Menu
Forrige artikel

Fyrkatspillet 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2291

I forbindelse med udgravningen på vikingeanlægget Borgring på Sjælland i 2014 fandt arkæologerne et lille fragment af bronze, som mangler på en bronzedåse hos sejdkvinden i grav nr. 4 på Fyrkat i Hobro. De fandt samtidig ud af, at Borgrings konstruktion er tæt beslægtet med vikingeborgen Fyrkat.

Her er grav nr. 4 blot en af de 30 grave, der ligger syd for vikingehuset på Fyrkat. Sejdkvinden havde den rigeste grav. Det er i hvert fald blevet bedømt på antallet af genstande fundet på et og samme sted. Men hvordan hænger det hele mon sammen? Og hvem er hende sejdkvinden i grav nr. 4 egentlig?

I en dramatisk, blodig, spændende og til tider humoristisk teaterforestilling, vil vi fabulere frit over indholdet af grav nummer 4. Er det en kvinde, er det en mand eller er det noget helt tredje. 

Kom og oplev en vikingehistorie med et kriminalistisk plot, som ikke står tilbage for nutidens populære kriminalfilm. http://www.fyrkatspillet.dk/Forside.html

Den flotte bygning, som danner ramme om Fyrkatspillet, blev indviet i 1985, og kort efter blev det første spil opført – her i denne rekonstruktion af et af borgens store huse. I år kan vi glæde os til spil nr. 32, altid i selvsamme hus. Det er noget af en bedrift!

Titlen er ‘Kvinden i graven’, og en af stykkets hovedpersoner er den vølve – en kvinde med magiske evner og forbindelser til hedenske guder – der måske, eller måske ikke, blev begravet lige uden for borgen i slutningen af 900-årene. Se stykket og få svaret! I alt fald har det højst usædvanlige gravgods efter alt at dømme tilhørt en vølve. Den interessante kvinde har også tidligere optrådt i et Fyrkatspil, første gang i 2004, hvor Ebbe Kløvedal Reich var forfatteren.

Men der er som altid et rigt persongalleri, med trælle og andre af borgens mange beboere, og med krigere, en skjald, hele to vølver og adskillige andre personer, herunder folk ‘udefra’, der i begyndelsen vækker skepsis. Der er stærke kvinder, drama og overtro, ambitioner og sund fornuft, gamle rettigheder som ikke vil opgives, narkoproblemer og venskaber, der ikke forgår. Og som så ofte før lurer Svend Tveskæg i baggrunden og truer den borg, som hans far havde ladet bygge. Mange af skuespillerne har været med i mange år. Vi glæder os til gensynet og til at se de nye, og forhåbentlig er vejrguderne rigtig venlige i år. I alt fald skal vi nok blive godt underholdt.

Else Roesdahl

Historie-online.dk, den 8. maj 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Jeppe Tang - Historiens Aktører nr. 27
Museumsnumre 92 - Gravsten
8. marts – Kvinder og revolution