Julebyvandring mm. fra Københavns Museum
Københavns Museum har noget i julesækken til enhver smag. Om du er til julebyvandring, klippe-klistre workshop, gådejagten ”Stop Københavns brand – i 1728” rundt i byen, eller en ”øltroduktion” til vores nye udstilling ”Stamsteder – Københavns sidste værtshuse”. Du kan bl.a. blive klogere på, hvor Nissestæde lå, hvordan Københavns så ud i 1700-tallet og ikke mindst, hvor mange og hvor forskellige brune værtshuse, København har. Og du kan lave dit eget tårn, lige til at sætte i vindueskarmen. Vores nye café, Spirrevippen, frister med bl.a. øko-æbleskiver med hjemmelavet syltetøj, mens shoppen er leveringsdygtig i kloge julegaver i form af bøger og spil, og meget andet.
Julebyvandring fra Københavns Museum
Kom i julestemning på Københavns Museums julebyvandring, hver lørdag og søndag frem til jul!
Få historien om dengang det første juletræ blev tændt i København tilbage i 1811 og hør historien om det kæmpe juletræ, som hvert år bliver rejst på Rådhuspladsen. Og ved du, hvor Nissestræde lå? Hør også om, hvordan vi i dag stadig holder fast i vikingernes traditioner omkring jul, men samtidigt tilføjer nye traditioner som fx Luciaoptog til vands. Bliv klogere på hovedstadens julehistorie på denne hyggelige juletur rundt i byens gader og stræder!
Hver lørdag og søndag kl. 13, fra 12. november til 18. december.
Varighed ca. 1½ time
I tilfælde af ”dansk” julevejr, husk paraply!
Startsted: På Rådhuspladsen ved Metrostations-opgangen tættest ved Strøget.
Billetpris: Voksne: 90 kr., børn og unge under 18 år: 45 kr.
Få en øltroduktion til Københavns brune værtshuse!
Søger du en alternativ social juleaktivitet? Få en håndbajer eller en sodavand og en kort intro til udstillingen ”Stamsteder – Københavns sidste værtshuse” på Københavns Museum. Herefter kan du frit gå rundt og se de flotte fotos fra værtshusene og besøge resten af museet, hvis du har lyst.
Pris: 125 kr. for et kvarters intro til ”Stamsteder” ved museumsvært, entré til museet og udstillingen samt en øl eller sodavand. (Normalpris for entré: 90 kr.)
Workshop om Københavns tårne. For børn, familier og kreative sjæle
På Københavns Museum kan du i hele december tage børnene med og julehygge med farver, sakse og limstifter i museets kreative atelier. Her kan I selv klippe, folde og samle to af de fineste og mest ikoniske tårne fra Københavns bybillede, nemlig Rundetårn og spiret fra Vor Frelsers Kirke. I kan også farvelægge jeres helt egen udgave af kunstneren Agnes Slott Møllers stemningsfulde mosaikvindue fra 1902, der møder jer med et væld af farver, hvis I går op ad trappen til første sal på museet. Alle kreationer kan tages med hjem og pynte i vinduet efter jeres besøg – og Rundetårn kan endda omdannes til en lille lanterne, ved at placere et LED-fyrfadslys under tårnet.
Kig forbi, når det passer jer i museets åbningstid - hver dag fra kl. 9-18, torsdag kr. 9-21.
Og husk, at børn og unge under 18 år kommer gratis ind.
Gruppeaktivitet: Tag på gådejagt rundt i byen
Varm op til julefrokosten med en spændende gådejagt rundt i byen og "Stop Københavns brand – i 1728!"
Mangler I en sjov aktivitet til firmaets, vennernes eller familiens julefrokost? Kom ud i luften og rundt i byen på vores gådejagt "Stop Københavns brand – i 1728!"
Fakta og fiktion mødes i denne gådejagt for alle detektiver, hvor I skal finde ud af, hvor den store bybrand i København i 1728 brød ud og stoppe ilden fra at sprede sig. Kan I skaffe hjælp i tide? Eller bliver det jer alene, der skal redde byen fra at blive én stor flammende ruin?
Ud fra historiske fakta om bybranden i 1728 skal I løse gåder, der bringer jer ind på Københavns Museum og rundt i de ældste dele af København. Via smalle gader, brolagte stræder, kringlede gange, på befærdede torve og store pladser. Til lands, med vand og op i luften – og ja under dine fødder – går den vilde jagt på det, der endeligt kan slukke flammerne.
I bliver udfordret på jeres samarbejdsevner og eget moralske kompas. Se byen og hinanden med nye øjne. København bliver aldrig den samme by igen!
Juletræet på Rådhuspladsen oplyst af elektriske lamper. Foto: Københavns Museum
[Historie-online.dk, den 16. november 2022]