Menu
Forrige artikel

’Bryg og bag’ i Den Gamle By

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3613

Velkommen til to temaweekender den 29.-30. september og 7.-8. oktober 2017 om brød, grød, korn og kager. Alle kan gå en tur på madruten og smage på mad og drikke af korn - herunder øl og snaps. 

Smagsoplevelserne undervejs er blandt andet fløjlsgrød, ’Gammeløl med pind’, boller med margarine og havregrynssmåkager. 

Måske skal man overvinde sig selv en smule, men hvis man har smagt på alle serveringerne, deltager man i lodtrækningen om et årskort til Den Gamle By. Se historien om ’Gammeløl med pind’ nederst.

Gratis rundvisning
Kom med på en gratis rundvisning, der fortæller om kornets vej gennem byen fra accisseboden ved byporten og videre til købmanden eller møllen og ud til køkkener og forretninger. Turen går også forbi Den Gamle Bys bryggeri, hvor bryggerne arbejder efter 1800-tals metoder. 

Tidspunkt: Kl. 12 og 15 - Varighed: 30-45 min. - Mødested: Teaterpladsen ved hovedindgangen 

Oversigt over madruten

1864:

Eilschous bolig fra Odense. Her koger enken boghvedegrød, en fynsk ret.

Købmandsgården: Tjenestepigerne serverer fløjlsgrød.

I Skænkestuen serveres ’Gammeløl med pind’.

Vandmøllen: Forskellige danske kornsorter.

Brænderiet: Snaps.

1927:

Havbogadehuset: Husmoren serverer boller med margarine.

1974: 

Kernefamilien bager havregrynssmåkager.

Historien om ’Gammeløl med pind’
Drikken var kendt i Jylland og på Fyn i 1800-tallet og består af gammeløl tilsat spiritus og sødestof som sukker, kandis eller honning. Øllen var ofte varm.

Gammeløl var det bedste og stærkeste øl, man lavede. Det blev ofte brygget i marts, lagret hen over sommeren og serveret til høst eller jul, hvor der virkelig skulle være fest. Pinden blev brugt til at røre sødestoffet rundt med i stedet for en teske. Spiritussen var oftest brændevin, men kunne også være rom. 

’Gammeløl med pind’ blev drukket som en dram på marken til trætte daglejere efter høstarbejdet. Ved den slags lejligheder kunne der også være rugbrød i øllet. 

Men den søde øl kunne også drikkes ved fine borde med hvid dug. I begyndelsen af 1890’erne var restaurationen på Himmelbjerget ligefrem berømt for sin ’Gammeløl med pind’.

Historie-online.dk, den 27. september 2017

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Den Internationale Auschwitzdag
Hyggelig vinterferie på Vendsyssel Historiske Museum
Museum på Rejsen 21: Landeszeughaus Graz, Østrig