Menu
Forrige artikel

Et museum ulig noget andet

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 250

 

Et nyt museum skal se dagens lys. Et nyt museum som skal formidle Store Vildmose fra opdyrkning til reetablering og udvikling indenfor forsyning. Et museum som skal sætte menneskers forsyning – vand, varme, el og mad – og forsyningens omkostninger i perspektiv. Et museum som anvender helt nye kombinationer af formidlingsmæssige virkemidler. Museet der omtales, er det nye VILDMOSEMUSEUM, som vil blive del af et nyt kulturhus i Brønderslev. Et meget stort projekt som forventes færdigt i 2029.

VILDMOSEMUSEET er en del af Museum for Forsyning og Bæredygtighed, og i visionen for det nye VILDMOSEMUSEUM ligger en ambitiøs målsætning om at skabe et museum, ulig noget museum tidligere set. For at sikre dette er museet gået i samarbejde med Torden & Lynild udstillingsdesign og scenografi.

”Torden & Lynild har tidligere vist at de har en meget kreativ tilgang til udstillingsdesign, og så er de utrolig dygtige scenografer, hvilket er vældig vigtigt i forhold til det museum som vi ønsker at skabe” siger museumsdirektør Anne Færch Provst.  

Det nye VILDMOSEMUSEUM skal fange de historiske glimt, hvor menneskets valg om at udnytte naturens ressourcer for at sikre en mere bekvemmelig tilværelse blev eksekveret. Det skal iscenesætte de nutidige kvaler i forhold til vores fortsatte brug af de traditionelle forsyningsmetoder og menneskers overvejelser om forandringer der kan være nødvendige for at sikre en bæredygtig fremtid.

Torden & Lynilds direktør Sigrid Bennike udtaler: ” Det er en kompleks og anderledes opgave, hvor vi skal udfordre rammerne for, hvad en udstilling kan være, og hvordan den bliver til. Museet har et højt ambitionsniveau, og vi glæder os meget til at bidrage til at realisere visionen for det nye museum.”

Museet ønsker at arbejde med udviklingen af det nye VILDMOSEMUSEUM med udgangspunkt i samskabelse med den lokale befolkning. Derfor gennemfører museet sideløbende med designarbejdet et forskningsprojekt om formidlingsmetodens betydning for tiltrækning af relevante brugergrupper. Samskabelse skal understøtte den sociale og kulturelle bæredygtighed, mens grundige overvejelser om genbrug og materialevalg skal sikre miljømæssig bæredygtighed.

”I valget af udstillingsdesigner har det været vigtigt for os at finde i match i forhold til at arbejde med samskabelse og bæredygtighed indenfor de forskellige parametre. Torden & Lynild har erfaring på begge områder” siger Anne Færch Provst.  

Der udarbejdes i første omgang et koncept for VILDMOSEMUSEETS udstillinger, mens det endelige udstillingsdesign først laves når arkitektkonkurrencen for hele kulturhuset er gennemført.

[Historie-online.dk, den 16. april 2025]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 8: Spadserestokke
Otto Busse - Historiens Aktører nr. 20
Her blev Danmark født