Menu
Forrige artikel

Priser til Danmarks Forsorgsmuseum

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 131

 

En kæmpe anerkendelse til museet

Onsdag den 13. november blev Socialpædagogernes Pris uddelt på årets kongres i rammerne på Nyborg Strand. Prisen uddeles til en arbejdsplads eller person, der leverer høj kvalitet i arbejdet med borgerne og/eller styrker socialpædagogerne som faggruppe.

I år får Danmarks Forsorgsmuseum prisen for museets banebrydende og historisk udredende arbejde indenfor sær- og åndssvageforsorgen. En indsats, der har skabt positive forandringer på det socialpædagogiske område.

Museet er indstillet til Socialpædagogernes Pris med følgende begrundelse: “Danmarks Forsorgsmuseum fortjener at modtage Socialpædagogernes Pris, fordi de i forbindelse med den historiske udredning af sær- og åndssvageforsorgen fra 1933 til 1980 har udført et grundigt afdækkende arbejde, som har betydning for både borgere og socialpædagoger i dag. Arbejdsgruppen, der forestod udredningen, har detaljeret og alligevel med respekt for den enkelte borger beskrevet de forhold, som den danske stat udsatte de borgere, der var tilknyttet sær- og åndssvageforsorgen.”

For museumsleder Sarah Smed er det en helt særlig pris at vinde. Sarah modtog prisen med disse ord: “Det er virkelig en anerkendelse! Vi går som dedikerede fagpersoner op i den viden, vi har og det arbejde, vi har lavet. Derfor sætter vi stor pris på den resonans, det giver i forhold til vores samtid og sætter utroligt stor pris på, at der er en anden faggruppe, der anerkender vores arbejde. Det er vi meget stolte af.”

Socialpædagogernes Pris uddeles hvert andet år. I år var 76 indstillet til den hæderkronede pris, og af dem var fire nomineret til Prisen. Foruden Danmarks Forsorgsmuseum var det STU og Kollegium Mariebjerg, Bostedet Skelhøj og Bofællesskaberne Inge og Sofie Marie. Alle arbejdspladser, der har været fyrtårne for den socialpædagogiske faglighed og det socialpædagogiske område.

Jesper Hansen, direktør for Museum Sydfyn, udtaler: ”Jeg er fantastisk stolt over den indsats og de samarbejder, der ligger bag de flotte priser, som Sarah Smed og resten af holdet på Danmarks Forsorgsmuseum anerkendes med. Det afspejler den nationale rolle, som Danmarks Forsorgsmuseum spiller i vores museumslandskab, og det understreger den kvalitet, betydning og ansvar som vi gør os umage med i vores arbejde.

Udsatte borgere i fokus

Vi ser ofte udsatte mennesker som modsatte af os selv, ikke som medmennesker. Deres livsvalg og -vilkår adskiller sig så meget, at vi nemmest ignorerer dem. De bliver usynlige for vores blik, selv når de er lige foran os. Medborgere, vi ikke sætter pris på, mister selvværdet.

Tirsdag den 12. november modtog Sarah Smed, forfatter, historiker og leder af Danmarks Forsorgsmuseum, Bent Melchior Prisen 2024 ved et stort arrangement i Moltkes Palæ i København. Sarah Smed modtager prisen for hendes mangeårige arbejde for at sætte udsatte borgere i fokus.

Prisen uddeles af foreningen Brobyggerne og hylder ildsjæle, der med vedholdenhed og tålmodighed gør sig umage for at træde ud på broen og gå den anden i møde – med åbenhed, nysgerrighed og kritisk stillingtagen. Prisen er opkaldt efter tidligere overrabbiner Bent Melchior.

Generalsekretær for Brobyggerne, den tidligere folketingspolitiker Özlem Cekic, begrunder valget af Sarah Smed som årets prismodtager: “Sarah Smed har udvist tolerance, åbenhed og nysgerrighed over for de udsatte borgeres ståsted og historie, som til tider har været smertefuld og dybt uværdig. Hun har insisteret på at bygge broen mellem datidens fejl og nutidens måde at behandle mennesker på.”

Sarah Smed har blandt andet skrevet bogen “Pigerne fra Sprogø” (2024), som handler om, at omkring 500 kvinder i perioden 1923-1961 blev anbragt på ø-anstalten, fordi de blev anset for at være løsagtige og moralsk defekte.  Aftenens prismodtager var også på talerstolen i 2019 for at redegøre for de historiske undersøgelser, da Godhavnsdrengene fik en officiel undskyldning af statsminister Mette Frederiksen (S) for statens systematiske svigt.

Sarah Smed er enormt stolt og taknemmelig over at modtage årets Bent Melchior Pris. Hun udtaler: “Den menneskelighed og aktivisme, som Bent Melchior var bannerfører for, inspirerer og motiverer mig i mit virke på Danmarks Forsorgsmuseum. For vi lever i en tid, hvor uligheden fortsat stiger, hvor alt for mange af vores medmennesker i udsatte positioner stigmatiseres, og hvor fordommene om dem florerer. Som Brobyggerne arbejder jeg for menneskeligt ligeværd og for retten til at blive hørt, og det at modtage denne ildsjæle-pris giver mig et kæmpe skud energi til denne fortsatte indsats.”

Özlem Cekic stiftede foreningen Brobyggerne med Bent Melchior i 2019. Forening arbejder på at styrke dialogen og den demokratiske samtale i Danmark.

Det er tredje gang, at prisen uddeles siden den første i 2022. Bent Melchior Prisen består af en dråbeformet statuette udført af den danske kunstner Jens Galschiøt. Statuetten er en vandrepokal, der hvert år gives videre af den forrige prismodtager og dermed går i arv fra ildsjæl til ildsjæl.

Tidligere prismodtagere er Jakob Skovgaard-Petersen, professor i islamiske studier ved Institut for tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet (2023) og Henrik Vestergaard Stokholm, rektor ved Nyborg Gymnasium (2023).

[Historie-online.dk, den 20. november 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 05, 2024
Karl Eskelund - Historiens Aktører nr. 34
Museumsnumre 6: Briller