Foredrag om Den spanske Syge
I sommeren 1918 blev Danmark ramt af en uhyggelig epidemi. Den spanske syge var blot en influenza, men den var så aggressiv og smitsom, at den slog omkring 15.000 danskere ihjel. Døden var overalt. I sporvogne og biografsale var frygten fast følgesvend. Ambulancerne kørte i pendulfart til byernes overfyldte hospitaler med nye patienter, blå i huden og rallende af hoste. Og i kapellerne måtte graverne stable kisterne for at få plads til alle de døde.
I den dokumentariske bog ’Den spanske syge’ bringer Tommy Heisz os tæt på en lang række øjenvidneberetninger, der viser den angst, sorg og uhygge, der lå tungt over Danmark under epidemien. Vi hører om tragiske dødsfald og hårdt ramte familier, men også om de frygtløse sygeplejersker, læger og frivillige hjælpere, der kom patienterne til undsætning.
’Den spanske syge’ er fortællingen om en epidemi og en tid. Bogen tager også læseren med til Vestfronten, Wien og Berlin og viser den dommedagsagtige elendighed, Europa befandt sig i, da den spanske syge ramte. Og den fører os over Atlanten til USA, hvor epidemien muligvis begyndte, før smittede soldater bragte den til Europa.
Else Dahl, en sygeplejerske ved Kolding siger: “Den kom som en stormvind, der blæste ind ad vinduer og døre og angreb mange steder samtidigt eller med et døgns mellemrum samtlige medlemmer af en husstand.”
I Randers kom en lokal læge ud for en rystende oplevelse, da han besøgte et hjem på landet. Da han trådte ind i den afsidesliggende gård, fandt han i sovekammeret en seng, hvor to børn lå døde af spansk syge. Ved siden af dem lå forældrene og kæmpede mod døden. Ude i køkkenet lå gårdens unge karl død. Han havde forsøgt at hjælpe de andre og var selv blevet smittet.
Ingeborg Haugsted, en 13-årig skolepige i Svendborg siger i bogen “Naboerne undgik vores hus. Det var, som om vi havde pest.” Poul Madsen, en læge på Tåsinge “Når de fik lungebetændelse, gav vi dem kamfermikstur og varme omslag, og vi vågede over dem og bad for dem, men de døde alligevel. Alt for mange af dem døde.” Og Carl Hornbech, en præst i Fredericia siger “Hvor blev man vant til hele sceneriet, stanken og de stakkels læber, der brast, så blodet det trådte frem, det hivende åndedræt, de stakkels bange øjne.”
Tommy Heisz er journalist og forfatter til en række historiske bøger. Ud over den spanske syge har han bl.a. skrevet om 1930’ernes populære svømmepiger, om retsmedicinens historie og om Rane Willerslevs ekspeditioner i Sibirien.
Foredraget er gratis for medlemmer af Historisk Samfund og koster 50 kr. for ikke-medlemmer.
[Historie-online.dk, den 19. oktober 2021]