Udsigt fra et skyttehul
Af Kristian P. Hansen
William A. Foley meldte sig i slutningen af 1944 frivilligt til kampen mod nazismen, da han fyldte 18. Han var inspireret af sin fader, der havde kæmpet i Europa under den første verdenskrig. Foley ville for alt i verden i kamp, og fik i begyndelsen af 1945 sit ønske opfyldt. Han blev stationeret sammen med den 94. infanteridivision ved den tysk-belgiske grænse under Ardenner-offensivens sidste dage.
Sammen med sin makker, Dan, der havde mere erfaring ved fronten deltog Foley i kampene omkring Ardenner-skovene, i tilbageerobringen af St. Vith og offensiven mod Saarfloden. Undervejs mødes vores hovedperson af krigens grusomme karakter. Han oplever, at adskillige fra hans enhed, herunder Dan, mister livet i de barske og forbitrede kampe langs den tyske grænse. Selv undslipper han kun knebent ved flere lejligheder med livet i behold. Den totale ødelæggelse, som den moderne krig bringer med sig, gør desuden et stort indtryk på den unge William, da han er vidne til de mange uskyldige ofre og den tilfældige ødelæggelse, som går i kampenes fodspor.
Undervejs igennem det hærgede Vesteuropa står Foley og den 94. division overfor nogle af det tredje riges bedste kamptropper. Blandt andet den 11. panserdivision, der nærmest bliver udslettet i de hårde kampe mod amerikanerne. Kampe der i øvrigt kostede amerikanerne næsten lige så dyrt.
Gennem de prøvende måneder ved fronten tager Foley blyant og papir i brug i mere end en forstand. Han tegner mange af de oplevelser, han udsættes for. Tegningerne, der fulgte ham gennem hele krigen, overlever mirakuløst og giver et nyt perspektiv til en ellers ”almindelig” øjenvidneberetning.
”Udsigt fra et skyttehul” udkom på dansk i midten af marts 2006, og er en både grusom og fantastisk historie. Det er lykkedes William A. Foley at skildre den barske virkelighed der omsluttede soldaterne på vestfronten på en ganske særlig måde. Det er en historie om unge mennesker, der hurtigt ældes i den rædselsfulde krig. I en virkelighed præget af kaos, død, kulde og smerte følger læseren hovedpersonens oplevelser på nær hold.
Forfatteren formår også at sætte et menneskeligt ansigt på sine fjender. Mænd der ellers gør alt i deres magt for at tage livet af ham. Der er en uforfalsket sympati at spore for de sårede og døde tyskere, som Foley støder på under sin grusomme rejse gennem det hærgede krigslandskab.
Foley’s bog er fremragende skrevet på niveau med den dygtighed, der ses i hans illustrationer. Det er muligvis denne kunstneriske side af ham, der bidrager til at inddrage detaljer, som skaber en uhyggelig virkelig beskrivelse af krigen. Små detaljer der for andre går tabt i erindringen, men som er afgørende i en komplet og gribende beskrivelse.
Der er ikke grund til at gå i detaljerne med selve handlingsforløbet. Det i sig selv er ikke unikt. Utallige lignende har allerede set dagens lys. Foley’s bog er alligevel en fremragende fortælling, der gennem hans ”kunstneriske” skrivestil fortjener en placering blandt klassikerne indenfor erindringslitteraturen om denne periode.
Det skal endvidere nævnes, at der er gjort et godt arbejde i forhold til oversættelsen. Jeg har læst bogen på både engelsk og dansk, og var lige imponeret ved begge lejligheder. Morten W. Larsen har virkelig formået at sætte de rigtige danske ord sammen, i bedste ”foleystil”.
Alt i alt har vi efter min opfattelse med et mesterstykke at gøre. Jeg må blankt erkende, at da jeg først begyndte at læse holdt jeg kun tre pauser. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har læst en bog, der bandt mig til sofaen, som det var tilfældet med ”Udsigt fra et skyttehul”. Jeg kan således varmt anbefale den til alle der har en historisk interesse for perioden, eller folk der blot vil læse en spændende bog om et af historiens mest afgørende kapitler.