Menu
Forrige artikel

Krigshistoriske foredrag

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1209

 

I det nye år byder Krigsmuseet endnu gang velkommen til den populære foredragsrække Fad & Foredrag. Hør om samuraiernes mystiske verden, om danske soldater i Hitlers tjeneste og en masse andet – som altid serveret over en kold fadøl.

I 2023 vil Christian 4.’s gamle tøjhus lægge rum til seks nye, spændende foredrag om Danmarks krigshistorie. Det sker, når Krigsmuseet åbner de gamle porte for en sæson af foredragsrækken Fad & Foredrag.

Fad & Foredrag er Krigsmuseet fyraftenskoncept, hvor krigsaficionados og historietørstige hver måned får serveret en kold fadøl og et lunefuldt foredrag efter museets lukketid. Billetten giver også gratis adgang til Krigsmuseets øvrige udstillinger fra kl. 16 samme dag.

Billetten inkluderer en kold fadøl for gæster over 18 år, til gæster under 18 år inkluderer billetten en vand.

Efterårets program byder på følgende seks Fad & Foredrag:

Danskere på Vestfronten i Waffen-SS

6.000 danskere deltog i nogle af Anden Verdenskrigs mest dramatiske begivenheder – på tyskernes side. Som en del af det nazistiske Waffen-SS kæmpede de med Hitlers mest fanatiske tropper under alt fra invasionen af Sovjetunionen i 1941 til Berlins sønderbombede gader i krigens sidste dage.

Men hvordan kunne det være, at så mange danskere lod sig hverve? Og hvorfor tillod den danske regering det overhovedet? Tyskerne var da fjenden, de havde jo besat Danmark!

Men mange fandt ganske simpelt vej til Waffen-SS af ideologiske grunde. Og det billigede den danske regering mere eller mindre for at stille tyskerne tilfredse. Men efter krigen faldt hammeren. Mange danske SS-soldater blev alligevel dømt og historietavlen blev visket ren. Vi lod i mange år som om, det aldrig var sket.

Til dette foredrag vil ph.d., lektor i historie ved RUC Claus Bundgård Christensen fortælle historien om de danskere, der gik på den forkerte side af historien. Foredraget tager udgangspunktet i Claus’ bog ”Under hagekors og Dannebrog”

Tid: tirsdag, den 24. januar 2023 kl. 17.00 – 19.00
Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh K.
Pris: 150 kr.

Slaget ved Rorke’s Drift

I 1879 står 4000 zulukrigere bevæbnede med deres berygtede korte spyd assegaien over for blot 139 britiske soldater, der har forskanset sig i den svenske missionsstation Rorke’s Drift beliggende i Natal-provinsen i Sydafrika. Alle odds er imod de britiske soldater, der er trængt op i en krog af de disciplinerede zulukrigere. Men briterne formår alligevel på mirakuløst vis at vinde.

Hvorfor var zulunationen og briterne i krig? Hvorfor vandt de få briter over de veltrænede zuluer? Har slaget stadig betydning i dag? Spørgsmålene er mange og museumsinspektør på Nationalmuseets Etnografiske Samling med ansvar for de afrikanske samlinger, Jesper Kurt-Nielsen, som har besøgt både Isandlwana og Rorkes Drift, vil fortælle om det det berømte slag.

Tid: torsdag, den 16. februar 2023 kl. 17.00 – 19.00
Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh K.
Pris: 150 kr.

 

Kvindekanoner og forsvarssagen

Omkring forrige århundredeskifte tordner en gruppe kvinder mod vattede mænd, der ikke tør tage rigets forsvar seriøst. De tager sagen i egen hånd og stifter Danmarks hidtil største kvindeforening. Og i en tid hvor kvinder ellers ikke umiddelbart måtte interessere sig for forsvaret, begyndte en gruppe meget konservative kvinder at kæmpe forsvarssagen og lave store indsamlinger til alt fra kanoner til varmt undertøj til soldater

I anledning af kvindernes kampdag vil historiker Anne Aaskov Vigsø til dette Fad & Foredrag fortælle en helt særlig historie om nogle kvinder fra et samfundslag, vi normalt ikke associerer med kvindekamp. Normalt knytter historieskrivningen kvindebevægelsen til arbejderbevægelsen og venstrefløjen. Mindre kendt er historien om disse meget konservative kvinder, som havde en skjult agenda om at bringe kvinder ud i samfundet og ind i politik.   

Tid: onsdag, den 8. marts 2023 kl. 17.00 – 19.00
Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh K.
Pris: 150 kr.

 

Samurai – mellem myte og virkelighed

Få krigere er blevet mytologiseret så meget som samuraien. Billederne er velkendte fra film, videospil, TV-serier ogtegneserier: Vi er fascineret af krigerpoeten med den skarpe katana og det strenge moralkodeks, der hugger sig vej igennem det feudale Japan.

Hvordan var livet virkelig for en samurai? Hvad kæmpede de for og med? Var æren virkelig så vigtig for dem, at de kunne finde på at begå rituelt selvmord i stedet for at blive taget til fange?

Til dette Fad & Foredrag vil seniorforsker Martin Petersen fra Nationalmuseet fortælle om Krigsmuseets og Etnografisk Samlings mange spændende samurai-genstande. I samlingerne er der både rustninger, våben, udstyr og smukke træsnit, der illustrerer de japanske krigere, deres liv og de slag, de deltog i.

Martin vil både aflive myter og fortælle om de rigtige historier, der har givet liv til populærkulturen omkring samuraien. Med udgangspunkt i både fiktion og virkelighed vil vi finde ud af, hvad der gør samuraien så vigtig en historisk karakter.

Tid: torsdag, den 20. april 2023 kl. 17.00 – 19.00
Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh K.
Pris: 150 kr.

 

Magrethe 1. - Kampen om det nordiske storrige

Med lige dele diplomatisk snilde og iskold krigsførelse etablerede dronning Magrethe 1. den legendariske Kalmarunion – men det var ikke uden ofre.

Til dette Fad & Foredrag fortæller Nationalmuseets seniorforsker Vivian Etting om Magrethes krige imod særligt Den Tyske Orden, der havde en ny tids højteknologisk ildkraft som våben imod den skrøbelige union.

Generelt undgik dronning Margrete 1 åben krig og foretrak at vinde sine kampe ved forhandlingsbordet, men visse situationer krævede et opgør på slagmarken.

Tid: torsdag, den 25. maj 2023 kl. 17.00 – 19.00
Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh K.
Pris: 150 kr.

 

Krig og klinger – historisk fægtning

I historiske krigsfilm såvel som den seneste fantasybasker ser vi gang på gang krigere svinge sværdet på imponerende vis. Men hvordan ser rigtig historisk fægtekunst ud? Det handler dette Fad & Foredrag om.

Vores yndlingsfilm- og serier har massevis af skarpe klinger og gnistrende dueller i sig, men har det noget med den historiske virkelighed at gøre?

Historisk fægtemester Victor Harder Hesel vil til dette Fad & Foredrag fortælle om sværdkampens historie – og om hvordan vi indimellem tror, man har kæmpet med sværd. Han har både stået bag kameraet, været i historiebøgerne og fægtet med fortidens våben.

Til denne aften vil vi gå myterne og historierne i sømmene, finde ud af, hvad der har hold i virkeligheden og hvad der ikke har.

Med sig har Victor pakket sine historiske klinger og vil gennemføre en demonstration, så vi kan se gnisterne flyve i Christian 4.s 400 år gamle kanonhal.

Tid: torsdag, den 22. juni 2023 kl. 17.00 – 19.00
Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh K.
Pris: 150 kr.

Læs mere her

[Historie-online.dk, den 18. januar 2023]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kilder til Dansk Kunsthistorie
Dansk oldtidsforsker modtager ’den lille nobelpris’
Troels-Lund - Historiens Aktører nr. 11