Menu
Forrige artikel

Nyt om kejser Nero

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2445

 

Enhver bygherre er nervøs for, at man under anlægsarbejdet pludselig støder på arkæologiske fund. Så må arbejdet stoppe omgående – og det koster. Netop i Rom er der stor sandsynlighed for, at noget sådant sker. Og det gjorde det for nyligt ved ”Palazzo della Rovere”, der ligger mellem Peterskirken og ”Castel Sant Angelo”. Det viser sig at være et ganske opsigtsvækkende fund: kejser Neros forsvundne teater.

Den katolske organisation, der er ejer af ”Palazzo della Rovere” har indgået en aftale med den amerikansk ejede hotelkæde ”Four Seasons” om renovering af en del af paladset, så der kunne komme 55 – 60 luksusværelser. Arbejdet skal være afsluttet i 2025. Det er ikke noget tilfældigt årstal. Det er det år, hvor man – hvis man efter sit skriftemål besøger Peterskirken eller Pauluskirken – ”San Paulo fuori le Mura” – kan få aflad for sine synder. Det er det såkaldte katolske ”Jubelår”. Af mærkværdige grunde strømmer katolikker – og mange af vi andre – til Rom. Så er det helt passende, at der er hotelværelser til rådighed. Men man stødte på fortiden, da man gravede.

 Det er næsten uundgåeligt, at man ikke kommer forbi ”Palazzo della Rovere”, når man vil ind til Peterskirken. (Foto: HPN).

Arkæologer fra Kulturministeriets arkæologiske afdeling – Soprintendenza Speciale di Roma – kom hurtigt til stedet for at se nærmere på, hvad det var, man var stødt på.

På billedet ser man udgravningsområdet, efter arkæologerne har besluttet, at der skal graves ud for at få deres formodninger bekræftet. Foto: Soprintendenza di Roma)

Man havde en teori om, at der kunne være en mulig sammenhæng mellem fundet og kejser Nero. Fra antikke kilder – blandt andet Tacitus – vidste man, at Nero muligvis havde opført et teater, hvor han kunne øve sin optræden som ”kunstner”. Med egne digte og sange akkompagneret af ham selv med lyrespil.

Geoarkæologen Renato Sebastini fortæller til historie-online på en hamrende hed dag, at der er belæg for at antage, at det virkelig er Neros teater, man har fundet. Dette begrunder han blandt andet med nogle af de særlige detaljer ved fundene. At der netop er fundet spor af bladguld på en del af resterne mere end antyder, at vi her har med et kejserligt byggeri at gøre. ”Lo vediamo come impronte digitali imperiali” – ”Vi ser det som kejserlige fingeraftryk”, understreger han.

Af de følgende billeder fremgår det, hvad der i skrivende stund foregår med indsamling og katalogisering af de mange fund.

Den ene side af et Janushoved – guden der kunne se både bagud og fremad på samme tid. (Foto: Soprintendenza di Roma)

  (Foto: Soprintendenza di Roma)

Diskussion undervejs i arbejdet. Den kvindelige arkæolog holder en blyant i hånden. Det kunne ligne en lidt obskøn gestus. (Foto: Soprintendenza di Roma)

Udgravninger foregår et stykke tid endnu. Siden vil man dække store dele over, så der er noget til fremtidige arkæologer. En del vil dog også blive vist frem i montrer, når der åbnes for de nye luksuriøse hotelværelser.

I et lille filmklip med italiensk tale kan man danne sig et indtryk af udgravningerne:

https://www.youtube.com/watch?v=ZmqY21jyPoM

I øvrigt ser vi med længsel frem til, at varmen ikke længere er så trykkende.

Tornerò quando l'autunno è qui – jeg vender tilbage, når efteråret kommer.

Erik Ingemann Sørensen

Se de øvrige artikler i serien "Det hemmelige Rom"

[Historie-online.dk, den 15. august 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Santa Maria in Transpontina
Spændende start på efteråret i Italien
Kejser Neros genåbnede pragtpalads