Menu
Forrige artikel

Sæt tænderne i Danmarkshistorien

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1113

 

"MAD er en af vores mest ambitiøse udstillinger nogensinde - den favner mere end 10.000 års historie og bliver et sansebombardement af dimensioner!" fortæller museumschef Flemming Hedegaard om årets store udstillingsåbning på Kulturmuseet i Vejle.


Maden har skabt det Danmark, vi kender i dag.

For 6000 år siden blev vi bønder i Danmark, og det samfund og den madkultur vi kender i dag, fik sin spæde begyndelse. Den dag i dag, er Danmark det mest intensivt dyrkede land i Europa.

Men det er ikke mad til mennesker der i denne tid står smukt og grønt på markerne i det danske landskab.

Omkring år 1900 begyndte et eksporteventyr, der ændrede Danmark. Svineproduktionen eksploderede og baconeksporten til England gjorde os rige. Velstand gav os velfærd, og grisekødet fyldte de danske middagstallerkener.

80% af den danske landbrugsjord bruges i dag til at dyrke foder til dyr, og landbruget importerer udenlandsk foder i stor stil.

Kun 10% af Danmarks landbrugsjord bruges til at dyrke mad til mennesker.

Historiske vendepunkter

MAD tegner, med tre markante historiske nedslag, en linje fra bondestenalderen over middelalderen til første halvdel af det 20. århundrede, hvor det vi spiser har ændret verden.

Først fortælles om hvordan stenaldermenneskene begyndte at dyrke jorden. Det skabte Ikke kun en ændring i kosten. Skove blev ryddet og nye sociale strukturer opstod. Selve landskabet og samfundet blev omformet.

Derefter går rejsen til middelalderen, hvor de katolske fasteregler gjorde sild til en af Europas vigtigste fødevarer og handelsvarer. Danske konger og nordtyske købmænd tjente styrtende, og gik i krig om magten over sildemarkedet.

For omkring 100 år siden var det danske svine-eventyr i fuld gang. Englænderne spiste dansk bacon, men resten af svinet gad de ikke sætte tænderne i. De enorme mængder restkød blev solgt til danskerne, med hjælp fra succesfulde reklamekampagner, og svinet forankrede sig dybt i den danske madkultur.

Udstilingen slutter med spørgsmålet om, hvad vi skal spise i fremtiden, og hvordan vil det påvirke vores hverdag og verden omkring os.

Gennem hele udstillingen møder gæsterne de tre temaer magt, bæredygtighed og identitet, der viser de samfundsmæssige ligheder og forskelle, der har været på spil gennem hele Danmarkshistorien.

Sansebombardement

MAD er en udstilling for hele familien. Der er spændende Danmarkshistorie i mavehøjde til de voksne, og sjove sanselige aktiviteter som børnene kan gå på opdagelse i.

Udstillingen er opbygget i en sprudlende visuel stil, med helhedsinstallationer og masser små finurlige detaljer. En række forskellige kunstnere og tegnere har bidraget til udstillingen, og en af aktivitererne har illustrationer skabt med kunstig intelligens.

Udstillingen kan ses fra torsdag d. 15. juni 2023, og indtil 5. maj 2024. Der er altid gratis adgang til Kulturmuseet.

[Historie-online.dk, den 14. juni 2023]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Ny udstilling fortæller om Fyrkat
Ny særudstilling SORT ENERGI & GRØNNE HÅB
150 år uden vand i Kolindsund