Menu
Forrige artikel

København på landet

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 733

 

Golden Days festivalen har i år temaet ”På landet” – men hvad har det med København at gøre? Faktisk en del, hvis man tager de historiske briller på. Alene inden for sine nuværende grænser havde byen indtil for 100 år siden store områder, hvor der var landbrug med græssende dyr og nyttehaver med rabarber. For ikke at tale om de planter og frø, der fandt vej til middagsborde og dyrehold – og ned i lokummerne. Samtidigt virker det som om, at jo mere land, der blev bebygget i slutningen af 1800-tallet, desto flere stiliserede blomster og ranker voksede frem på byens bygninger og indtog smedejernsgitre, vægge og lofter, som det også ses i Københavns Museums bygning fra 1894.

I de to uger, festivalen varer, byder Københavns Museum bl.a. på en alternativ havevandring ”på stenbroen”, udforskning af jordfund, kakkelworkshop med plantemotiver og byvandringer om Nørrebros og Vesterbros forvandling.

 

Kom og udforsk hvad der gemmer sig under vores fødder! Fundvask i Arkæologisk Værksted

Lørdage og søndage fra 2.-17. september kl. 12-16

Under temaet ”jord under neglene” byder Arkæologisk Værksted på muligheden for at deltage i vask af arkæologiske fund fra København. Potteskår i forskellige former, farver og mønstre. Dyreknogler fra køer, får og fisk. Slidte sko, hvide piber og rustne søm. På med et par blå handsker og udforsk fortiden sammen med arkæologerne! Kig forbi, når du har tid.

 

Byvandring: Vesterbros forvandling – aspargesbede, slagtehuse og mondæn bydel

Lørdag 2. september kl. 11-13

Engang græssede køerne langs jernbanevolden og i Dannebrogsmarken ved den nuværende Dannebrogsgade. Der blev opdrættet karper og dyrket asparges i bydelens haver. Samtidig var Vesterbro centrum for Københavns forsyning af kød og præget af slagtehuse og kreaturhandlere. Hør Jakob Ingemann Parby, museumsinspektør på Københavns Museum, fortælle om den dramatiske forvandling fra landlig forstad til tætbebygget kunstner- og arbejderkvarter fra midten af 1800-tallet. Og om naturens placering i byfornyelsen og nutidens Vesterbro. Byvandringen bygger bl.a. på hans bog ”Den grænseløse by” fra Gads Forlag.

 

Foredrag og workshop: Mos, most og vin – bliv klogere på æblets historie og brug

Torsdag 7. september kl. 17-20

Hør om æblets historie i Danmark, smag på æblevin og vær med til at lave most på Københavns Museum. Engang var æbler og mange af de andre af nutidens nytteplanter vilde. Ny bliver de dyrket kommercielt, og byboere ser dem ofte kun i supermarkeder. Med afsæt i de ældste æblesorter fortæller lektor i afgrødevidenskab Torben Toldam-Andersen og natur- og kulturformidler Malene From om forskellige æblers egenskaber og brug. Havbrisen i Danmark giver vores æbler en særlig smag, der er anderledes end de importerede. Vi smager på forskellige æblesorter og æblevin, snitter æbler og koger mos, samt presser æblemost.

 Mark foran Nikolaj Kunsthal. foto: Københavns Museum

Gå på havevandring i Indre By

Fredag 8. og søndag 10. september kl. 15-16.30

Kom med på en frodig havevandring mellem fire haver i Københavns Kulturkvarter. På vandringerne kommer vi forbi Københavns Museums Historiens Have, der er sået efter fund af frø i latriner fra 1600- og 1700-tallet i Pilestræde, vi gør stop ved Det Kongelige Biblioteks Have, Thorvaldsens Museum og værket ’Thorvaldsens Wheats’, som er en del af udstillingen Flora Italica, samt Nikolaj Kunsthals genopførsel af Peter Bonnéns Kornmark fra 1975. Vandringen afsluttes med et forfriskende glas til ganen. 

 

Kakkelworkshop med historiske planter

Torsdag 14. september kl. 17-20

Dekorér kakler med plantemotiver – vælg mellem et væld af farver. Museet er fra skønvirkeperioden sidst i 1800-tallet, hvor kunsten og arkitekturen søgte tilbage til naturen. Mens byerne ekspanderer, ser man dyre- og plantemotiver vokse frem som udsmykning. Kulturformidler Malene From retter blikket mod ornamentikken på Københavns Museums lofter og vægge samt gårdhavens historiske planter. Derefter fortæller keramiker Tine Secher om forskellige teknikker til at skabe og bemale keramik, og vi dekorerer hver vores egne stentøjskakler med planteaftryk og dekorationer.

 Tørretårn ved Blegdammene 1876. Foto: Københavns Museum

Byvandring: Nørrebros forvandling – græssende køer, rygende skorstene og Superkilen

Lørdag d. 16. september kl. 11-13

Engang var Nørre Fælled fyldt med græssende køer, kvæg og heste og Nørrebro en lille forstad, hvor flere indbyggere ”dyrkede kål i egen have” eller drev gartnerier. Hør Jakob Ingemann Parby, museumsinspektør på Københavns Museum, fortælle om Indre Nørrebros dramatiske forvandling fra landlig forstad til tætbebygget industri- og arbejderkvarter, som skete fra midten af 1800-tallet. Hør også om naturens rolle i nutidens ”Byggeren”, Hans Tavsens Park og byhaven i Superkilen. Ruten går fra Sankt Hans Torv til Superkilen. Byvandringen bygger bl.a. på hans bog ”Den grænseløse by” fra Gads Forlag.

Se hjemmeside for billetbestilling mv.

[Historie-online.dk, den 9. august 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 29: Magritte Museum og Tegneseriemuseet, Bruxelles
Historisk Festival på Nordjyske Museer
Museumsnumre 86 - Vandpumper