Menu
Forrige artikel

På tur med DHF

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1911

 

Dansk Historisk Fællesråd har den store fornøjelse at søsætte et helt nyt tiltag for alle medlemmer af DHF:

På tur med DHF – medlemsudflugter for medlemmer af Dansk Historisk Fællesråd

Baggrunden herfor er, at DHF vil være med til at styrke det sociale aspekt ved at være sammen om en historisk forening eller en historisk arbejdsplads – samtidigt med, at man er fælles om at dyrke interessen for historien, som jo er det, der binder os sammen.

Fredericia Vold ved Danmarksporten

Guide-samarbejde i Fredericia

DHF har fået etableret et godt samarbejde med VisitFredericia i Fredericia Kommune. VisitFredericia har tilknyttet 25 dygtige og skolede guider til kommunens guide-korps. Nogle af disse guider vil være DHF-medlemmernes værter under deres besøg i Fredericia – et sandt eldorado for historie-interesserede:

Fredericia er anlagt i 1650, sammen med et fæstningsanlæg på halvøen Bersodde. Beliggenheden var valgt ud fra rent militære hensyn. Selv om byen også fik købstadsstatus i 1650, havde den svært ved at etablere en egentlig handel: Den havde ikke noget stort naturligt opland, og greb i øvrigt ind i nabobyernes oplandsdeling. Fredericia fik derfor en lang række handelsmæssige begunstigelser. For at tiltrække borgere og lejesoldater, fik udlændinge og kriminelle lov til frit at nedsætte sig som næringsdrivende eller som militært personale. Man så endda bort fra kravet om, at man skulle være lutheraner, for at bosætte sig i Danmark.

De guidede ture om Fredericias historie handler således om den religiøse fristad, og de rettigheder, Fredericia gav til mange europæiske trossamfund: Katolikker, huguenotter, protestanter og jøder.

Nogle af turene handler dog også om Fredericias unikke militærhistorie, som på mange måder er en danmarkshistorisk skueplads, med sit imponerende fæstningsværk, som er Nordeuropas største voldanlæg.

Også Snoghøj – lige udenfor Fredericia – har altid været et af Danmarks militærstrategiske vigtigste punkter: Den regent – eller fjende – der har greb om Snoghøj, har magten over det vigtigste overgangssted mellem Jylland og Fyn, og har dermed magten over fastlandet og de danske øer.

På den guidede tur i Snoghøj – som starter og slutter på Højskolen Snoghøj – kommer DHF medlemmerne til at høre og se en masse om danmarkshistorien og Sønderjyllands skæbne mellem Treårskrigen og Anden Verdenskrig. På vandringen, bliver hele den tusindårige historie rullet ud, mens deltagerne bl.a. oplever Den Gamle Lillebæltsbro, den gamle færgehavn, stedet, hvor færgegården lå, m.m.

Kontaktpersonen i din medlemsforening eller -institution har fået tilsendt det fulde program med alle optioner og mulighed for tilmelding.

Vi glæder os til at se rigtigt mange af jer i Fredericia!

[Historie-online.dk, den 9. juni 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Digitaliseret kulturarv - den rumlige dimension
Olga Knudsen - Historiens Aktører nr. 17
150 år uden vand i Kolindsund