Menu
Forrige artikel

Foredrag i Haderslev

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3066

Efteråret er over os. Det er indetid , museumstid og tid til foredrag. På Arkæologi Haderslev holdes foredrag om personer og begivenheder, som rækker længere ud end vores egen danmarkshistorie den 31. oktober kl. 16 og den 14. november kl. 19.30. 

Junker Christian - Danmarks reformator

Martin Luther slog sine 95 teser om den forkætrede afladshandel op på kirkedøren i Wittenberg den 31. oktober 1517. De var mest ment som et oplæg til diskussion, men blev en kraftig provokation, som i løbet af ganske få år fik vidtrækkende konsekvenser for den katolske kirke og det europæiske samfund, ikke mindst i Danmark.

Det begyndte i Haderslev

I sommeren 1525 ankom Frederik 1’s ældste søn, Christian til Haderslev. I forbindelse med sit kommende giftermål havde faderen overladt ham Haderslev og Tørning len i hertugdømmet Slesvig. I august indsatte Christian sognepræsten i Vonsbæk kirke og indledte dermed reformationen i hertugdømmet og i sidste ende også i kongeriget Danmark.

 Sønderjylland kom således igennem de efterfølgende godt ti år til at udgøre den smeltedigel, hvor reformationens gennemførelse blev testet, og hvor de personer samledes, der skulle få stor betydning for reformationen i kongeriget Danmark 1536.

Foredraget vil skildre hertugdømmet og den katolske kirke, som de så ud kort før reformationen, den unge Christians vej til Martin Luther og hans tanker, gennemførelsen af reformationen i de forskellige områder af hertugdømmet, samt hvad der siden hændte.

En reformationsmiddag

Før foredraget den 31. oktober kan man se udstillingen ” TRO!- reformation i Sønderjylland” kl. 16-18 på Arkæologi Haderslev. Kl. 18 er der middag på VUC SYD,  hvor Kulturcafeens kok Birger Iversen byder på ølbraiserede svinekæber  med figner og mandler, rodfrugter og brød. Efter maden holdes foredraget om begivenhederne i Sønderjylland ved Lennart S. Madsen fra Arkæologi Haderslev. Billetter a 150 kr. købes på www.museumsbutik.dk eller på Arkæologi Haderslev.

 

Lennart S. Madsen med Haderslevartiklerne, som er verdens ældste kirkeforordning. 22 paragrafer som alle præster i Haderslev og Tørning len skulle underskrive og følge fra 1528. Museet har lånt dem af Rigsarkivet. Foto: Merete Essenbæk. 

Skrydstrupkvinden - Sønderjyllands europæiske skønhed

For mere end 3200 år siden levede en ung kvinde på egnen omkring Vojens. En sommerdag døde hun, kun 18-20 år gammel. Hun blev iklædt sine flotte klæder, håret blev sat i en meget kunstfærdig frisure og forsigtigt blev hun lagt på en kohud, der var strøet med vild kørvel. Herefter blev hun gravlagt i en egetræskiste og stedt til hvile i en ca. 2 m høj gravhøj.

 I 1935 blev hun udgravet. Hun var meget velbevaret, høj og slank og de flotte klæder og frisuren  gav hende hurtigt tilnavnet den sønderjyske skønhed.   Men særlig sønderjyske har hun nu ikke været. For nye naturvidenskabelige undersøgelser af både Egtvedpigen og Skrydstrupkvinden har vist, at bronzealderens mennesker har rejst over meget store afstande i løbet af relativt kort tid, og at det ikke alene var mænd, men også kvinder, som foretog sådanne rejser.

Undersøgelser har således blotlagt helt nye og epokegørende sider af bronzealderkvindernes livshistorie. Foredraget holdes den 14. november på Arkæologi Haderslev af Karin Frei, fra Nationalmuseet der har været med til at lave de naturvidenskabelige undersøgelser og Per Ethelberg fra Arkæologi Haderslev , som i 1990´erne udgravede Skrydstrupkvindens bolig.

Foto: Skrydstrupkvinden som hun lå i sin montre i 2017, da hun var på besøg i Haderslev  Foto: Museum Sønderjylland

historie-online.dk, den 25. oktober 2017

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 19: Antwerpen
MARTS
Cykler og modeljernbane på museet