Menu

Referat af Dansk Historisk Fællesråds ordinære repræsentantskabsmøde på TID - Museum for Odense, Overgade 48, 5000 Odense C, onsdag den 28. august 2024 kl. 15.30

 

Tilmeldte deltagere i tilfældig orden:

 

Michael Dupont, Samfundet for Dansk Genealogi og Personalhistorie

Erik Nørr, Det Kongelige Danske Selskab for Fædrelandets Historie

Henrik Harnow, Museum Odense

Peder Jacob Ellehave Kragh, Historielærerforeningen

Aase Windeballe, DLF - Dansk Lokalhistorisk Forening

Lars Froberg Mortensen, SLA - Sammenslutningen af Lokalarkiver

Gunnar Jakobsen, Told- og Skattehistorisk Selskab

Mikael Kristian Hansen, Teatermuseet i Hofteatret

Poul Porskær Poulsen, webredaktør

Jørgen Burchardt, Vejhistorisk Selskab

Michael Terp Rasmussen, Danske Slægtsforskere

Heidi Eskelund Knudsen, HistorieLab

Jeppe Nevers, Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber, SDU

Caroline Nyvang, Dansk Folkemindesamling

Poul Broe, Historisk Samfund for Fyn

Ole Jeppesen, Historiesnedkeriet

Børge Kjeldsen, Antikkens Venner

 

Formanden, Michael Dupont, bød velkommen til repræsentantskabsmødet.

 

1. Valg af dirigent

Styrelsen foreslog Erik Nørr, der valgtes med akklamation. Dirigenten konstaterede, at mødet var lovligt indvarslet i henhold til DHF’s vedtægter.

 

2. Godkendelse af forretningsorden for repræsentantskabsmødet

Dagsordenen for mødet godkendtes uden bemærkninger. Suppleanten, Mikael Kristian Hansen, valgtes på styrelsens forslag som referent.

 

3. Godkendelse af nye medlemmer

Formanden, Michael Dupont, oplyste, at De Kulturhistoriske Museer i Holstebro havde udmeldt sig.

Til gengæld havde DHF fået fire nye medlemmer:

Gadstrup Skole

Webers Forlag

FAHS Frederiksborg Amts Historiske Samfund

Selskabet for Københavns Historie

 

De nye medlemmer blev godkendt.

 

4. Beretning

Formanden forelagde styrelsens beretning således:

 

Repræsentantskabsmødet 2023 fandt sted den 22. august på Københavns Universitet Amager. Siden da har Dansk Historisk Fællesråd afholdt fire styrelsesmøder, hvor vi bl.a. har drøftet fællesrådets vigtigste aktiver: Historie-online, tidsskriftet Kulturstudier og Årets historiske bog.

Siden sidst har Dansk Historisk Fællesråd fået en plads i brugerrådet for Rigsarkivets digitale tjenester - det der tidligere var brugerrådet for Arkivalieronline. Pladsen giver os en større mulighed for at præge fremtiden på den historiefaglige scene: Hvilke arkivalier skal Rigsarkivet scanne, og hvilke arkivalier skal indtastes. Det er en stor hjælp for historikere, lokalhistorikere, slægtsforskere og mange andre historisk interesserede, at Rigsarkivet har sider som Arkivalieronline og Dansk Demografisk Database. Caroline Nyvang, der er ansat i Dansk Folkemindesamling og sidder i redaktionen af Kulturstudier, er vores repræsentant i brugerrådet.

Vi har også fået fire nye medlemmer siden sidst, og det er rigtig glædeligt, at vi løbende bliver kontaktet af foreninger, institutioner, arkiver og andre, der vil være med til at støtte vores arbejde i Dansk Historisk Fællesråd.

 

Varsling om medlemsundersøgelse

Den 6. juni holdt styrelsen et strategimøde, hvor vi drøftede nogle helt centrale spørgsmål i relation til Dansk Historisk Fællesråd: Hvorfor er Dansk Historisk Fællesråd til, hvor vil vi hen, hvordan kan vi skabe værdi for vore medlemmer, og meget andet.

En række af spørgsmålene kræver et bedre kendskab til jer, der er substansen i fællesrådet. Som det blev varslet i Historie-onlines nyhedsbrev kort efter mødet, så planlægger vi en medlemsundersøgelse i 2025. De sidste medlemsundersøgelser fandt sted i 2005 og 2015. Bare i løbet af de sidste ti år er der sket meget, og det er på tide, at vi lærer jeres problemer og behov bedre at kende, og hvordan I mener, at Dansk Historisk Fællesråd kan bidrage.

Vi skal i gang med at formulere spørgsmålene til undersøgelsen, hvor vi skeler til de sidste medlemsundersøgelser for lettere at kunne se en udvikling. Jeg vil også bruge lejligheden i dag til at opfordre jer til at overveje, hvad I mener kunne være relevant og sende jeres inputs til mig. Min mailadresse står i indkaldelsen.

 

Historie-online

Historie-online.dk kører som vanligt med nyheder fra Dansk Historisk Fællesråds medlemmer. Hver uge lægges der op til syv nyheder på hjemmesiden: Begivenheder, udstillinger mv., som skønnes at have en bredere interesse. Vi modtager pressemeddelelser fra især museerne, og det er hovedgrundlaget for nyhederne.

Hver uge er der også nye boganmeldelser, hvor Historie-online har et stort anmelderpanel. Nogle af anmelderne er endog meget flittige. Der kommer en stor mængde historisk litteratur ud på det danske bogmarked, og Historie-online er landets største sted for anmeldelser af historiske bøger. Bortset fra enkelte undtagelser, så er det efterhånden meget begrænset, hvor historiske fagbøger bliver anmeldt. Dagbladene gør det stort set ikke.

Man kan melde sig som anmelder – der er hele tiden brug for flere, for der kommer mange historiske udgivelser, som vi bør anmelde. Det eneste, det kræver, er at sende en mail til webmaster Poul Porskær Poulsen på ppp@pedersholm.dk og fortælle hvilke interesseområder, tidsperioder og ekspertiser, man har. Forlagene sender enten bøger eller pressemeddelelser, og bøgerne fordeles til anmelderkorpset efter interesseområder. Sommetider er det også anmelderne, der gør opmærksom på, at de gerne vil anmelde en bestemt bog.

Historie-online har også to tilbagevendende serier, der jævnligt besøges. Erik Ingemann Sørensen har serien "Danske Helgener", og Ole Mortensøn har serien "Museumsnumre", hvor han fortæller om museernes genstande.

Nyhedsbrevet udsendes hver onsdag til små 3.000 modtagere, og i 2022 var der 277.000 brugere af hjemmesiden ifølge Google Analytics. Tak til Poul Porskær Poulsen og de mange skribenter bag Historie-online.

 

Årets historiske bog

Hvert år bliver der afholdt en afstemning på historie-online om Årets historiske bog. Afstemningen finder som regel sted fra januar til marts, og prisen er på 20.000 kr. Prisen bliver sponsoreret af Kulturministeriet og Sydbank og uddeles i forbindelse med Historiske Dage i Øksnehallen, der er en stor begivenhed med mange besøgende. Årets historiske bog 2023 gik denne gang til Søren Mentz for hans bog Frederik 5. Den elskværdige europæer.

Afstemningen har været afholdt siden 2003. Desværre var der ikke overvældende tilslutning til prisen i form af stemmer i år. Der var kun godt 1100 stemmer. Det er svært at få stemmetallet op, for medierne er ikke overvældende interesserede i at gøre opmærksom på prisen. Vi havde tidligere et godt samarbejde med Danmarks Radio, men det er løbet ud i sandet. Men vi arbejder - og læser - videre, og der skal nok komme en pris for 2024. Vi håber, at sponsorerne fortsat vil støtte, og vi vil forsøge at gøre mere reklame for prisen.

Komiteen for Årets historiske bog, der hvert år udvælger 5 kandidater, består for øjeblikket at Michel Steen-Hansen, Claus Bundgaard Christensen, Merete Bøge Pedersen, Jakob Ørnbjerg, Camilla Bjarnø, Lars Schreiber Pedersen og Poul Porskær Poulsen. Komiteen aflønnes dels med de mange bøger, vi får tilsendt af forlagene, samt en god middag. Tak komiteen for dens store arbejde.

 

Tidsskriftet Kulturstudier

Dansk Historisk Fællesråd udgiver også tidsskriftet Kulturstudier. Det er et forskningsbaseret og fagfællebedømt tidsskrift, der bringer artikler med udgangspunkt i historiske og aktuelle studier af steder, folk, kultur og dagligliv. Det er dannet i 2010 ved sammenlægning af Fortid og Nutid (grundlagt 1914) og Folk og Kultur (grundlagt 1972) og har sin base i de kulturhistoriske museer, arkiver, universitetsmiljøer og foreninger i Danmark.

I 2023 udgav Kulturstudier vanen tro et omnibusnummer i foråret, hvor vi blandt andet bragte artikler om Alderisme - den tredje store -isme, og om Modernitet, velfærdsstat og den potentielle atomkrig efter 1945 samt en engelsksproget artikel om sygeplejestuderendes scrapbøger 1938-1968. Efterårets temanummer tog ”Vand som kulturhistorisk aktør” op til behandling.

Der blev afholdt (endnu) et succesfuldt forfatterseminar. Ved udgivelsen fik særligt Signe Brieghel og Nina Toudal Jessens artikel om ”Fjorden under jorden – Grundforbedringsprojekter og historisk dødvande i Vejle og Hjarbæk fjorde” stor national opmærksomhed, da den bidrog med vigtige historiske perspektiver på den igangværende diskussion om iltsvind i de danske fjorde.

Derudover påbegyndte redaktionen 2023 et omfattende internationaliseringsarbejde med oversættelse af fagfællebedømmerguides og skrivevejledning. Ambitionen er at udgive mindst en til to engelsksprogede artikler pr. udgave. Tak til den ansvarshavende redaktør Ivan Lind Christensen og resten af redaktionen for arbejdet med Kulturstudier.

 

Afslutning

Så er jeg nået til vejs ende. Jeg vil slutte af med at takke direktør Henrik Harnow og Museum Odense for at gøre mødet muligt og tage godt imod os. Det er så fint, at vi kan samles og mødes på tværs af vore forskellige medlemsinstitutioner. Jeg vil også takke rektor Henrik Vestergaard Stokholm og Nyborg Gymnasium for at stille mødelokaler til rådighed for styrelsens arbejde. Det har vi haft god gavn af i løbet af årene.

Repræsentantskabsmødet 2025 er endnu ikke på plads, men skal ifølge fællesrådets love ske inden udgangen af 3. kvartal. Jeg håber at se jer igen til den tid.

 

5. Regnskab

Kassereren forelagde det udsendte regnskab for 2023, der udviste et samlet overskud (efter forbrug af arv til Kulturstudier) på i alt 14.434,26 kr. og en egenkapital ultimo 2023 på 132.350,16 kr. Beløbet på arvkontoen udgør 132.253,02 kr. Regnskabet var revideret af DHF’s to revisorer.

 

6. Indkomne forslag

Der var ikke indkommet forslag fra medlemmerne.

 

7. Budgetforslag og kontingentfastsættelse

Forslag til budget for 2024 blev forelagt af kassereren, Peder Jacob Ellehave Kragh, og godkendtes uden bemærkninger. Det byggede på uændrede kontingentsatser i 2024, nemlig 400 kr. for enkeltmedlemmer og 4.000 kr. for søjleorganisationerne.

Tilsyneladende får DHF ikke noget fra copydan i 2024, hvilket kassereren vil undersøge nærmere. Udgifter til møder er opjusteret: Suppleanten, Mikael Kristian Hansen, deltager i møderne, og DHF’s aftale med Nyborg Gymnasium slutter desværre.

 

Budgettet vedtoges i enstemmighed.

 

8. a. Valg af 2 medlemmer til styrelsen

Formand Michael Dupont, næstformand Gunnar Jakobsen og suppleant Mikael Kristian Hansen blev genvalgt.

 

8. b. Valg af 2 revisorer samt 1 revisorsuppleant

Revisorer samt revisorsuppleant blev genvalgt.

 

9. Eventuelt

Jørgen Burchardt fremhævede, at området for fortidsminder i den seneste tid var blevet forsømt. Frivillige kunne mobiliseres inden for dette område.

En opdatering af Peter Korsgaard: "Kort som kilde" fra 2006 i forbindelse med digitalisering kunne være relevant.

Det blev til sidst fremhævet, at DHF i 2024 kunne fejre sit 115-års jubilæum.

 

Efter repræsentantskabsmødets afslutning fulgte et oplæg.

 

Oplæg: Udvikling og fornyelse af et stort museum, ved direktør Henrik Harnow

Museum Odense er et af landets største statsanerkendte museer og driver i alt 6 enkeltmuseer, heriblandt store attraktioner som H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Museets aktiviteter er vidtrækkende og rummer blandt andet også forskningscentret Centrum. Mange interesser skal balanceres, og museets kvaliteter og særtræk skal fastholdes samtidig med, at Museum Odense arbejder i en ny virkelighed med langt større fokus på at drive attraktioner og skabe indtjening. I oplægget giver museets direktør Henrik Harnow et indblik i måden at arbejde med at udvikle og forny museet, skabe stærke faglige miljøer og samtidig sikre den indtjening, som er blevet helt nødvendig for de store museer.

 

Efter foredraget takkede formanden Museum Odense og direktør Henrik Harnow, samt dirigenten Erik Nørr, for hjælp til mødets gennemførelse.

 

Mikael Kristian Hansen

referent