Menu
Forrige artikel

Danmarkshistorie for børn

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 6397

 

Podcastserie for børn dykker ned i Danmarkshistoriens vildeste fortællinger.

Danmarks historie er fuld af spændende begivenheder og personligheder, der har gjort os til det folkefærd, vi er i dag. I en ny podcastserie, som Nationalmuseet og Talk Town står bag, kan børn på 5-12 år blive meget klogere på vores fælles ophav.

Nationalmuseet og Egmont Publishings podcastunivers Talk Town præsenterer nu Danmarks historie for børn. Gennem markante nedslag i historien fortæller eksperter fra Nationalmuseet hvad fund, overleveringer og kilder har lært os, og journalist Rikke Mia Skovdal binder fortællingerne sammen, så de er fængslende at lytte til for børn i alderen 5 til 12 år og deres voksne.

Første episode i den nye serie fortæller den fascinerende historie om den fattige pige Kirsten Svendsdatter, der i 1639 snubler over et horn af guld på en mark i Sønderjylland og afleverer sit fund til kongen. Fortællingen om guldhornene er blevet en af de mest sagnomspundne i den danske historie, og Nationalmuseets eksperter sørger for, at de historiske fakta er på plads. Således er eksperten i første episode Peter Pentz, der er museumsinspektør i museets afdeling for Danmarks oldtid.

Nationalmuseet skal gøre os alle klogere på nutiden - med udgangspunkt i kulturhistorien. Museet har etableret det digitale medie 'Vores Tid', som skal bringe kulturhistorien ud til alle, både de museumsglade og dem, der sjældent kommer på museum. Også børnene.

"Sammen med Talk Town har vi skabt en fin serie af fortællinger, der kan forundre, fascinere og forklare. Vi vil gerne inspirere børn til at fordybe sig i fortiden, for uden historisk perspektiv bliver et samfund fattigere. Samtalen mellem generationerne om hvad vi har været, hvem vi er, og hvad vi er en del af, kvalificeres af viden om vores historie, " siger Jacob Frische, der er chef for Vores Tid.

Talk Town producerer, som en af de få aktører på det danske marked, podcasts til børn. Emnerne strækker sig fra klima og natur til kulturhistorie. Samarbejdet med Nationalmuseet understreger Talk Towns ambition om at stimulere børns nysgerrighed og gøre dem klogere igennem den gode fortælling.

"Med dette samarbejde formidler vi Danmarks historie med virkemidler og et lydunivers, som hjælper børnene til at skabe billeder selv. Man kan levende forestille sig, hvordan det var at være modstandsmand under 2. verdenskrig, eller hvordan det måtte være at finde de dyrebare guldhorn. Vi sætter ansigter på historien," siger redaktør på Talk Town, Mette Hovmand-Stilling og tilføjer:
"Vi har ekstremt høje kvalitetskrav, når vi producerer indhold til børn. Ud over, at journalistikken naturligvis skal være orden, skal både børn og voksne have lyst til at lytte med. Børn er heldigvis generelt et kritisk publikum - og det stiller krav til os om, at fortællingen skal være så god, at børnene hænger på, og at vi ikke rejser flere spørgsmål, end vi besvarer," siger Mette Hovmand-Stilling.

Alle episoder er testet af børn i målgruppen for at sikre, at fortællingerne er medrivende nok til, at de kan fange børnene. Episoderne er i udgangspunktet en smule kortere, end dem til voksne - nemlig ca. 20 minutter. Foreløbig er der planlagt otte episoder, hvor børnene kan høre om stenaldermennesket, Harald Blåtand, Margrete I, Guldhornene, Dronning Caroline Mathilde, Thorvald Stauning, Churchill Klubben og 2. verdenskrig samt Kvinders stemmeret i 1915.

Serien kan høres på appen Talk Town og på Nationalmuseets medie vorestid.dk.

https://natmus.dk/vorestid/danmarks-historie-for-boern/

[Historie-online.dk, den 2. december 2020]
 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 10: Isbåd og isslæde
Oprør i Nordjylland
Museumsnumre 32: Gadelygter på land og i by