Byens scener
I september 2022 er det 300 år siden, at der for første gang blev sagt danske replikker på en dansk teaterscene. Det bliver nu markeret landet over, og ved Aarhus Stadsarkiv gør vi det med den nye byvandring Byens Scener.
I september 1722 spillede teatret i Lille Grønnegade i København for første gang et danskskrevet stykke med dansktalende skuespillere. Det var premieren på Holbergs første komedie, Den Politiske Kandestøber, der hermed markerede fødslen af dansk teater. Begivenheden blev revolutionerende for scenekunstens udvikling i Danmark, og selvfølgelig også i Aarhus.
Det markerer vi blandt andet med den nye byvandring, Byens Scener, som Aarhus Stadsarkiv har lavet i samarbejde med Aarhus Teater. Byvandringen tager dig med rundt til nogle af de mest betydende scener i byens fortid og nutid. Her vil det det vise sig, hvordan teater og scenekunst længe har været en integreret del af livet i Aarhus både til hverdag og fest.
Gå byvandringen ved at finde Byens Scener-skiltene ved de omtalte steder nedenfor eller find den på OpdagAarhus-appen, der kan downloades gratis, hvor du normalt finder dine apps.
Byens Scener en del af det kulturhistoriske formidlingsprojekt TEATER TIL TIDEN – PÅ SCENEN I AARHUS, der er et samarbejde mellem Aarhus Teater, Aarhus Stadsarkiv, Køn Museum, Folkeuniversitetet og Dokk1, der fejrer 300-året for dansk teater.
Aarhus Teater set fra Bispetorvet. Ukendt fotograf, ca. 1901, Aarhus Stadsarkiv.
[Historie-online.dk, den 23. november 2022]