Menu
Forrige artikel

Fyrkatspillet 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2022

 

For 15 år siden blev den spændende kvinde fra Fyrkats grav 4 for første gang hovedperson i et Fyrkatspil. Det var skrevet af den nu afdøde historiker og forfatter Ebbe Kløvedal Reich, som bl.a. er kendt for til dels fiktive romaner med historisk kerne og for biografien over Grundtvig. I ’Mandebod’ var han inspireret af den dengang nye tolkning af Fyrkatkvinden som en vølve – en magiker med særlige forbindelser til de hedenske guder. Hun var oven i købet blevet begravet efter hedensk skik ved Harald Blåtands flotte borg, selv om der var gået adskillige år, siden han havde indført kristendommen som Danmarks officielle religion.

Det blev et både underholdende og tankevækkende skuespil, som tog udgangspunkt i en dødbringende sygdom, der truede med at ødelægge borgen, og som kom ind på mange af de problemer, der må have været stærkt aktuelle i religionsskiftets tid for godt 1000 år siden: forholdet mellem personer af forskellig religiøs observans og nationalitet, tolerance eller det modsatte over for anderledes tænkende, almindelig sund fornuft og medmenneskelighed, gamle skæbneopfattelser, og bod for udåd.

Heldigvis bliver Fyrkats problemer løst også i dette skuespil. De syge bliver raske igen, borgen lever videre, og kvinden i grav 4 bliver begravet, som hun selv havde ønsket det. De spørgsmål, som tages op i Ebbe Kløvedal Reichs skuespil er evigt aktuelle, og det er en gave igen at få mulighed for se hans stykke i det flotte Fyrkathus.

Else Roesdahl, Professor (emerita), Aarhus Universitet

[Historie-online.dk, den 30. april 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Enigma - nazisternes hemmelige våben
"Den store" på Fyrkat
Museumsnumre 88 - Herrehatte og - kasketter