Menu
Forrige artikel

Ole Rømers Tusculanum

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3430

 

år er det 40 år siden, at amatørarkæologen og musiklæreren fra Bagsværd Gymnasium, Claus Thykier, fandt resterne fra Ole Rømers observatorium Tusculanum ved Vridsløsemagle. Observatoriet, der også blev kaldt ’Stjernekiggerhuset’, har i sin levetid blot har været et beskedent bindingsværkshus. Men i eftertiden et fyrtårn for den moderne astronomi. Fundet af observatoriet i 1978 ledte til, at Ole Rømer Museet (i dag Kroppedal Museum) kunne åbne året efter – med Thykier som museumsleder. Jubilæet fejrer Kroppedal Museum søndag den 30. september med foredrag, kage og portvin i lysningen i Vestskoven, hvor Rømers observatorium lå.

Den moderne astronomi begynder på Vestegnen

På en åben mark ved Vridsløsemagle begyndte den moderne, praktiske astronomi. Sådan har man sagt om Ole Rømers observatorium ’Tusculanum’, der kun fik en kort levetid i begyndelsen af 1700-tallet. Rømer er en af dansk videnskabshistories helt store helte. Han gjorde sig for alvor bemærket, da han i 1676 påviste, at lyset har en endelig hastighed. Senere opfandt han et avanceret måleinstrument, den såkaldte meridiankreds til at bestemme stjernernes nøjagtige position på himlen. Meridiankredsen har, helt frem til nyere tid, været anvendt af astronomer verden over. Rømers opdagelser og opfindelser betyder, at han i dag – sammen med landsmanden Tycho Brahe – er det største verdensnavn inden for astronomi og fysik, Danmark har fostret.

Ej kun til pynt

Det var meridiankredsen, der gjorde ’Stjernekiggehuset’ i Vridsløsemagle til noget helt særligt. Set ude fra, lignede observatoriet ikke andet end en knaldhytte. Men det var også meningen. For Rømer havde fået nok af observatorier, der ifølge ham selv var mere til pynt end til brug. Med sit nye ”landobservatorium” langt uden for København, fik han bygget et observatorium særligt til sit instrument – fremfor at tilpasse sit instrument til observatoriet.
I årene efter Rømers død i 1710 opgav man gradvist at vedligeholde observatoriet, og i 1717 flyttede man instrumenterne til Rundetårn. Derefter blev ’Stjernekiggerhuset’ overladt til forfald.

Et arkæologisk mysterium

Der er i tidens løb blev gjort mange forsøg på at finde frem til ’Stjernekiggerhusets’ nøjagtige placering. Et ukendt medlem af Videnskabernes Selskab gik på jagt efter observatoriets ruiner omkring 1765, men fandt intet. Og i 1923 forsøger inspektør ved Nationalmuseet, Hans Kjær, at bestemme den omtrentlige plads. Men også hans opmålinger svigter.

Det er i midlertidig den ihærdige amatørarkæolog og astronomi-interesserede gymnasielærer, Claus Thykier, der i 1978 endelig kan stedfæste observatorium Tusculanum. Han begyndte at overveje, hvorvidt man under tidligere tiders mislykkede forsøg, har korrigeret de oprindelige sigtelinjer for kompasmisvisning. Magnetiske kompasser peger nemlig mod den magnetiske nordpol, ikke den geografiske, og den kan med tiden ændre sig. En sen nat fattede Thykier en blyant og “smørrebrøds-papir” og fik lavet en aftegning af sigtelinjerne, som han lagde henover et matrikelkort af området, indtil han kunne få dem til at passe sammen. Dagen efter kontaktede han skovrideren i Vestskoven, Laumann Jørgensen, der selv var amatørarkæolog. Og ganske rigtigt, på stedet som Thykiers smørrebrødspapir-beregninger havde udpeget, finde r de rester af tagtegl, stumper af kridtpiber osv.

Under den efterfølgende arkæologiske udgravning finder man spor af ydervægge af en hytte samt en konstruktion af tre søjler bundet sammen i en trekant. Søjlerne matcher de optegnelser, man havde af Rømers instrument-søjler, og som altså har båret den famøse meridiankreds – verdens første af sin slags.

Jubilæum – søndag den 30. september kl. 14.00
Kom og få hele historien om observatoriets fortræffeligheder, om den nærmest Indiana Jones’ke Claus Thykiers eftersøgning, og om de mange mislykkede forsøg på at finde frem til huset, når Kroppedal Museum inviterer til både 40-års jubilæum (for udgravningen) og Ole Rømers 374 års fødselsdag. Det markeres med oplæg på selve arnestedet ved arkæolog og museumsinspektør Linda Boye og astrofysiker og museumsinspektør Lars Occhionero.
Der serveres kage, kaffe og portvin og arrangementet er gratis, hvis man på forhånd reserverer billet via linket på www.Kroppedal.dk

Historie-online.dk, den 25. september 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Udstilling om slaveri
Mere end 13.000 historiske artikler gjort tilgængelige
Museumsnumre 41 - Åg