Menu
Forrige artikel

Hvidstengruppens henrettelse

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 11525

 

En midsommerdag i 1944 blev otte modstandsfolk fra Hvidstengruppen skudt og henrettet i Ryvangen nord for København. Det var en af besættelsestiden mest dramatiske og betydningsfulde hændelser.

Museum Østjylland markerer nu 75-årsdagen for begivenheden ved på dagen den 29. juni at åbne særudstillingen Modstand, der fortæller historien om Hvidstengruppen og om forbindelserne fra Hvidsten og Randers til resten af modstandsbevægelsen i Østjylland og Danmark.

Kromanden Marius Fiil personificerede om nogen Hvidstengruppen. Her serverer han i slutningen af 1930’erne for frokostgæster på Hvidsten Kro sammen med sin kone Gudrun. (Randers Stadsarkiv)

Modstand åbnes af skuespiller Bodil Jørgensen, der blandt andet er kendt for sin rolle som krokonen Gudrun Fiil i filmen Hvidsten Gruppen. Musiker og skuespiller Niels Skousen synger og spiller til åbningen sangen Ryvangen.

Udstillingen er opdelt i to spor, som har hvert sit fokus. Det ene spor fortæller historien om selve Hvidstengruppen, dens medlemmer og dens arbejde fra gruppen blev dannet i marts 1943 frem til den skæbnesvangre junidag i 1944.

”Det er en tankevækkende, gribende og tragisk historie med voldsomme konsekvenser for det lille samfund i Hvidsten og omegn, ” siger museumschef Jørgen Smidt-Jensen, som har overladt det meste af arbejdet med det faglige indhold i særudstillingen til historikeren Niels-Birger Danielsen.

Henrettelsespælene i Ryvangen, hvor otte af Hvidstengruppens medlemmer blev henrettet. Pælene udstilles nu for første gang uden for København i udstillingen Modstand på Museum Østjylland. De originale pæle opbevares normalt i Frihedsmuseet i København og er i Ryvangen erstattet afstøbninger i bronze.
(Nationalmuseet København)

Pælene fra Ryvangen vises for første gang  

Til at sætte historien i perspektiv har Museum Østjylland helt ekstraordinært fået lov til at låne de originale henrettelsespæle fra Ryvangen, som man nu kan se udstillet i Modstand. Pælene opbevares normalt på Frihedsmuseet i København, men på grund af lukningen af dette museum som følge af en brand i 2013, kan de nu for første gang vises uden for København.

Modtog våben og sprængstof

Modstands andet spor koncentrerer sig om forbindelserne fra Hvidsten og Randers til resten af modstandsbevægelsen i Østjylland og Danmark.

Hvidstengruppen havde indtil arrestationen af dens medlemmer i marts 1944 været et meget vigtigt omdrejningspunkt for den danske modstandsbevægelse. Folkene fra Hvidsten var de første – og i en periode de eneste – til på dansk grund at modtage våben og ikke mindst professionelt plastisk sprængstof nedkastet fra britiske flyvemaskiner.

Randers som arsenal for modstandsbevægelsen

Fra Hvidsten blev våben og sprængstoffer bragt til skjulte lagre i Randers, der kom til at fungere som arsenal for store dele af den danske modstandsbevægelse. Med udgangspunkt i Hvidsten og Randers kan der derfor trækkes tråde til vigtige sabotagehandlinger over hele landet.

[Historie-online.dk, den 19. juni 2019]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Flag og følelser
I museumsnissernes fodspor i Haderslev
Elværket i Hillerød