Podcast om Hobro Havn
Det er næsten 200 år siden, Hobro fik en havn, som med sin blomstrende industri kom til at sætte sit præg på byens historie helt frem til i dag. De mange fortællinger, der knytter sig til havnen, er nu samlet i en podcast-serie i 11 afsnit, der blandt andet fortæller om Hobro havns barndom, dens toldboder, Hobro Gasværk, pakhusene, havnearbejderne, fjordens natur og meget mere.
Hobro Havn blev grundlagt i begyndelsen af 1830’erne og voksede sig snart stor. I første halvdel af 1900-tallet er der livlig aktivitet.
Sveden hagler af havnearbejderne, når de slæber de 100 kg tunge sække med korn og gødning ind i pakhusene. Et andet sted på havnen losser deres kolleger kul af engelske dampskibe. Imens vugger flere andre både i kø ved havnekajen, hvor de venter på at losse eller laste værdifulde sager som kaffe, spiritus eller melasse.
Søndre Kajgade fotograferet i 1943 med de pakhuse, som i dag huser Lystfartøjsmuseet og Det Røde Pakhus. Dengang var bygninger ejet af henholdsvis Hobro Korn og Foderstofforretning og Det Danske Gødningskompagni. En ny podcast i 11 afsnit fortæller hele havnens historie. Foto: Nordjyske Museer
I baggrunden skramler toget - i folkemunde kadavervognen - afsted med slagteriaffald fra Hobro Andelsslagteri. Endestationen er benmelsfabrikken Blåkilde Mølles Fabrikker. Lasten spreder en hæslig dunst langs havnebanen, så selv hærdede toldbetjente rynker på næsen.
Lokalt samarbejde og støtte
Pakhuse, skibsværfter, kulfirmaer og meget andet udgjorde den lille, men moderne havn, der også var med til at gøre Hobro til en industriby. I dag danner havnen en smuk ramme om et velbevaret kulturmiljø med spisesteder, kulturinstitutioner og stadig lidt industri.
Podcasten er blevet til i et samarbejde mellem kunsthistoriker Klaus Højbjerg, GASmuseet, Nordjyske Museer, Kunstetagerne i Hobro, Mariagerfjord Kommune samt skuespillere fra Himmerlands Teater, der lægger stemme til virkelige og opdigtede historiske dialoger og monologer som et ekstra krydderi på historierne. Podcasten er støttet af Mariagerfjord Kommunes Udvalg for Kultur og Fritid, Region Nordjyllands lille Kulturpulje, Sparekassen Danmark og Sparekassen Hobro Fonden
De første tre af 11 afsnit er allerede at finde i udvalgte podcastapps herunder Spotify samt på Nordjyske Museers YouTubekanal og på museets hjemmeside www.nordjyskemuseer.dk.
Hobro Kul og Koks Import fik i 1937 en elektrisk kran til at losse kul. Politikere og erhvervsfolk i byen var begejstrede, mens havnearbejdere frygtede, at den ville tage deres arbejde. Foto: Nordjyske Museer
I den kommende tid udgives yderligere otte afsnit indtil udgangen af februar. I foråret 2022 opsætter museet en håndfuld skilte på udvalgte bygninger på Hobro Havn med korte fortællinger om bygningerne - som en appetitvækker til at høre podcasten.
Hele serien ser således ud:
Da Hobro fik en havn
Toldboder
Vindø Teglværk
Blåkilde Mølles Fabrikker
Dampskibe på fjorden
Havnearbejdere, pakhuse og kul
Hobro Værft
Hobro Gasværk
Ferie og fritid på og ved fjorden
Mariager Fjords natur
Kunst på havnen
En ny podcast om Hobro Havns historie kan hentes gratis på en række platforme – blandt andet Spotify og Nordjyske Museers hjemmeside. Logoet her med havnens ikoniske kulkran i baggrunden viser, at man er på rette spor. Illustration Nordjyske Museer
[Historie-online.dk, den 12. januar 2022]