Øl i Den Gamle By
Museets bryggerlaug brygger øl i åbne kar af træ, som man gjorde det i midten af 1800-tallet.
Kom og få et spændende indblik i bryggeprocessen.
Bryggerne byder sikkert på en smagsprøve på de våde varer.
Ølbrygning som i 1800-tallet
Indtil 1800-tallet drak både børn, kvinder og mænd øl. Vandet i byens brønde var nemlig forurenet, og øllet indeholdt næringsstoffer.
Ølbrygning var en vigtig del af erhvervslivet. Fra gammel tid bryggede købmænd øl, men i 1800-tallet var bryggeriet blevet et selvstændigt håndværk.
Øl brygges af vand, malt (spiret byg), humle og gær. Af og til brygger Den Gamle Bys bryggerlav i bryggeriet, og så kan du følge hele bryggeprocessen som i midten af 1800-tallet.
Overgæret og undergæret øl
Der findes to grundtyper af øl: Den overgærede ale og den undergærede lagerøl. Ale var alene på markedet, indtil Carlsberg for 160 år siden begyndte af brygge lagerøl.
Ale laves med overgær ved temperaturer fra 15-24 grader.
Lagerøl er fremstillet med undergær ved 3-11 grader, som til gengæld kræver, at øllet lagrer i længere tid - deraf navnet.
Bajersk øl og pilsner er begge undergærede lagerøl brygget på maltet byg og tilsat humle. Bajersk øl er kommet til Danmark fra Bayern, mens pilsnerøl stammer fra den tjekkiske by Plzeň.
Billedet på forsiden: Det færdiggærede øl fades på store ølankre.
Historie-online.dk, den 8. maj 2018