Under Vulkanen
Af Erik Ingemann Sørensen
Takket være Vesuvs store udbrud i år 79 blev to af romerrigets store byer forseglet for eftertiden. Siden har de mange udgravninger medført, at det i dag er muligt at vandre rundt i og mellem rigmandshuse, butikker, bordeller, teatre og fattigfolks ydmyge boliger.
Om dette spændende har forfatterparret Arendse og Johnny Thiedeke nu genudgivet en stærkt revideret udgave af deres bog, der udkom første gang for 20 år siden.
Den er en blanding af turistguide, historiske redegørelser, originalt – og spændende – kildemateriale, fortolkninger, sidefortællinger, sammenstillinger mellem fortid og nutid og meget, meget mere. Det hele er mere eller mindre blandet sammen i en række temaer, der fortæller om for eksempel mad, økonomi, politik, religion osv.
Det havde nok været en god idé at gå mere kronologisk frem – begyndende med udbruddet i 79 efterfulgt af udgravningerne og så de mange spændende fortællinger. Som bogen fremstår nu, virker den noget uoverskuelig – til tider forvirrende.
Ingen tvivl om at forfatterne kan deres metier. Derfor er det ekstra ærgerligt, at bogens struktur ikke er strammet mere op.
Som lærebog i gymnasiet er den givet bedre egnet end som egentlig turistguide. Men for den interesserede er der trods alt noget at hente. Et fornemt billedmateriale suppleret af nøjagtige kort støtter læsningen udmærket. Desværre er både emne- og navneregister fraværende.