Menu
Forrige artikel

Kæmpe vikingegravplads i Åsum

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 556

 

Museum Odenses arkæologer har i Åsum øst for Odense fundet mere end 50 usædvanligt godt bevarede skeletter gravlagt med genstande, der rækker langt uden for landets grænser og som bekræfter, at vikingerne rejste langt for at handle.

Mere end 50 vikingegrave har arkæologer fra Museum Odense de seneste seks måneder gravet frem fra et område i Åsum øst for Odense. De velbevarede skeletter kan gøre forskerne klogere på, hvordan hverdagen så ud for de forfædre, der levede i området i 900-tallet, dengang Gorm og Thyra regerede i Jelling. Ifølge arkæolog og museumsinspektør Michael Borre Lundø fra Museum Odense kan de gravfundne skeletter hjælpe med at forklare mere præcist, hvad vikingerne levede af, og hvor langt de bevægede sig for at kunne handle med andre.

Michael Borre Lundø siger:

”Det er virkelig usædvanligt at finde så mange velbevarede skeletter på én gang som dem, der er fundet i Åsum, og sådan et fund giver ekstraordinære muligheder for at foretage en lang række naturvidenskabelige analyser, der kan sige mere om de gravlagtes generelle sundhedstilstand, kostvaner og hvor de stammer fra. Måske kan analyserne afsløre, om de gravfundne vikinger var i familie med hinanden, hvilket vil være ganske særligt, da det aldrig tidligere er blevet undersøgt i tilsvarende grave”.

Skelet fra udgravning i Åsum

Fundets væsentlighed bekræftes af Sarah Croix, der er lektor og ph.d. ved Institut for Kultur og Samfund i Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier på Aarhus Universitet. Sarah Croix siger:

”Gravene i Åsum er så velbevarede, at det formodentlig for første gang bliver muligt at foretage særlige aDNA-analyser på hovedparten af skeletterne – altså DNA-analyser på ældre materiale. Det bliver utroligt spændende at finde ud af, hvor disse mennesker kom fra og om det er de samme familier, der er gravlagt her over flere generationer”.

Ifølge Michael Borre Lundø har flere af skeletterne i Åsum haft højstatus i datidens samfund, hvilket ses af de gaver, de har fået med sig i graven. En af gravene er særligt fin. Her er en kvinde begravet i en vognfading – altså overdelen af en vikingevogn brugt som kiste.

Michael Borre Lundø siger:

Kvinden er gravlagt i den vogn, som hun formentlig har rejst rundt i. Vi må forestille os, at hun har fået sine fineste klæder med i graven sammen med en hel del ting. Hun fik først og fremmest en meget flot glasperlehalskæde med, en jernnøgle, en kniv med et håndtag beviklet med sølvtråd og til sidst – som noget helt specielt – et mindre glasskår, der måske har fungeret som amulet. I fodenden af vognfadingen har stået et fint, pyntet træskrin, hvis indhold vi endnu ikke kender.”

En anden grav indeholder ud over den afdøde et fint, trefliget dragtspænde i bronze, en enkelt rød glasperle, som har hængt i en snor om halsen på den afdøde, en jernkniv og et lille stykke bjergkrystal. Michael Borre Lundø siger:

Bjergkrystal er ikke naturligt forekommende i Danmark, men er formentlig blevet importeret fra Norge. Der er i det hele taget flere genstande fra de mange grave i Åsum, der viser, at de gravlagte vikinger var forbundet til internationale handelsnetværk, der udviklede sig i løbet af vikingetiden”.

Museum Odenses arkæologer vurderer desuden, at fundet af vikingegravpladsen tydeligt viser, at landsbyen Åsum har haft stor betydning i vikingetiden, og at området har været en af vikingetidens helt centrale bebyggelser i oplandet til det, der senere skulle blive til Odense.

Gravplads i Åsum

Michael Borre Lundø siger:

Det er fascinerende at forestille sig, at de gravlagte vikinger selvfølgelig har kendt til den begyndende bydannelse, der fandt sted kun fem kilometer vest for, hvor de boede, og som dengang hed Odins Vi. Deres efterkommere har været vidne til cementeringen af Odense som by, samtidig med at Harald Blåtand lod en af sine ringborge – ringborgen Nonnebakken – opføre syd for åen som et led i samlingen af riget”.

Vikingegravpladsen dækker omkring 2.000 m2 og befinder sig i den sydlige udkant af landsbyen Åsum øst for Odense.

Arkæologerne vurderer, at vikingegravpladsen er blevet benyttet i 800-900-tallet.

Museum Odenses arkæologer har gravet på stedet i seks måneder.

Der er i alt fundet 50 jordfæstegrave og fem brandgrave, hvilket placerer gravpladsen blandt de største vikingegravpladser fundet på Fyn.

Arkæologerne har gravet på stedet forud for Energinets arbejde med at renovere elnettet.

Med fundet slår arkæologerne fast, at Åsum var et vigtigt geografisk punkt for de tidligste bydannelser og frem til det, der siden er blevet til Odense.

[Historie-online.dk, den 2. oktober 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 68 - Skøjter
Lokale museer og teatre i samarbejde
Museum på Rejsen 41: Cape Town, Sydafrika