Menu
Forrige artikel

Årets historiske forskningsresultat

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2987

 

Lektor Johan Heinsen fra Institut for Kultur og Globale Studier har modtaget en pris for fremragende faghistorisk forskning. Det er første gang, at Den danske historiske Forening uddeler prisen for Årets Historiske Forskningsresultat.

Ved vi, hvad matroserne og straffefangerne talte om på et dansk slaveskibs nedre dæk i sidste halvdel af 1600-tallet? Vidste de, hvad der ventede dem på De Vestindiske Øer? Kan et mytteri i 1683 være med til at forklare, hvorfor St. Thomas udviklede sig til en af Caribiens værste sørøverreder? Svaret er ja. Det viser ny forskning i de danske koloniale besiddelser i Caribien. Forskningsresultatet er så banebrydende, at lektor Johan Heinsen fra Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet har modtaget prisen for Årets Historiske Forskningsresultat 2018. Prisen, der er indstiftet af Den danske historiske Forening, gives for fremragende og innovativ faghistorisk forskning.

Uudnyttede dokumenter i Rigsarkivet

Hvor forskningen i den danske kolonitid hidtil har fokuseret på magthaverne, handlen og slavetransporterne fra Afrika, så har uudnyttede dokumenter på Rigsarkivet nu givet ny viden om de matroser og tvangsudskrevne straffefanger fra Bremerholmen i København, som Vestindisk-Guineisk Kompagni sejlede til de koloniale besiddelser i Caribien i sidste halvdel af 1600-tallet. Gennem et nærstudie af et mytteri, der fandt sted i 1683 på skibet ”Havmanden” under en rejse fra Danmark til St. Thomas, har lektor Johan Heinsen afdækket, hvad skibets besætning talte om, hvordan de forstod deres situation og hvordan rygter om trældom førte til oprør og flugt. Resultatet af dette afdækningsarbejde har han samlet og genfortalt i bogen ”Mutiny in the Danish Atlantic World: Convicts, Sailors and a Dissonant Empire”.

En vigtig brik i puslespillet

- Prisen betyder meget for mig, fordi den anerkender, at min forskning rykker ved fortællingen om den danske kolonitid. Ja, at min forskning er en vigtig brik i puslespillet om både koloniimperiet, og hvordan det danske fængselsvæsen udvikler sig i 1600-tallet. Prisen viser også, at min forskning har gjort en forskel og har samfundsmæssig værdi ved at skabe ny viden om vores fortid, siger lektor Johan Heinsen, Institut for Kultur og Globale Studier, Aalborg Universitet.

Prisværdigt stykke forskning

Den danske historiske Forenings begrundelse for at give prisen for ”Årets Historiske Forskningsresultat 2018” til lektor Johan Heinsen er, at ”Heinsens tilgang og brug af dokumenter er dybt original, og indholdet flytter grundlæggende ved vores forståelse af Danmarks koloniprojekt i anden halvdel af 1600-tallet. At bogen så ovenikøbet er overordentlig velskrevet, tæller måske mindre i forskningssammenhæng, men gør den alligevel til et helstøbt og på alle måder prisværdigt stykke forskning”. Med prisen følger et diplom og 10.000 kr.

Historie-online.dk, den 29. august 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 37: Hovedvandsæg
Unikt værk fundet i Håndskriftsamling
Jacob A. Riis Museum - light in dark places