Erik Kjersgaard Prisen 2023
For første gang er Erik Kjersgaard Prisen uddelt. Det skete i Den Gamle By i forbindelse med eventen "Historien Lever".
Vinderen blev den suveræne historieformidler Poul Duedahl, som modtog prisen på scenen i Helsingør Teater.
Direktør for Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn talte ved overrækkelsen af prisen. Vi citerer fra talen:
I Danmark har vi ganske meget populær historieformidling. Vi har også ganske meget tung historieforskning.
Sommetider kunne man – eller i hvert fald jeg - nok ønske, at mere af den populære historieformidling også havde forskningsmæssig tyngde, ligesom det utvivlsomt ville være en gevinst for det store, historieinteresserede publikum, vi har i Danmark, at mere af den tunge forskning tillige var formidlet og velfortalt.
I den kreds, der står bag Erik Kjersgaard Prisen, synes vi, der er grund til at fejre dem, der formår at forene lettilgængelig historieformidling med faglig tyngde.
At forene velfortalt historie med faglig tyngde formåede historikeren Erik Kjersgaard i allerhøjeste grad. Derfor bærer denne pris hans navn. I år uddeles prisen for første gang.
I en menneskealder formåede Erik Kjersgaard som ingen anden at gøre historien interessant og relevant. Han var populær og folkelig i disse ords bedste betydning.
Fagligt arbejdede han meget bredt. Fra middelalderhistorie til besættelsen, fra øl til belysning. Og han spillede på alle tangenter. Udstillinger, journalistiske artikler, foredrag, større bogværker og tv-udsendelser. Jeg ved, vi er mange, også yngre mennesker, der kender tv-udgaven af Kjersgaards Danmarkshistorie, selvom det er mere end 40 år siden, den blev udsendt første gang.
Og hvorfor nu forankre denne pris i Den Gamle By, kunne man spørge. Jo, naturligvis fordi Erik Kjersgaard i 14 år stod i spidsen for dette fantastiske museum. Men nok så meget, fordi Den Gamle By siden sin grundlæggelse i 1914 altid ageret efter, at museets fortællinger skal hvile på et solidt videnskabeligt grundlag, og samtidig insisteret på, at Den Gamle By ikke skal virke akademisk.
Den Gamle Bys direktør er født formand for priskomiteen. Jeg har haft fornøjelsen at udpege de to øvrige medlemmer, som er historiker og forlagsredaktør Peter Bejder, og tv-vært og foredragsholder Clement Kjersgaard, der også er søn af Erik Kjersgaard.
I sommer indbød vi alle til at komme med begrundede forslag til mulige prismodtagere. Den 18. august, som er Erik Kjersgaards fødselsdag og deadline for forslag, havde 30 benyttet sig af muligheden. Forslagene fordelte sig på 24 mulige modtagere, og af dem nominerede priskomiteen tre.
De tre nominerede er – og jeg nævner dem i tilfældig rækkefølge:
Birgitte Possing. Forsker, forfatter og foredragsholder, som senest har udgivet bogen ’Mod sædvanen’.
Poul Duedahl. Historieprofessor, forskningsleder og forfatter, som via foredrag, tv og et alsidigt forfatterskab blandt andet har sat fokus på historiens marginale eksistenser.
Gry Jexen. Historiker, forfatter, podcastvært og foredragsholder, som er aktuel med bogen ’Kvinde, kend din historie’.
Og så kan vi ikke trække den længere. Vinderen af den første Erik Kjersgaard Pris er Poul Duedahl. Vil du komme op på scenen Poul?
Og mens prisvinderen står her og venter, citerer jeg yderligere fra indstillingerne, som påpeger, at Poul Duedahl ”med endog meget stor afstand er Danmarks bedst skrivende kulturhistoriker. Duedahl står bag en lang række anmelderroste og prisbelønnede bøger om især 1800-tallet, men også 1900-tallet bevæger han sig hjemmevant i.
Bøgerne har overvejende kultur- og socialhistorisk udgangspunkt, og flere af dem tager udgangspunkt i skæve eksistenser, hvis historier foldes ud og elegant parres med både lokal og danmarkshistorisk udvikling. Det gælder eksempelvis "Forbrydelsens ansigt" og "Ondskabens øjne". Duedahl stiller op, når radio, tv og aviser kalder, og flere af hans bøger, fx "Velkommen på bagsiden", "Billeder fra en anden verden", "Grænseland" og "Afvigernes ø", har inspireret til DR-udsendelser.
Duedahl er en generøs historiker, der meget gerne arbejder tværfagligt og sammen med andre. Fx i forbindelse med "Afvigernes ø" (2023), der blev skrevet sammen med museumsinspektør Maria Clement Hagstrup og tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen og dannede baggrund for DR's mest sete udsendelsesserie i januar og februar.
Rent kulturhistorisk kan fremhæves de aldeles fremragende "Nattens gerninger" (sammen med Ulrik Langen) om nattens kulturelle fortællinger og "Gudhjemtid", der velturneret og underholdende fortæller tidens danmarkshistorie og i øvrigt var den første udgivelse i serien 100 danmarkshistorier”.
Hjerteligt tillykke med Erik Kjersgaard Prisen.
[Historie-online.dk, den 10. oktober 2023]