Menu
Forrige artikel

De 10 mest spændende arkæologiske fund i 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1980

 

For 10. år i træk kan Slots- og Kulturstyrelsen sammen med landets museer præsentere årets Top 10 over de mest spændende arkæologiske fund fra udgravninger, der fandt sted i 2019.

Arkæologiske museer over hele landet har i løbet af 2019 foretaget en række undersøgelser og udgravninger, og de 10 unikke fund i Top 10 kaster på hver deres måde nyt lys over vores fælles danmarkshistorie.

I år har der været særligt mange fund fra bronzealderen, og fund fra denne periode er derfor i høj grad repræsenteret på Top 10. Blandt de vigtigste fund fra bronzealderen er et cirka 3.000 år gammelt offerfund med en behornet mand fra Thy, en mystisk solskive af rav fra Viborgegnen og et ligbrændingsanlæg fra Bellinge ved Odense – ingen af disse fund er på nogen måde hverdagskost for danske arkæologer.

Af andre spændende fund kan Langeland byde ind med en stenaldergrav, som havet var tæt på at ødelægge, før arkæologerne kom graven til undsætning. I Roskilde har arkæologer fundet en kælder, der formentlig har tilhørt Dronning Margrete d. 1., og ved udgravninger i hjertet af København har arkæologer afdækket dele af den middelalderlige vold, der endnu en gang rykker på vores forståelse af hovedstadens tidligste fæstningsanlæg.

Top 10 er udarbejdet af Slots- og Kulturstyrelsens Center for Kulturarv på baggrund af museernes egne indberetninger af fund fra det forgangne år. Listen angiver fundene i vilkårlig rækkefølge. Der var i 2019 i alt 20 stærke kandidater til årets Top 10.

Forsidebillede: Udgravningsleder Marie Posselt og detektorfører Peter Jensen inspicerer fundet i felten. Foto: Niels Algreen Møller, Museum Thy.

Se Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside

 

[Historie-online.dk, den 6. januar 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Genopdag din historie på Horsens Museum
Vikingeseminar på RUC
Danmarks Tekniske Kulturarv