Fastelavn på Greve Museum
På Greve Museum holder vi gammeldags fastelavn i flere dage – ligesom man gjorde før i tiden. I løbet af vinterferien kan du varme op til fastelavn ved at lave dit eget fastelavnsris og prøve gamle fastelavnslege. Søndag den 23. februar inviterer vi til et brag af en fastelavnsfest for hele familien. Her kan man slå katten af tønden og blive malet af en dygtig ansigtsmaler.
Fastelavn - festen før fasten
Fastelavn var oprindeligt den fest, der blev holdt, inden fasteperioden på 40 dage op til påske begyndte. Derfor var fastelavn også en fest, hvor folk spiste og drak den bedste mad. Der blev spist masser af kød, æg og hvidt brød. De fleste har nok droppet fasteperioden, men legene og fastelavnsbollerne holder vi fast i. Vi piner dog ikke længere en sort kat til døde, når vi slår katten af tønden, og man kan heller ikke vinde et års skattefrihed. Men mange af vores nutidige måder at fejre fastelavn på har rod i de gamle traditioner.
Lav dit eget fastelavnsris
I vinterferien kan du høre mere om de gamle fastelavnstraditioner, når der tirsdag 18/2 – fredag 21/2 er rundvisninger i stuerne på Grevegård. Efter rundvisningen er der åbent i værkstedet, hvor vi laver masker og gammeldags fastelavnsris. Fastelavnsrisene blev pyntet med frugtbarhedssymboler som blomster og frugter, halve æggeskaller og storke med svøbelsesbørn i næbbet. Har man husket det varme tøj, så er der mulighed for at prøve udendørs fastelavnslege som ringridning og at slå potter itu.
Tøndeslagning og hjemmelavede fastelavnsboller
På med udklædningstøjet og kom med til fastelavnsfest, når Greve Museum søndag den 23. februar fra kl. 11.30 inviterer til en festlig dag for både børn og voksne. Når gårdspladsen på Grevegård myldrer med små og store udklædte gæster, der kæmper for at slå tønden ned - ganske vist med godter i, og ikke en levende kat som i gamle dage – så er det fastelavn på Greve Museum.
Der er fri entré til tøndeslagningen, men der vil være en materialepris i værkstedet, hvor børnene kan lave fastelavnsris. I museets hyggelige café sælges der i dagens anledning fastelavnsboller, saftevand og varme drikke. Tøndeslagningen begynder kl. 11.30, og der vil være én tønde til de mindre og én tønde til de større børn. Efterfølgende er der åbent i værkstedet, hvor vi laver fastelavnsris, og der er også mulighed for ansigtsmaling.
Program for dagene:
Tirsdag 18/2 – fredag 21/2 kl. 11.30-14.30: Rundvisning kl. 11.30 og efterfølgende fastelavnsværksted og gammeldags lege.
Søndag d. 23/2 kl. 11.30 – 15.30: Tøndeslagning kl. 11.30 og efterfølgende fastelavnsværksted.
Arrangementet foregår på Greve Museum, Bækgårdsvej 9, 2670 Greve.
[Historie-online.dk, den 11. februar 2020]