Gris på gaflen
Husjomfruen på Gammel Estrup tilbereder klassisk julesul fra flæskesteg, medister og frikadeller til sylte, blodpølse og grisetæer i gelé i både anden og tredje adventsweekend. Hele julegrisen bliver anvendt – ligesom for hundrede år siden.
”Før i tiden slagtede man altid en gris på herregårde som Gammel Estrup, når julen nærmede sig. Herregårdene var store og rige husholdninger, og både herskabet og de mange tjenestefolk samt julegæster fra nær og fjern spiste godt i juletiden. Julen blev forberedt i lang tid, og allerede i efteråret syltede man for eksempel frugt og grønt fra herregårdshaven. I ugerne op til jul tilberedte man grisen, og det var et stort arbejde, for alle dele af dyret skulle bruges til de mange forskellige retter, der blev tilberedt ved håndkraft uden moderne køkkenmaskiner”, fortæller museumsinspektør Marie Kirstine Elkjær.
Selvom julegrisen ikke længere bliver slagtet på Gammel Estrup, så bliver museets gæster ikke snydt for at følge tilberedelsen af den klassiske julemad. I weekenderne 8.-9. december og 15.-16. december kan man nemlig følge herregårdens nuværende husjomfru og hendes køkkenpiger i arbejdet med at tilberede julegris, som man gjorde for hundrede år siden, da den sidste greve og hans familie boede på Gammel Estrup.
Smag på retterne
I Herregårdskøkkenet kan man købe håndmadder med forskelligt hjemmelavet grise-pålæg, så alle kan prøve at smage på retterne. Det er også muligt at købe kaffe og kage bagt i det store brændekomfur.
Har man mod på selv at få fingrene i dejen, kan man besøge det særlige bageværksted, hvor børn og deres forældre kan lave peberkagefigurer efter historisk opskrift.
Historie-online.dk, den 4. december 2018