Menu
Forrige artikel

Historier der skal fortælles

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3435

 

De fleste esbjergensere ved, at Fovrfeld Gravlund rummer gravene af ofre for anden verdenskrig. Mange ved, at der ligger mange allierede flyvere begravet derude, og at Gravlunden mindes modstandsfolk og søfolk fra Esbjerg i allieret tjeneste. Men er man også opmærksom på de polske agenter, de russiske krigsfanger og de mange tyske flygtninge? Gravlunden er ramme om over 1.500 skæbner fra 2. verdenskrig fra hele kloden.

Sydvestjyske Museer og Esbjerg Kommune er gået sammen om at sætte spot på Fovrfeld Gravlund og få fortællingerne ud. 

- Her på arkivet har vi jo længe kendt nogle af historierne, siger leder af Historisk Samling fra Besættelsestiden, Henrik Lundtofte 
- men først da vi for et par år siden begyndte at se mere grundigt på historierne i Gravlunden, gik det op for os, hvor utrolig mange forskellige skæbner, der knytter sig til stedet. 
- Der er mennesker i alle aldre og fra snart sagt alle verdenshjørner begravet i Gravlunden som følge af 2. verdenskrig. Og de begravede er ikke bare enkeltpersoner, men bærer også på større historier om fx den allierede bombeoffensiv eller om minerydningen på vestkysten lige efter krigen.

Nu har Historisk Samling fra Besættelsestiden ved Sydvestjyske Museer sammen med Esbjerg Kommune og kirkegården lavet en lille udstilling i kapellet. De udnytter også, at mange mennesker har en smartphone, så de kan fortælle historien ved graven på kirkegården uden at skæmme området med skilte. 

Det er den unge historiker Søren Werther Kjær Rasmussen, som har lavet store dele af formidlingen 

- Det er historier som dem, vi finder derude der viser os, at krig er det samme som katastrofe. Krigen har ofre og i gravlunden får vi navn og alder på nogle af dem, de kommer tæt på. Deres historier skal fortælles, og det gør vi nu.

Nedsænkning af hagekorssvøbt kiste. Foto: Historisk Samling fra Besættelsestiden. Sydvstjyske Museer

[Historie-online.dk, den 6. oktober 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Særudstillingen "Min vestindiske arv i Vejle"
Ingen julesul under 1. verdenskrig
På vej mod katastrofen