Menu
Forrige artikel

Efterårsferien i danske museer, vest for Store Bælt

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2776

Her følger en liste over nogle af de aktiviteter, der foregår på danske museer i efterårsferien. Se ligeledes listen over aktiviteter i museer på Sjælland

Børneaktivitet på Museet Ribes Vikinger - Store forandringer i historien
Lørdag d. 14. oktober til søndag d. 29. oktober.
Tag børnene med på tur gennem historien og bliv klogere på skelsættende begivenheder, når museet inviterer til en hyggelig ferieaktivitet.

Deltagerne i aktiviteten skal hjælpe den tidligere biskop i Ribe, Hans Tausen, med at finde tilbage til sin plads i udstillingen. Undervejs på en rute gennem udstillingerne skal deltagerne løse opgaver, der giver dem mere viden om store forandringer i historien og mulighed for en snak om vor tids skelsættende begivenheder.

Alle børn, der gennemfører efterårsferieaktiviteten får en fribillet til det flotte Ribe Domkirkemuseum, som fortæller meget mere om reformationen.

Ribes Vikinger

Efterår på Bork Vikingehavn

Sommerens togter er overstået og efteråret er kommet til Bork Vikingehavn. Vikingerne er så småt begyndt at gøre klar til vinteren og fra den 9. til 29. oktober kommer havnen atter til at summe af liv. Når I besøger vikingehavnen kan I gå på opdagelse og opleve havnen på egen hånd og studere de mange detaljer der findes på både huse, skibe og på kirken. Vikingehusene er fyldt op, og hver dag kan I møde vikingerne, når der er levendegørelse. I kan også komme med på den daglige rundvisning, lade børnene prøve kræfter med krigerlegepladsen eller I kan gå på opdagelse i de mange huse, i trækirken eller på gudehovet.

Masser at opleve for små vikinger

Den 9.-29. okt. (uge 41-43) vil der være masser at opleve for familiens små vikinger, de kan blandt andet prøve at lave deres egen læderpung, se hvor langt de kan skyde med bue og pil, støbe deres egen thorshammer af tin eller lave deres eget fladbrød. Aktiviteterne vil i alle uger skifte, så det vil være forskelligt hvad man oplever, alt efter hvornår I besøger vikingehavnen.

Efterårshygge på Café Kølsvinet i hele uge 42. Hvis efterårskulden rammer jer, kan I sætte jer ind i varmen på Café Kølsvinet og nyde en burger eller vikingepølse.. De kolde fingre vil kunne varme sig på en kop kaffe eller varm kakao, mens lækkersulten kan stilles med en friskbagt pandekage.

Lokes aften i efterårsferien

Når mørket falder på fredag den 20. oktober inviteres I til Lokes aften - en aften hvor de gamle guder og jætter kommer helt tæt på og mystik, uhygge og hygge er i højsæde. For efterårsaftenerne på vikingehavnen er næsten magiske, når husene er fyldte, ilden knitre og mørket fylder hele havnen.

Denne aften holder havnen åbent fra kl. 19 - 22, der vil hele aftenen være fortællinger i Staldhuset, smagsprøver på mjød i museumsbutikken og i trækirken vil der være en helt særlig - men også lidt uhyggelig - oplevelse. I kan også være med til våbendemonstration og bueskydning eller prøve kræfter med smedning og bronzestøbning. Denne aften kan I også tage med på en mørkerundvisning, hvor hygge, uhygge, overtro og spændende detaljer gør at vikingehavnen opleves på en helt ny måde. Aftenen afsluttes med affyring af ildpile.

9. oktober - 29. oktober:

Alle dage kl. 11-17

Levende historie/aktiviteter kl. 11-16

Adresse: Vikingevej 7, Sdr. Bork, 6893 Hemmet

Lokes aften:

Dato: Fredag den 20. oktokber kl. 19 - 22 (Café Kølsvinet: kl. 19 - 21.30)

Levende historie.dk

Arrangementer på Kystmuseet i efterårsferien uge 42

Hverdage 10-16 i uge 42 BANGSBO FORT Skattejagt for børn og barnlige sjæle i det befæstede terræn. Gummistøvler og lommelygte kan være nyttige ting at medbringe, men er ikke et krav for at gennemføre turen. Pak frokostkurven og nyd udsigten fra fortet. Gennemfører man skattejagten, er der en gevinst at hente ud over den friske luft motion og gode oplevelser, turen giver.

Hverdage 12.30-13 i uge 42 SKAGEN Børneomvisning. Kom med på besøg i den rige og den fattige fiskers hus på guidede ture specielt for børn. Alle hverdage i efterårsferien.

Hverdage 11-15 i uge 42 SÆBY Skattejagt og spøgelsesjagt. Tag med Bæltedyret Bent rundt på museet og løs sjove opgaver, eller tag på jagt efter spøgelser. Sjove aktiviteter for de mindste. For børn ifølge med voksne.

Hverdage 10-16 i uge 42 BANGSBO FORT Bunkerbiffen viser25 film om Bangsbo Fort. Der er desuden adgang til bunker 14, 15, 21, 22 og 44 og 10-15 besøgsvenlige bunkere i terrænet samt museumsbutik med model over fortet og særudstillinger.

Man. d. 16. kl. 11-15 i uge 42 SKAGEN Træværksted for børn og barnlige sjæle. Lav din egen Skagenmåge, et flot skib eller noget helt andet. Gratis for museets gæster.

Tirs. d.17. kl. 11.15-13 i uge 42 SÆBY Tørfisk – tør du smage. Vi serverer gode historier om fiskerfamiliernes kost og smagsprøver på tørfisk, ”rå”, stegte og kogte.

Tirs. d.17. kl. 11-15 i uge 42 BANGSBO Børnefortællinger. Kom med en tur rundt på Bangsbo og hør histori- er om middelalderens forsvarsanlæg, om Ellingåskibet—et skib fra middelalderen, og om hvordan Frederikshavn blev til Frederikshavn. Gratis for børn ifølge med voksne.

Tirs. d.17. kl. 11-15 SKAGEN Lysedag. Alle kan deltage i den hyggelige Lysedag, hvor du støber dit eget lille lys i en strandskal og ruller et lys af en bivoksplade.

Ons. d. 18. kl. 11-13 SÆBY Legetøjsfabrikken. Vi fabrikerer vores eget legetøj af træ, ligesom børn gjorde i gamle dage. Kom og byg et skib, et gevær eller en vugge til din dukke. For børn ifølge med voksne.

Ons. d.18. kl.11-15 SKAGEN Træværksted for børn og barnlige sjæle. Lav din egen Skagenmåge, et flot skib eller noget helt andet. Gratis for museets gæster.

Tors. d. 19. kl. 10-15 SKAGEN Decoupage Kom og lav flot decoupage på sten og æsker eller lav dit eget skib af træ! Børn gratis adgang, og ifølge med voksne.

Tors. d. 19. kl. 11.15 SÆBY Børnebyvandring Gå med en tur gennem byens gamle gader og hør historier om Sæby fortalt i børnehøjde. Afgang fra museet. Gratis for museets gæster, børn ifølge med voksne.

Tors. d. 19. kl. 10-15 BANGSBO Legetøjsværksted Vi laver vores eget legetøj af træ, ligesom børn selv gjorde i gamle dage. Kom og byg et skib, et gevær eller en vugge til din dukke. For børn ifølge med voksne.  

Kystmuseet

Efterårsferie fyldt med aktiviteter - Fem nordjyske museer tilbyder sjove oplevelser for hele familien

Mørkevandring, vikingeværksteder, cirkusartisterier, dragebygning og pandekagebagning er bare nogle af de aktiviteter, børn og deres voksne kan opleve i efterårsferien på fem udstillingssteder under Nordjyllands Historiske Museum.

På Cirkusmuseet i Rold kan man både lege i artistens værksted og quizze på cirkusviden. På Vikingecenter Fyrkat ved Hobro kan man deltage i masser af vikingeaktiviteter hele ugen, og på museet i Hadsund åbner man en enkelt dag dørene for sjove kartoffelferie-aktiviteter.

På Aalborg Historiske Museum handler det om varulve og lygtemænd, og på Hals Museum er der også uhygge på programmet med mørkevandring på Skansen og fortællinger om overtro.

 Varulve og elverfolk på Aalborg Historiske Museum

I efterårsferien kan børn teste deres viden om overnaturlige væsener på Aalborg Historiske Museum.

I gamle dage - før det elektriske lys blev opfundet - huserede en masse væsener, som vi ikke møder i vore dage, men dengang var der mange, man skulle passe på. De smukke elverpiger lokkede folk til Elverhøj, hvor man så måtte blive i 100 år. Lygtemænd kunne vildlede rejsende ud i moser, så de druknede, og mødte man en mand med sammenvoksede øjenbryn, var han måske en varulv.

Men der er dog én, vi stadig møder - nissen. På enhver bondegård boede der en nisse, der arbejdede hårdt året rundt i stalden med at fodre dyr og muge ud. Så længe han blev behandlet godt, var han en god og trofast hjælper, men blev han drillet, kunne han tage grusom hævn. I dag er nissen flyttet ind alle vegne, og i efterårsferien kan man finde ham på Aalborg Historiske Museum.

 Lørdag 14. oktober samt tirsdag 17. - lørdag 21. oktober. Alle dage kl. 10-17

Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

Mørkevandring på Skansen ved Hals Museum

Når solen går ned den 16. oktober, er der mørkevandringer på Skansen i Hals. Publikum kan tage med på en af tre stemningsfulde aftenvandringer rundt på Skansen og høre historier om overtro i gamle dage.

Efter vandringerne kan man varme sig med varm kop kakao. Store som små kan desuden prøve kræfter med følekasser og forsøge at gætte deres klamme indhold.

Mandag 16. oktober kl. 19, kl. 19.30 og kl. 20

Hals Museum, Skansen 1, 9370 Hals

Artisteri og quiz på Cirkusmuseet i Rold

Selv om sæsonen er slut, slår Cirkusmuseet dørene op for en gang familiesjov i efterårsferien. Som noget nyt byder museet på en familiequiz, der kræver særlig opmærksomhed, når man går på opdagelse i museets udstillinger, der giver et spændende indblik i cirkuslivet for både cirkusdirektør, staldtjener, artist og barn gennem de sidste 200 år. Man kan vinde fine præmier fra museumsbutikken.

Og så er der selvfølgelig åbent i Artistens Værksted, hvor man kan opleve cirkuslivet på egen krop og prøve kræfter med artisternes optræden. Man kan forsøge sig med jonglørbolde, flower sticks, diabolo og andre klassiske cirkusredskaber. Og for de modige er der både kostumer og manege, så man kan optræde for resten af familien.

Lørdag 14. oktober til søndag 22. oktober – alle dage kl. 11-16

Cirkusmuseet, Østerled 1, Rold, 9510 Arden 

Vikingecenter Fyrkat

Mere end 40 vikinger gæster Vikingecenter Fyrkat ved Hobro i efterårsferien. Her er fokus på vikingetidens håndværk., og der eksperimenteres med datidens håndværksteknikker, ligesom det er tid til større projekter. Blandt andet garves der skind og bygges badstue/svedehytte. Fra lørdag 14. til søndag 22. oktober vil de demonstrere vikingetidens håndværk og håndarbejder for publikum, der også selv får mulighed for at deltage i flere aktiviteter. Nogle aktiviteter er specielt møntet på børn – blandt dem smykkeværksted, læderværksted, tinstøbning og muligheden for at lære at slå ild på vikingemanér.

En købt entrébillet gælder hele ugen.

Der er åbent på buebanen to gange om dagen, kl. 11-12 og kl. 14-15, hvor publikum, store som små, kan skyde med vikingelangbuer og pile med håndsmedede spidser.  Vikingerne holder desuden selv en bueskydningskonkurrence den sidste dag i efterårsferien.

Onsdag er det tid at slagte høns, og det er også i efterårsferien, at vikingebåden skal trækkes op af vandet. Det gøres på rundstokke, og her må publikum meget gerne hjælpe til. Fyrkat giver en is for indsatsen. Præcist hvornår det foregår, vil fremgå af den dagsplan, der hænges op ved Fyrkat og lægges på museets hjemmeside nordmus.dk.

Det kan være koldt at bo på vikingemaner i oktober, så i den kølige efterårsuge varmer vikingerne svedehytten op og fylder trækarret med vand, så de kan blive varmet godt igennem –og kølet af!

Vikingerne kommer også for at udveksle erfaringer og lære af hinanden, så i løbet af ugen bliver der holdt kurser og workshops i at bygge buer, plantefarve uld og hør og flette kurve. Desuden vil vikingerne bygge pile, sy, garve skind, filte uld og meget mere. Publikum er velkomne til at spørge ind til de mange aktiviteter og kan selv prøve kræfter med udvalgte håndværk.

Lørdag 14. - søndag 22. oktober – alle dage kl. 10-16

Vikingecenter Fyrkat, Fyrkatvej 37 B, Hobro

Efterårsdag på museet i Hadsund

Onsdag i efterårsferien inviterer Hadsund Egnssamling og Møllehistorisk Samling i samarbejde med de lokale museumsforeninger til en hyggelig og spændende dag med masser af aktiviteter og historie. Her kan man tage børn eller børnebørn med på sit lokale museum i det, der engang hed kartoffelferien, og blive klogere på både kartoflernes, møllernes og egnens spændende historie.

Arrangementet står i kartoflernes tegn, og man kan bl.a. udfolde sine kreative evner med kartoffeltryk, købe forskellige kartoffelsorter til aftensmaden og opleve en lille plancheudstilling om ”kartoffelferien” af Hadsund Lokalhistoriske Arkiv.

Hele familien kan gå på opdagelse i museets spændende udstillinger, og som noget særligt kan man på dagen afprøve sin indre ”museumsdetektiv” og få lov til at undersøge et udvalg af gamle genstande. Hvis man kan gætte, hvad de har været brugt til, kan man vinde en fin præmie fra museumsbutikken.

Møllehistorisk Samling er i dagens anledning bemandet med ildsjælene fra Havnø Mølles Venner. I samlingen kan man prøve kræfter med møllernes spændende historie og forsøge at male sit eget mel. Melet kan omsættes til en lækker pandekage bagt over bål på museets stemningsfulde gårdsplads.

Der tilbydes gratis rundvisninger for alle interesserede i Hadsund Egnssamling kl. 11 og 14 og i Møllehistorisk Samling kl. 11.30 og 14.30. Hadsund Lokalhistoriske Arkiv holder ekstraordinært åbent hele dagen, og man er velkommen til at lægge vejen forbi deres lokaler på museets første sal.

Hele dagen er der forskellige kreative aktiviteter for børn, og udenfor kan man boltre sig på vandlegepladsen i gården eller gå en tur og nyde efterårets farver i den charmerende dyrehave bag museet.

Arrangører: Hadsund Egnssamling og Møllehistorisk Samling i samarbejde med Havnø Mølles Venner og Hadsund Lokalhistoriske Arkiv.

Onsdag 18. oktober kl. 10-16

Hadsund Egnssamling og Møllehistorisk samling, Rosendals Allé 8, 9560 Hadsund

Nordjyllands Historiske Museum

Museum Sønderjylland - arkæologi Haderslev: En farverig ferie

I skolernes efterårsferie sætter Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev kulør på middelalderen.  Tirsdag - fredag har museet fundet farver og pensler frem.  Man kan designe sit eget våbenskjold og dekorere et smykkeskrin i de skønneste farver.  Foruden farver er der også mad og lege på programmet.   De lidt mørke farver og sider af museet kan man dog allerede møde fredag den 13. oktober, hvor der traditionen tro er ”Nat på museet” - for alle der tø!  Aktiviteterne er for hele familien, fra de ældste til de yngste.

Et våben er ikke et våben

Et våbenskjold er et tegn, og ikke kun et skjold til at kæmpe med. Våbenskjoldet var ejerens varemærke. Skjoldet skulle vise, hvem ejeren var, hvilken magt han havde og hvilken rang og slægt han eller hun kom af.  Eksempler på et moderne våbenskjold er f.eks. det lokale fodboldholds mærke og det mest kendt i Danmark er vores rigsvåben med de tre løver og hjerterne.

Skjoldets form har ændret sig med tiden. Fra rundt i oldtiden over det trekantformede i 13-1400 tallet og til det aflange i 15-1600 tallet. I renæssancen, hvor krudtet for længst var opfundet, ringbrynjen gået af mode og rustningen indført, mistede skjoldet sin betydning, som et forsvarsværn. Skjoldet blev mere og mere dekorativt i sin udformning og udelukkende et kendetegn til ceremonielt brug.

Traditionelt er våbenskjoldet delt op i felter, som kan varieres i det uendelige. Felterne er farvelagt efter bestemte regler, og forskellige figurer optræder på skjoldet. Figurer og farver har særlige betydninger og henviser til slægtsforhold og rang.  Over skjoldet sættes en hjelmfigur, to skjoldholdere og under selve skjoldet evt. et motto.  

Døde dyr bliver til kulørte farver

Renæssancen har sprudlet af farver både på tøjet, møbler og i bogen. Farverne blev fremstillet af naturlige pigmenter. Okker fra jorden gav røde og gule farver, indigo fra en importeret plante gav den dyre blå farve, sod fra smedens skorsten bliver til sort og kridt gav hvid maling. For at få farverne til at binde var de blevet blandet med lim fremstillet af hud fra døde dyr.

Og når farven bliver sort….

Middelalderen kaldes både sort og mørk. Mørket kommer for alvor på banen når lyset i museumsudstillingerne slukkes. Det sker den 13. oktober kl 18.30-21.30, når der er ”Nat på museet”. Det er 9. gang, at museet indbyder sine gæster til en natlige oplevelser og der skal naturligvis ikke røbes for meget. Men museet kan garantere, at det bliver noget med ækle tusind år gamle moselig, iskolde bødler, omkringfarende hvide mumier og hovedløse jernalderkrigere der vil gøre sin entré i museumsgallerierne. En af nattens mere hyggelige indslag er, at der er liv i den gamle købmandsbutik, hvor de tre gesjæftige købmænd nok skal sørge for sjov og ballade og samtidig sælge mere end bolsjer og uskyldig kaffe.

Bare for sjov og dog….

Det bliver kort sagt noget med gys, gru, rislen ned af ryggen, ækelt spindelvæv og det der er værre.  Nogle vil måske mene, at det er noget pjat og spild af midler og tid at lave den slags gøgl på et seriøst statsanerkendt museum. Men deri tager man fejl. Der er en mening med galskaben.  Ved at invitere indenfor til sjov og ballade håber Arkæologi Haderslev på at få fat i nogle af de brugere som ikke normalt kommer på museet og måske dermed give dem blod på tanden og lyst til at besøge museet under lidt mere normale omstændigheder.   Den effekt har de forrige forestillinger af ”Nat på Museet” i hvert tilfælde vist sig at have.

Turen rundt i museets udstillinger varer ca. 1 time. Sidste indgang er kl. 21.00. Undervejs skal de gæster der har vovet sig ind i huset hjælpe museet med at samle brikkerne til et mystisk brev som museumskustoden har fået fingrene i. Løses opgave vanker der en lille lækker belønning. Aftenen sluttes af i museets cafe, hvor de hyggelige hekse inviterer på mosebryg, døde heksefingre og edderkoppekys.

Ved nat på museet kan man bl.a. møde de gesjæftige købmænd der sælger mere end bolsjer og nykværnet kaffe. Foto: Merete Essenbæk.

Museum Sønderjylland

Ringkøbing-Skjern Museum

Hyggeligt høstmarked og æblefestival på Strandgaarden

Høsten er i hus, æblerne er klar til at blive plukket, dagene er kortere, efteråret er her! Og med efteråret kommer traditionen tro også årets høstmarked på Strandgaarden nord for Søndervig. Den gamle klitgård byder indenfor i efterårsferien fra den 15. til den 22. oktober.

Efterårshygge

Mens blæsten rusker udenfor, vil hyggen være i højsæde indenfor på Strandgaarden, hvor I bliver mødt af dufte der fortæller om nybagte vafler, nyplukkede æbler og blomster og lækre madvarer. Gå på opdagelse i de mange hyggelige boder og se de flotte håndværk. Nyd Æblefestivalen tirsdag til torsdag. I kan også lade børnene jagte spor eller lave smykker af hjortegevir og lære at filte blomster, mens I selv fordyber jer i Standgaardens forskellige udstillinger, som det nye fotogalleri, hvor Mikkel Jezequels fantastiske naturfotografier hænger.

Til høstmarkedet kan I hver dag opleve:

● Salg af nybagte lune vafler.

● Stadil/Vedersø Havekreds sælger stort udvalg af syltning,

● Vedersø Vildt sælger vildtpølse

● Høegsberg Økologi sælger økologiske grøntsager

● Anne Mette Kloster sælger strik

● Karin Sabzewari sælger ting i stof

● Arbejdende pileflettere, Ulla Colstrup og Margit Kjeldsen, Holstebro

● Lær teknikken ved dogmestrik, hver dag fra kl. 13 til kl. 16 af Helle Panum

Oplev også;

● Jæger og kok Lars Løager der, hvis jagtlykken står ham bi, vil stå for forlægning af et stk. hjortevildt,

søndag den 15.oktober kl. 14

● Se Hanne Sørensen karte og spinne og Bente Andersen kniple mandag til fredag

● Havekredsen afholder tirsdag til torsdag fra kl. 11 til kl. 16 “Æblefestival”

● Naturvejleder ved Ringkøbing-Skjern Museum René Hankelbjerg vil onsdag kl. 14 forberede og tilberede en gås, der vil være smagsprøverl

● “Den gamle Smedje” kommer tirsdag og onsdag fra kl. 11 til kl. 16

For børn:

● Lav et smykke af hjortegevir og lær at filte blomster med Karen Margrethe Jølming.

● Sjov konkurrence: Jagt spor på Strandgaarden

Se også den flotte udstilling af ting i træ og vær med d. 21. og 22. oktober når Preben Damgaard drejer i træ.

I vævestuen kan I se de mange fine vævede ting og i vaskehuset kan I se oldemors flotte hvide tøj med fine håndbroderier. Oplev også Strandgaardens nye fotogalleri og se også udstillingen der fortæller om hjortevildtets genindvandring til Vestjylland. Hver dag fra kl. 13 til kl. 16 kan du møde en jæger som viser rundt og fortæller om udstillingen Hjorten og Skoven .

Eller gå selv på jagt i Butik Strandgaarden og se de mange spændende ting i butikken.

Høstmarkedet er arrangeret af Ringkøbing-Skjern Museum i samarbejde med Stadil-Vedersø Havekreds.

15. - 23. okt. 2017. Alle dage fra 11.00-16.00.

Adresse: Husby Klitvej 5, 6990 Ulfborg

Levende historie.dk

Tidsrejser i Den Gamle By 

Ka’ I hjælpe folk fra fortiden?
Anbefales til børn over 8 år

I hele efterårsferien er der familieløb i Den Gamle By, hvor familien sendes tilbage i tiden. Sammen skal I finde ud af, hvad der er sket og prøve at hjælpe personer fra 1864, 1927 eller 1974 med deres helt særlige dilemma. Der er tre forskellige løb.

I 1864 skal I finde ud af, hvad der er blevet af Oluf og hvad der skal gøres for at hjælpe ham. Det starter med en kuffert uden ejermand, og så skal I ud i Den Gamle By efter spor.

I 1927 er Ida og Gerda blevet uenige om, hvad deres yngste søster på 13 år skal gøre med sit liv. I skal hjælpe med at afgøre familiestriden om fremtiden.

I 1974 har Lone på 11 år lært hvordan man kan spare på strøm og energi, men de voksne gør det bare ikke. Følg hendes spor igennem Den Gamle Bys nye kvarterer og giv hende jeres bedste råd.

Alle aktiviteterne starter i Bendtsens Pakhus ved Torvet, og hvert løb varer ca. ½ time.

Det er gratis at deltage. For hvert løb I gennemfører, kan I købe en flot pin, som bevis på, at I har hjulpet folk fra fortiden.

Den Gamle By

Historie-online.dk, den 10. oktober 2017

Forrige artikel
Se relaterede artikler
På sporet af Erik Ejegod
Museumsnumre 3: Natstol
Efterårsferie i Fattiggården i Svendborg