Menu
Forrige artikel

Opfør dig ordentligt!

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4438

 

Efterårsferieaktiviteter for børn på Mosede Fort

I børnenes efterårsferie kan børn og deres familier lære om god opførsel på museet på Mosede Fort. Kom og lær takt og tone og gode manerer, som Emma Gad lærte fra sig for 100 år siden. Smag også på historien helt frem til søndag d. 21. oktober, når der serveres gullaschsuppe fra den store gullaschkanon som en del af museets aktiviteter i efterårsferien.

Takt og tone for de nyrige gullaschbaroner

Det var en god forretning for Danmark at være neutral under 1. Verdenskrig, da der blev handlet med begge parter i krigen. Dansk kødkonserves blev et eksporteventyr i krigens første år, men ikke alle, der tjente store penge, formåede at forvalte dem fornuftigt, de fik øgenavnet gullaschbaroner. De nyrige gullaschbaroner vidste ikke altid, hvordan de skulle begå sig i de finere kredse, som de nu blev en del af. Emma Gad udgav i 1918 bogen ”Takt og Tone” til at vejlede folk i borgerskabets dyder. I ferien kan børnene på en underholdende og sjov måde lære om god opførsel anno 1918. Her vil også være mulighed for at børnene prøver forskellige aktiviteter, så man kan teste, om man kan sin takt og tone.

En af konservesfabrikkerne fra dengang, Beauvais, producerer også i dag færdige middagsretter, hvilket betyder, at et besøg i efterårsferien kan afsluttes med en varm portion gullaschsuppe frisk fra dåse, som er tilpasset nutidens smagsløg. Men den skal naturligvis varmes som for 100 år siden, nemlig i den store gullaschkanon i fortgården.

En udstilling for både børn og voksne

To gange dagligt kl. 11.30 og 13.30 vil der være rundvisninger, der er særligt tilrettelagt for børn. Museets guide vil tage børnene med ind i udstillingen i den 100 år gamle kasematbygning, hvor klavermusik, motorlarm og soldaternes snorken er med til at give en stemningsfuld oplevelse. I udstillingen kan man bruge ører, øjne og hænder til at blive klogere på, hvad der skete i Danmark under 1. Verdenskrig. Selvom Danmark ikke deltog i krigen, kom krigen nemlig til at påvirke danskernes liv.

Historie-online.dk, den 9. oktober 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Vi freder oftest elitens boliger i Nordsjælland
Museumsnumre 4: Lommekniv/foldekniv
Santa Maria in Transpontina