Jacob A. Riis-museum i Ribe
Støtte fra Augustinus Fonden og Nordea-fonden gør det nu muligt at etablere et internationalt museum om Danmarks mest betydningsfulde udvandrer, Jacob A. Riis (1849-1914). Museet åbner i 2019.
Han var med til at forandre USA i årtierne op til 1. Verdenskrig gennem sin kamp for bedre boligforhold for indvandrerne i New York, renere vandforsyning, bekæmpelse af børnearbejde m.m. Våbnet var hans pen, kamera og talegaver.
Han var en hårdtslående journalist, og da han fra slutningen af 1880’erne også begyndte at tage billeder af elendighederne, fik han for alvor den bedrestillede del af befolkningen i tale.
Samtidig gjorde det ham til pioner på verdensplan som en af fotodokumentarismens fædre.
Et internationalt museum
Det kommende museum etableres i Jacob A. Riis’ barndomshjem i Sortebrødregade 3 og tilstødende bygninger, som Sydvestjyske Museer ejer i hjertet af Ribe.
For i alt 15 mio. kr. sikrer Augustinus Fonden og Nordea-fonden, at bygningerne bliver fuldstændig renoveret, og at der kan skabes et internationalt museum.
Museumsdirektør Flemming Just er naturligvis meget begejstret.
”Jacob A. Riis og hans personlige historie og ikke mindst hans virke i USA, er højaktuelle problemstillingerne , som vi nu kan formidle til både danske og udenlandske besøgende.”
Augustinus Fonden støtter renoveringsarbejdet med 9 mio. kr.
”Jacob A. Riis’ historie og fotografier fra New Yorks slum kan noget særligt. Det oplever man også på Museum of the City of New York, hvor Riis’ betydning for eftertidens sociale reformer og hans venskab med præsident Roosevelt har sin helt egen fortælling. Den historie vil Augustinus Fonden gerne bidrage til også bliver fortalt i Danmark,” siger fondsdirektør Frank Rechendorff Møller.
Nordea-fonden støtter formidlingen med 6,1 mio. kr.
”Historien om Jacob Riis berører universelle menneskelige temaer om søgen efter lykke, identitet og anerkendelse. Den handler om, hvordan man bliver borger i et nyt land. Her kan Jacob A. Riis museet være et eksempel på, hvordan man som indvandrer bliver en aktiv part i og tager ansvar for et nyt fællesskab samtidigt med, at man holder fast i sine kulturelle rødder,” siger direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden, som støtter gode liv.
Involverende formidling
Det kommende Jacob A. Riis Museum gør hans fantastiske indsats levende ved at føre publikum tilbage til 1890’ernes slum i New York. Det var verdens tættest befolkede område, fordi indvandringen var massiv. Det gav dengang som nu anledning til store diskussioner. Museet vil derfor til stadighed sætte diskussionerne om immigration i perspektiv.
Et andet tema på museet bliver national identitet. Jacob A. Riis blev i høj grad amerikaner og blev af præsidenten kaldt ’den ideelle amerikaner’, men han lagde også vægt på båndene til Danmark og var umådelig stolt over at få ridderkorset. Herved rummer Riis’ livshistorie igen et tema, som er mere aktuelt end nogensinde, nemlig spørgsmålet om national identitet, integration og assimilation.
Fakta om byggeriet
Sydvestjyske Museer går nu i gang med detailplanlægningen sammen med restaureringsarkitekten, Jørgen Overbys Tegnestue.
Renoveringsarbejdet vil foregå frem til begyndelsen af 2019, og museet kan åbne for publikum i midten af 2019.
historie-online.dk, den 15. august 2017