Herregårdenes dag 2020
Slotte og herregårde slår dørene op, når der for andet år afholdes Herregårdenes Dag den tredje søndag i august.
Den 16. august åbner slotte og herregårde for publikum med et væld af forskellige aktiviteter og arrangementer i hovedhuse og driftsbygninger, haver og parker.
Gelskov Gods
Man kan for eksempel følge arbejdende laug og smage kryddersnaps på herregården Hessel, man kan komme med på eksklusive rundvisninger på Lindenborg Slot og Egholm Slot, eller man kan smage renæssancemad på Sønderskov, se luksusbiler på Billeskov og komme på ATV-safari på Sonnerupgaard eller opleve fødevaremarkedet på Erholm og en af landets største køkkenhaver på Søllestedgaard eller købe antikviteter og høre en tidligere hushjælp fortælle om sin tid på Gelskov Gods. Mulighederne er mange, og der er arrangementer over hele landet. Nogle arrangementer er gratis og andre kræver entré – alle aktiviteter og arrangementer er samlet under hver enkelt landsdel på hjemmesiden www.herregaardenesdag.dk.
Herregården Hessel
Oplysningskampagne for herregårde Herregårdenes Dag er iværksat af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, og tanken bag begivenheden er at sætte fokus på de danske slotte og herregårde, som er en væsentlig, men ofte overset, del af den danske kulturarv. ”Herregårdenes Dag er en slags oplysningskampagne for de danske herregårde og den historie og kulturarv, de repræsenterer. Fortællingen om de danske herregårde er nemlig en af de vigtigste signaturfortællinger om livet på landet. I Danmark findes omkring 730 herregårde. Det danske landskab er formet af og med godserne, der gennem århundreder har været den væsentligste drivkraft på landet. De store gamle hovedbygninger ligger stadig i dag i landskabet som vidnesbyrd om godsernes enorme betydning – blandt andet som nogle af de største arbejdspladser i landområderne helt ind til midten af 1900-tallet. Med Herregårdenes Dag vil vi gerne invitere folk indenfor, så de får øjnene op for de mange smukke, storslåede herregårdsanlæg, der ligger overalt i landet”, fortæller Marie Kirstine Elkjær, museumsinspektør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.
Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er tovholder på Herregårdenes Dag. Begivenheden markedsføres i samarbejde med foreningen Danske Slotte og Herregårde samt the Danish Club. Herregårdenes Dag er en del af projektet Jagten på Fortiden, som er støttet af Nordea-fonden.
Gavnø Slot
[Historie-online.dk, den 8. juli 2020]