Menu
Forrige artikel

Så kom med mig!

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4641

 

I år er det 50 år siden et af dansk rockhistories største bands blev til. Det fejrer RAGNAROCK med museets første større særudstilling ’Så kom med mig - Gasolin’ 1969-78’. Udstillingen åbner for et inviteret publikum torsdag den 12. september og er åbent for offentligheden fra og med fredag 13. september.

Historien om Gasolin’ er fortællingen om et dansk rockband, som går hele vejen fra undergrund til berømmelse, skaber stor og original musik og bliver sin generations største danske idoler. Det er fortællingen om brændende ambitioner, benhårdt slid, fantastiske succeser, dundrende fiaskoer og ungdommelig vildskab. Om frihed, energi og attitude.

I løbet af deres ni år lange karriere fik Gasolin’ skabt nogle af dansk rocks største sange og samtidig forandret den danske musikbranche.

- Gasolin’ har stadig i dag en enorm betydning for mange mennesker. Og det er helt oplagt, at vi som museum for rock, pop og ungdomskultur benytter 50-året til at fortælle historien om bandet, som blev verdensberømte i Danmark og kom til at præge så mange menneskers liv. De sang om det, de så uden for deres vinduer - en hverdag beskrevet med lige dele nostalgi, længsel og flabethed. Vi vil gerne danne ramme om et fornyet møde mellem alt det Gasolin’ står for – og danskerne anno 2019, fortæller formidlingschef Sidsel Risted Staun om ’Så kom med mig - Gasolin’ 1969-78’, der bliver den første større særudstilling på RAGNAROCK, som åbnede i foråret 2016.

Omsluttet af Gasolin’s sprudlende univers

Musikken er i centrum i ’Så kom med mig – Gasolin’ 1969-78’, og udstillingen fortæller historien om hele Danmarks rockband gennem otte markante Gasolin’-sange. Den omslutter sin gæst i et gasolinsk’ univers, der ud over hovedpersonerne Kim, Wili, Franz og Søren er befolket af både Christianshavns skæve eksistenser, figurer fra bandets fabulerende tegneserieunivers, de mange stemmer af fans med de hjertegribende breve, og så selvfølgelig Inga, Katinka, Smukke Charlie og alle de andre skikkelser, som sangene giver liv til.

- Gasolin’ kommer aldrig til at stå på en scene igen, og ingen kommer nogensinde til igen at skråle med på en liveversion af Rabalderstræde med ’den ægte vare’. Men i udstillingen kan vi give folk oplevelsen af at komme meget tæt på Gasolin’, at komme helt ind i deres univers igen og måske blive klogere på, hvad det var de rørte og stadig rører i os, fortæller Sidsel Risted Staun.

Udstillingen viser blandt andet fotos og genstande, som ikke før har været vist for offentligheden. Blandt andet vil man kunne opleve tegninger og forarbejder til nogle af Gasolin’s ikoniske covers, som illustratoren og fotografen Peder Bundgaard generøst har skænket RAGNAROCK sammen med flere hundrede Gasolin’-fotos. Blandt de omtrent 100 udstillede genstande er også nogle af Franz Beckerlees ikoniske jakker, som er udlånt af Nationalmuseet til udstillingen, ligesom man vil kunne få et rørende indblik i 70’ernes teenage-sindsliv gennem et udpluk af de mange kærlige, finurlige og somme tider ganske krævende fan-breve.

Det bliver desuden muligt for brugerne selv at bidrage til historien om Gasolin’ med egne fortællinger, lege med Gasolin’s tekster og selvfølgelig at give deres helt egne versioner af ’Kvinde min’.

Billedet på forsiden er taget af Peder Bundgaard.

[Historie-online.dk, den 21. august 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Jagten på danmarkshistorien
Sysselsat med halm og garn
Danmarks første lokomotiv, ODIN