Menu
Forrige artikel

1700-talsfestival på Gammel Estrup

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4750

 

På herregården Gammel Estrup på det nordlige Djursland, kan man den 22.-23. juni komme med på en fantastisk rejse 250 år tilbage i tiden. Her kan man møde både grever og grevinder, bønder, ridefoged og håndværkere, gøglere og musikanter, når 1700-tallet vækkes til live af over 100 frivillige.

I borggården falbyder bønderne deres varer, mens gøglere og musikanter fylder luften med larm og musik. Pølser og pandekager steges over bål, og smede, bødkere, træskærere og andet godtfolk arbejder med de gamle håndværksteknikker. Indenfor kan man følge adelsfolkene i deres daglige gøremål og høre forskellige fortællinger om herregårdsliv, malerkunst og selviscenesættelse i 1700-tallet.

”1700-tallet var en vild og fascinerende periode i vores historie, hvor pudrede parykker, stramme kjoleliv og hvidtede ansigter var højeste mode. Overklassen levede et liv i enorm luksus, og grever og grevinder var mestre i at iscenesætte sig selv med både et gennemført udseende og særlige herskabelige gøremål som tedrikning og musiceren, fægtekunst og promenader i haven. Det står i skarp kontrast til livet uden for herregårdens mure, hvor almindelige mennesker arbejdede hårdt og levede deres liv fokuseret på at skabe en bare nogenlunde rimelig tilværelse for deres familie”, forklarer museumsinspektør Marie Kirstine Elkjær.

Grevinden tager imod på sengen
Forskellen mellem rig og fattig var stor i 1700-tallet. Det fremgår tydeligt ved grevindens ”morgentoilette”, som man kan opleve på 1700-talsfestivalen. Her kan de besøgende komme tæt på en adelskvindes faste morgenritual med håropsætning, pudring og påklædning:

”Det kunne nemt tage flere timer for grevinden at blive klar, selvom hun havde hjælp fra sin egen personlige kammerpige. Først skulle
håret sættes, så skulle hår og hud pudres og sminkes, og dernæst skulle hun have den store kjole på med snøreliv og meterbrede hoftepuder. Det var enormt vigtigt for adelsfolkene i 1700-tallet at have det rigtige look, og så var det jo også en magtdemonstration i sig selv, at man havde folk til at klæde sig på, og at man kunne bruge så lang tid på sit udseende”, siger Marie Kirstine Elkjær.

Alle kan være med på sidelinjen, når over 100 frivillige levendegør 1700-tallet på festivalen 22.-23. juni, og har man lyst til selv at prøve kræfter med livet som adelsmand eller -kvinde, så kan man blandt andet deltage i fægteskolen, blive oplært i tidens etikette eller lave sit eget ordensbånd. 1700-talsfestivalen på Gammel Estrup skydes i gang med kanonsalut både 22. og 23. juni. Festivalen varer fra kl 10 til 17 begge dage. Der kan købes mad og drikke, kaffe og kage samt varer og husflid i boderne.

[Historie-online.dk, den 11. juni 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
MARTS
Ferierundvisning i Fængselsmuseet
Museumsnumre 83 - fiskekrog