kultur, for Skagen ligger jo i kommunen. Hvilket giver lejlighed til at fortælle om turismen, ikke mindst for de mere velstående naturligvis, og malerne – altså de lokale med Anna Ancher i spidsen. Der er skibsforlis og Skagen Visefestival og meget mere her helt på toppen. I hovedbyen Frederikshavn har flådestationen spillet en stor rolle, og på det sportslige plan White Hawks, ishockeyklubben, der konstant er blandt landets bedste. Og i Sæby må man ikke snyde sig fra de middelalderlige kalkmalerier i Sæby Kirke, de er virkelig en udflugt værd.
Hjørring Kommune består af klitplantager mod vest og bakket moræneland mod øst – det meste af kommunen ligger faktisk på gammel havbund. Sandflugten har spillet en stor rolle, og den lystrejsendes udflugt går fx til Lønstrup Klit, Rubjerg Knude og fiskerlejet Løkken, hvor der hvert år samles en hulens bunke turister, der tumler sig på den brede strand og i det kolde Vesterhav. Og der er Børglum Kloster, den mest betydningsfulde institution i middelalderens Vendsyssel, Hirtshals med den vigtige havn for fiskeri og færgefart. Vi får en kort indføring i vendelbomål (som skal udtales med w), den kendte Hjørring-revy og de superstærke kvindelige fodboldspillere i Fortuna Hjørring.
Den tredje kommune er den lille Læsø, en af landets allermindste kommuner, men meget særegen og ganske ung, eftersom den først steg af havet for ca. 4.900 år siden. Selve skabelsen af øen ud fra en lille øgruppe er i øvrigt en spændende fortælling. Bosætningen begyndte i middelalderen; nu er der godt 1800 fastboende, men naturligvis en del flere folk på øen i sommerperioden. Og her kan man nyde solen. Læsø er faktisk landets mest solrige kommune med 1951 solskinstimer i gennemsnit. Erhvervsmæssigt har saltudvindingen naturligvis haft stor betydning for indtjeningen på øen, indtil man havde skovet alt træ, man naturligt nok også fiskeri og anden søfart. Og vi får da også historien om de tangtækkede huse og de truede brune bier.
Der skal ikke refereres yderligere – det er simpelthen for omfattende. Forfatterne, og dem er der mange af, får altså meget med, og det er som allerede nævnt lykkedes for redaktørerne at få samlet teksten i fint fortløbende temaer, der er let læste og virker autoritative og relevante. Så man kan faktisk godt læse teksten i sammenhæng, i modsætning til gamle Trap, og det tilfredsstiller formodentlig også den moderne læser. Men det er jo stadigvæk et opslagsværk, så dertil er der naturligvis et sted- og navneregister, og ønsker man fx at læse om de tre kommuners historie, så er det jo samlet som det tredje punkt under hvert kapitel. Kender man ikke noget særligt til kommunerne i forvejen, så er der meget at hente ved læsningen af Trap, og er man lokal nordjyde, så er det jo nok kendt i forvejen. Men sådan vil det jo være, når man bevæger sig rundt i landet. Billedmaterialet bør også nævnes – og kun for det gode, for det er velvalgte og meget fine aktuelle og historiske fotografier, tegninger, grafiske opstillinger mv.
Jeg tror min udgangsbøn skal være, at man må være tilfreds med det første bind i den nye Trap. Tiden var løbet fra den gamle Trap, og nu får vi altså den nye udgave med overbliksteksterne, som det er til at læse. Og det er jo egentlig også fint nok! Det skal blive spændende at følge de næste mere end tredive bind – om skruen kan holdes i vandet. Mon ikke det kan!
Siden er oprettet 07. december 2016.