Guldsmykker på Norddjursland
Alle arkæologer og detektorførere drømmer om at støde på et fantastisk fund i jorden.
For nyligt gik den drøm i opfyldelse, da to spinkelt udformede spiralringe af det pureste guld pludselig så dagens lys ved Skærvad Å på Norddjursland.
Det var en af Museum Østjyllands erfarne detektorførere Betina Würtz, der fandt de to guldspiralringe, som dateres til ældre bronzealder.
”Det var slet ikke meningen, at vi skulle gå med metaldetektor i engen! Men det nyslåede græs gav en åbning af arealet, så detektorens søgehoved kunne svinges. Og hvor var det heldigt, at min søgemakker og jeg gjorde en undtagelse og bevægede os tættere på åen!” fortæller en glad Betina Würtz, som efter fundet straks kontaktede Museum Østjylland.
Det sker ikke særlig ofte, at guldfund dukker op af den østjyske jord. Men i sommer var heldet med detektorfører Betina Würtz, der i en søgning i et engområde ved Skærvad Å på Norddjursland fandt to fine guldringe. De to spiralringe af guld vejer henholdsvis 18,93 og 19,17 gram. Ringene er formodentlig øreringe og stammer fra bronzealderen.
Fotokilde: Betina Würtz
Ofret hvor kilder pibler op
Alene det at finde guld er usædvanligt. Guldringene er desuden et offerfund og ikke fra en højstatusgrav, som man ellers normalt ser.
Fundet er gjort på kanten af vådområdet tilknyttet Skærvad Å. Da Museum Østjylland undersøgte stedet nærmere, var det tydeligt, at der er tale om et offerfund, som var nedlagt, hvor kilder piblede op af jorden.
”Det er lige efter bogen!” forklarer en begejstreret overinspektør på Museum Østjylland, Benita Clemmensen.
Den arkæologiske undersøgelse, der blev lavet med lodsejerens tilladelse, skulle afsløre, om der på stedet var flere genstande i jorden, men det var ikke tilfældet. Detektorfører Betina Würtz havde fået alt med.
Meget fint håndværk
De to spiralringe af guld fra Skærvad er et såkaldt depotfund. Det vil sige genstande nedlagt i vådområdet som et offer til guderne. Guldringene blev fundet tæt ved overfladen og lå viklet helt ind i hinanden. Ringene består af to tråde, der er samlet i et øje i enderne.
”Det er meget fint håndværk. De er snoet, så de danner henholdsvis tre og fire ringe. Ringene, der formodentlig har været brugt som øreringe, er cirka fire centimeter i diameter,” beskriver overinspektør Benita Clemmensen.
”Spiralringe af denne type dateres til ældre bronzealder periode II-III (1500-1100 f.Kr.). De findes oftest i par, - som det f.eks. ses i Skrydstrupkvindens grav.”
For at sikre sig, at der ikke lå mere guld og flere spændende genstande ved Skærvad Å, har Museum Østjyllands arkæologer lavet en grundig undersøgelse af fundstedet. Metaldetektoren blev flittigt brugt i den fugtige engjord, men der dukkede ikke yderligere fund op. Fotokilde: Museum Østjylland
Nationalmuseet vurderer
I bronzealderen blev der nedlagt store værdier i jorden i form af gaver til højere magter. Gaver, som af og til var lavet af guld, som de netop fundne spiralringe. Gaverne blev som andre offerfund fra bronzealderen nedlagt i søer, moser, kildevæld, bakker eller ved store sten.
Det fine guldfund skal til danefævurdering på Nationalmuseet, næste gang deres karavane henter fund på Museum Østjylland.
[Historie-online.dk, den 5. december 2023]