Menu
Forrige artikel

Københavnerhistorier

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1949

 

Københavns Museum, Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal er igen åbne for publikum, mens Stadsarkivet åbner snarest - nu også med en ny satsning på formidling i lyd. Dette med podcasts om pest, byen på tegnebordet og den mystiske Madonna. 

Nedlukningen under coronaen har forstærket vores igangværende fokus på at gøre samlingerne tilgængelige på andre måder end i form af det fysiske besøg på institutionerne. Vi vil gerne være, hvor folk er – ude i byrummet, hjemme i stuerne og i øregangen, når folk er på vej fra A til B. Med de nye podcastserier vil lytterne blive taget med helt ind i vores samlinger – også de dele, der ikke udstilles normalt – og få adgang til spændende hjørner og detaljer, der kaster lys over historien” udtaler museumsdirektør, Historie & Kunst, Marius Hansteen.  

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde er glad for, at Københavns Kommunes egne kulturinstitutioners rækker ud til borgerne:   

Byens museer og arkiver er til for borgerne. Det er københavnernes egne samlinger, og med de nye podcasts vil endnu flere forhåbentlig få indblik i vores fælles historie. Det er et rigtig godt supplement til det fysiske besøg på udstillingerne i de smukke huse, som jo nu heldigvis er åbne igen og klar til at tage imod.” 

Om podcastserierne: 

”Københavnerhistorier”, produceret af Dorthe Chakravarty og Sarah von Essen i samarbejde med Københavns Museum og Københavns Stadsarkiv zoomer ind på detaljer i byens store samlinger og folder de mange spændende historier ud over 20 afsnit i 2021. De to første afsnit har titlerne ”Kampen mod pesten” og ”Byen på Tegnebordet”. De bliver begge lanceret den 19. maj. Kommende afsnit kommer til at handle om besættelsestiden, kolera, ildebrande – og sko med røde hæle … 

”Bag om Thorvaldsen”, produceret af Maria Horn Rasmussen med støtte og sparring fra Dorthe Chakravarty, tager lytteren med ind bag det smukke Thorvaldsens Museums tykke mure og helt ind i samlingens indre kamre, der er fyldt med spændende og mærkelige historier – både om Thorvaldsen selv og alt det, han samlede på gennem et langt liv som en af sin tids mest feterede, europæiske kunstnere. Det første afsnit i denne serie ”Længsler: Thorvaldsens italienske malerier – den mystiske Madonna” bliver også lanceret den 19. maj.  

”København i 1000 år”, produceret af Simon Brun Andersen i samarbejde med Københavns Museum, knytter an til samlingen i Københavns Museum i Stormgade og tager lytteren i hånden på en kronologisk tur fra de allerførste mennesker dukkede op på de sumpede områder ved Øresunds kyst for 14.000 år siden og helt frem til dagens dynamiske København. Serien, der blev lanceret i forbindelse med åbningen af museet sidste år, var en overgang en af de mest aflyttede historiske podcasts i 2020. I de nye afsnit, som udkommer over sommeren, fortælles bl.a. om queerliv i København igennem 1000 år og byens voldsomme vækst som handelsby i middelalderen.  

Find de første podcasts i serierne på podbean og snart herefter på din foretrukne podcastkanal, fx: 
Københavnerhistorier (podbean.com) – Officiel lancering 19. maj: ”Bag om Pesten” og ”Byen på Tegnebordet” Københavnerhistorier - en historisk podcast-serie - Københavns Stadsarkiv (kbharkiv.dk)

Bag om Thorvaldsen (podbean.com) – Officiel lancering 19. maj: ”Længsler: Thorvaldsens italienske malerier – den mystiske Madonna” Bag om Thorvaldsen (podbean.com)

København i 1000 år (podbean.com) – Lanceret i 2020 - lyt bl.a. til ”Myten om Absalons København” København i 1000 år (podbean.com)

 

Podcastsene står ikke alene – historien er tilgængelig på flere andre platforme bl.a.:  

Kbhbilleder.dk bliver løbende opdateret med nye fotos fra Stadsarkivets og Københavns Museums billedarkiver. Lige nu kan du søge i 115.000 billeder – og flere er på vej.  

Kbharkiv.dk rummer et væld af oplysninger om københavnernes liv gennem årene – fra tusinder af københavnererindringer og spændende fortællinger om byens udvikling til utallige kilder om blandt andet erhvervsliv og bygninger, børn og gamle, fattigdom og død gennem århundreder. 

Thorvaldsensmuseum.dk giver online adgang til det mest opfattende katalog over Thorvaldsens værker, breve, dokumenter og billeder nogensinde.  

[Historie-online.dk, den 24. maj 2021]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Veteranbiler på Danmarks Tekniske Museum
Makabre mesterværker
Jernaldermarker under sand