Menu
Forrige artikel

Værelse 13

Kategori: Bøger
Visninger: 1423

 

Af Thomas Oldrup

M.R. James (1862-1936) var en respekteret middelalderforsker, men også en legendarisk forfatter af old-school gyserhistorier. En af de kendteste, Værelse 13, foregår i Viborg, og er netop blevet genudgivet – sammen med en forklaring på hvorfor den dog finder sted netop der.   

Handlinger er denne: En tør britisk forsker, Mr. Anderson, er i Viborg for at undersøge dokumenter på ’the Rigsarkiv’ fra den danske reformation, bl.a. vedrørende den sidste biskop, Jørgen Friis. Han finder bl.a. ud af, at Friis har en art katolsk troldmand boende som lejer i sit hus i Viborg. Mens Anderson studerer dokumenterne på arkivet, indlogerer han sig på et hotel midt i byen. Han bor på værelse 12. Det viser sig at der om dagen ikke er noget værelse mellem de to store værelser 12 og 14, der hver har tre vinduesfag. Men om natten krymper værelserne til to fag, og der opstår på mystisk vis et værelse 13 mellem dem. Værelse 13 er beboet af en skummel type, der danser, synger og lyser, muligvis er det den katolske troldmand, der har solgt sin sjæl til djævelen.

Den victorianske gyser er superklassisk og skrevet i et vidunderligt, knastørt sprog og meget typisk for M.R. James, hvis gyserhistorier er karakteriserede ved stemningsfulde historiske settings, reserverede engelske antikvartyper og fundet af en gammel bog eller lignende, der løsner op for en form for uro i fortællingens nutid.

Det er altid skægt at opleve udenlandske gæsters blik på Danmark og danskerne til forskellige tider, også M.R. James’ og Mr. Andersons. For den historisk interesserede læser er det dog især interessant at få sat novellen ind i den kontekst, der præsenteres i bogens to appendikser, der fylder ligeså meget som novellen selv. (Hele bogen er 93 sider lang, og novellen fylder de første 42.)

Den afgående centerleder på Hald Hovedgaard (som M.R. James og Mr. Anderson i øvrigt også besøgte), Peter Q. Rannes, fortæller veloplagt om James’ to besøg i Danmark i 1899 og især 1900, hvor han cyklede gennem landet sammen med to Cambridge-venner. Det var på disse rejser, at idéen til novellen opstod. Dette kapitel har ikke kildeangivelser.

Den tidligere museumsinspektør Jesper Hjermind zoomer til slut ind på Viborg anno år 1900 med mange fine detaljer. Dette kapitel har nogle kildeangivelser.

Gyseren Number 13 udkom første gang i 1904, men nu har det lille forlag Folklore udgivet den i en nyoversat version, som nævnt med de to grundige appendikser, foruden stilsikre og stemningsmættede illustrationer, nye såvel som gamle. Den lille smukke bog – der koster 150 kr. – er gaven til alle der er glade for historie og klassiske gys, ikke kun i Viborg og omegn.

[Historie-online.dk, den 9. august 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Under Vulkanen
En rejse mod nord
Hovslag fra Sleipnir