Pop-up museum i Taastrupgaard
Til foråret får Taastrup et nyt museum. Det sker, når beboere i Taastrupgaard, i samarbejde med Kroppedal Museum, etablerer et pop-up museum i en lejlighed i boligkomplekset. Her vil beboerne fortælle deres egne historier om livet i Taastrupgaard. Museet får kun en begrænset levetid på cirka 6 måneder inden lejligheden og ejendommen skal rives ned som led i en omfattende renovering af området.
Enkelte beboere i Taastrupgaard kan fortiden skrive ”museums-kurator” på visitkortet. De er nemlig en del af en udstillingsgruppe, der skal udvikle, etablere og drive et nyt lokalmuseum i en 4-værelses lejlighed i et af de områder, som af omverdenen ofte betegnes som ”belastet boligkvarter”. Museet etableres i samarbejde med museumsinspektører fra Kroppedal Museum og med Den Boligsociale Helhedsplan i Taastrupgaard.
Museum i en autentisk lejlighed
Det nye museum åbner den 1. maj 2018, og skal fortælle historien om boligkomplekset, der blev opført i 1972 som et resultat af 1960’ernes velfærdsboom, og som siden, på godt og ondt, har dannet ramme om mange forskellige menneskers liv. I udstillingen, der får til huse i en ”autentisk” Taastrupgaard-lejlighed med elementer og genstande fra de sidste fem årtier, kommer man med bag betonfacaderne og oplever beboernes private historier fra Taastrupgaard gennem tiden. Derved bliver lejligheden et vidnesbyrd om Taastrupgaards snart 50 år lange historie – inden området om lidt bliver radikalt forandret. Til efteråret påbegynder nemlig en omfattende renovering, hvor otte boligblokke jævnes med jorden. ”-Det her er jo en rejse for beboerne. Nu skal der skabes plads til en ny skole og et børnekulturhus i én og samme bygning, som skaber liv og aktivitet, og samtidig kommer der bedre parkeringsforhold og mere grønt, lys og luft til boligområdet. Museet markerer dermed en ny start for en byggestil fra 70’erne, som vi i dag kan se ikke fungerer”, siger borgmester i Høje-Taastrup, Michael Ziegler.
Beboerdrevet museum
Taastrupgaard Museum er støttet med 115.000 kr. fra Taastrupgaards afdelingsbestyrelse og med 115.000 kr. fra Den Boligsociale Helhedsplan. Museumsinspektør Mads Thernøe fra Kroppedal Museum, udtaler om de kommende museumsplaner: ”-Vi er meget glade for opbakningen fra både beboerne, fra helhedsplanen og fra boligselskabet AKB. Nu ser vi frem til at kunne præsentere nogle vedkommende og oversete fortællinger fra et af de ”huller i Danmarkskortet”, som Statsministeren i sin nytårstale omtalte landets såkaldte ghettoer som. Områder som Taastrupgaard bliver ofte betegnet som historieløse, men det er naturligvis ikke rigtigt. Alle mennesker har en historie og ved at placere et museum i en almindelig lejlighed, kan vi med til at fremhæve nogle af de historier, der sjældent bliver fortalt”.
Gert Korvig, der er boligsocial leder i Taastrupgaard tilføjer: ”-Det nye museum bliver en unik mulighed for både at vise og fortælle om beboernes visionære beslutning om at gøre op med det lukkede betonbyggeri, vi har i dag. Og samtidig får beboerne selv lov til at fortælle om deres drømme, deres liv og stærke fællesskaber. Etableringen af museet bliver også et samlingspunkt for dem, som vil bidrage til udstillingen. Den lokale syklub syr gardiner til lejligheden, og andre hjælper med at indrette og finde møbler og genstande fra 70’erne og 80’erne i Taastrupgaards genbrugsgård. Og så skal de selv drive museet og lave rundvisninger, når det åbner”.
Taastrupgaard. Foto: JS Danmark
Taastrupgaard blev opført i 1972 med 1000 boliger. Oprindeligt tiltænkt middelklassen.
Taastrupgaard Museum skal efter planerne åbne 1. maj 2018 på adressen Taastrupgaardvej 99. Museet forventes at holde åbent på udvalgte dage frem til en endnu ukendt dato i efteråret 2018.
Udstillingsgruppen består af beboere i Taastrupgaard, en medarbejder fra Helhedsplanen, samt af en etnolog og af en historiker (museumsinspektør) fra Kroppedal Museum.
Det er Kroppedal Museums afdeling for Nyere Tid, der står bag museumsinitiativet og som allerede har stor viden og erfaring med at inddrage private borgere i museumsarbejdet. Senest i forbindelse med hverdagsudstillingen 99xVSTGN, der fortiden kan opleves på Kroppedal Museum, og som gennem 99 genstande dykker ned i 15.000 års historie på den Københavnske Vestegn. 40 % af udstillingens genstande er indleveret af private borgere på Vestegnen – bl.a. fra et nybygger-ægtepar, der byggede et af Albertslunds første parcelhuse i 1970’erne, fra en tyrkisk indvandrefamilie i Ishøj, fra Albertslund-hip-hop-gruppen Suspekt, fra tidligere Brøndbyfodboldspiller Kim Wilfort og fra en af ’Prinsesserne fra Blokken’ Siri Køster.
Historie-online.dk, den 13. marts 2018