Menu
Forrige artikel

Farveflor - Broderi i 90 år

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 7535

 

I 2018 er det 90 år siden, at foreningen Haandarbejdets Fremme blev grundlagt.

I anledning af jubilæet vises udstillingen Farveflor – Broderi i 90 år i Museum Sønderjylland Drøhses Hus i Tønder fra d. 17. august 2018 og året ud.

Udstillingen, der præsenterer udviklingen inden for dansk broderi og kunsthåndværk i perioden fra 1928 til i dag, er skabt i et samarbejde mellem Greve Museum og Haandarbejdets Fremme.

Håndarbejdets Fremme har siden grundlæggelsen i 1928 arbejdet på at udvikle broderi til en selvstændig kunstform. Fra starten var målet at lade dygtige designere skabe nye, unikke motiver fremfor at følge datidens tradition, som oftest bestod i at brodere kopier af kendte motiver fra for eksempel malerier.

Kvinder fik gennem Haandarbejdets Fremme også en platform for at udtrykke sig kunstnerisk i en tid, hvor deres muligheder kunne være begrænsede.

I udstillingen vises klassiske designs af blandt andre Th. Bindesbøll, Gerda Bengtsson og Edith Hansen, og for første gang udstilles de originale tegninger, som normalt befinder sig Haandarbejdets Fremmes arkiver, sammen med de færdigsyede broderier.

I dag, hvor broderi og kunsthåndværk kan købes maskinfremstillet for ingen penge, har traditionen for det smukke håndværk vokset sig stor og stærk igen.

Også værker af nyere kunstnere som Bjørn Winblad og Pelse Asboe, der alle repræsenterer en stor variation, vises i udstillingen.

Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder har en lang tradition for at samle og udstille tekstiler, først og fremmest kniplinger, men ved flere lejligheder har museet også vist udstillinger med broderi. Sidst var i 2011, hvor årets særudstilling i Drøhses Hus var Smukke Sting - 50 års korssting fra Haandarbejdets Fremme. Det er en stor glæde igen at kunne vise broderede arbejder af høj æstetisk kvalitet i de smukke rammer i barokhuset Drøhses Hus i Tønder.

Ill. på forsiden: En såkaldt patronering, eller skitse, til grøftekantsmotiv. Gerda Bengtsson

Historie-online.dk, den 8. august 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Gamle Esbjerg-værksteder granskes
13.000 års historie fra Esbjerg Kommune
Carl Nielsen Museet