Seminar om formidling
PROGRAM LØRDAG D. 23. MARTS (formiddag)
09:30 Ankomst
10:00 Velkomst v. akademileder Per Lunde Lauridsen
10:15 Oplæg for alle om madkultur og arbejdet med madhistorien i TV2´s Badehotellet
SÅ ER DER SERVERET – GØR DANSK MADHISTORIE SPISELIG v/museumsinspektør og madhistoriker Bettina Buhl og kulturhistoriker Benno Blæsild FORRET: Præsentation af MADENS HUS Hvad er MADENS HUS? Hvordan arbejder vi i MADENS HUS? De frivillige i MADENS HUS
HOVEDRET:
1. servering: Dansk madhistorie hurtig fortalt – gode fortællinger om ildstedet, støbejernskomfuret, gassen og det elektriske køkken
2. servering: Brug nu det pæne kaffestel – lidt stilhistorie, som får småkagen og kaffen til at smage bedre
3. servering: Hvordan kan madhistorie fortælles af frivillige?
4. servering: Små historier til den store danske madhistorie
5. servering: Friske ideer til formidling af madhistorie DESSERT: Arbejdet med madhistorien til TV2´s Badehotellet – bl.a. historier fra skuespillernes kursusdag og det videre arbejde med de 5 sæsoner. Og en lille præsentation af en god nyhed
LØRDAG D. 23. MARTS (eftermiddag og aften)
12:30 Frokost
13:30 Workshop A inkl. kaffepause - vælg én af følgende tre:
A1: Levende historie i rolle v. Pia Bach, Middelaldercentret
Middelaldercentret fortæller middelalderens historie med levende for-midling, hvor både ansatte og frivillige formidler i en rolle. Hvorfor levendegøre historien? Hvilke krav stiller det til de frivillige, at formidle i en rolle? Kan man overhovedet stille krav til frivillige? På workshoppen gennemgår vi formålet med at fortælle historien i 1. person og hvordan vi forbereder vores frivillige på dette. Vi gennemgår også de forskellige former for formidling, man kan benytte sig af.
Pia Bach har arbejdet på middelaldercenteret i 10 år og har i de sidste 8 år været frivilligansvarlig. Hendes job er at sørge for at de frivillige har den nødvendige viden inden de kaster sig ud i middelalderbyen, samt koordinere hele logistikken ved at have ca. 150 aktive frivillige.
A2: Håndværk og formidling v. Nikolaj Kirk, restaureringshåndværker
Fortæl den gode historie gennem dit håndværk. Vi vil i fællesskab definere, hvad formidling er! Derefter vil vi gennemgå de overordnede rammer for formidling. Derudover vil vi diskuterer, hvad en god formidler er. Sammen vil vi lave en ”håndbog” for formidling. Alt sammen gennem håndværk!
Nikolaj Kirk er uddannet som restaureringshåndværker. For tiden arbejder han på Hjerl Hede som projektleder for projektet”Hænder og Huse”, som også Ringkøbing-Skjern Museum er en del af.
A3: Kirke– og kirkegårdsvandring v. Steen Espensen, foredragsholder og guide
Kirken er et gammelt hus og derfor også et godt udgangspunkt for at formidle historie. Vil du gerne lære, hvordan man med udgangspunkt i en kirke og kirkegård kan formidle vores kulturhistorie, så er dette kursus for dig. Workshoppen holdes med udgangspunkt i lokale kirker. Steen Espensen var i en lang årrække højskoleforstander og underviser. Steen har gennemført hundredvis af kurser om kirker og kirkekunst.
16:00-16:30 Afrunding
18:30 FESTMIDDAG og erfaringsudveksling
PROGRAM SØNDAG D. 24. MARTS (formiddag)
08:00 Morgenmad
08:45 Workshop B inkl. kaffepause - vælg én af følgende tre:
B1: Formidling af oldtidens håndværk: Lær at gøre din praktiske håndværksviden spændende og lærerig for andre! v. Anne Sofie Bay Østergaard, arkæolog
Workshoppen sætter fokus på at få formidlingen af oldtidens hånd-værk til at fænge publikum og gæster, så de går hjem med en oplevelse og kan huske, hvad de har hørt og set. Der sættes fokus på at vi formidler jordnært, inddragende og med gennemslagskraft. Der vil være et par praktiske øvelser, vi skal lære om formidlings-teknikker, så vi blive præcise, saglige og interessante formidlere af oldtidens håndværk - den type formidlere folk husker!
Anne Sofie Bay Østergaard er arkæolog og museumsformidler på Ringkøbing-Skjern Museum.
B2: Hvordan tryllebinder du dit publikum? v. Sabine Jensen, naturvejleder
Hvordan ser du ud, når du formidler og skal leverer din præsentation? Taler du publikum op? Er du energisk og dynamisk?
Få gode tips til at levere dine præsentationer med personlig gennem-slagskraft. En praktisk og inddragende workshop, der sætter rammerne for, at vi kan dele vores gode erfaringer og samtidig tage flere med hjem.
Sabine Jensen er uddannet lærer og naturvejleder og er ansat på Ringkøbing-Skjern Museum
B3: Tidsrejse v. Lisbeth Lunde Lauridsen, museumsformidler
”Tidsrejsen” er en metode, hvor børns evner til indlevelse via leg bru-ges til at opnå den ønskede læring. Vi vil gå bag om ”Tidsrejse-konceptet” som stammer fra frilandsmuseet Jamtli i Sverige, der i årti-er har brugt metoden og som Lisbeth Lunde Lauridsen har erfaringer med fra Bundsbæk Mølle, både som tilbud til førskolebørn, indskolingsbørn og til gæster i ferielandet.
Lisbeth Lunde Lauridsen er læreruddannet og arbejder som museumsformidler på Ringkøbing-Skjern Museum.
11:45 Frokost
PROGRAM SØNDAG D. 23. MARTS (eftermiddag)
12:30 Workshop C inkl. kort pause - vælg én af de følgende tre:
C1: Museum for alle - og meget mere end et museum v. Anki van Dassen, Den Gamle By
Alle skal have adgang til vores kulturarv. Derfor har Den Gamle By i Aarhus siden 2011 udviklet særlige forløb til børn og unge i specialskoler og –klasser. I rolle og i dragt indgår de i museets levende og sanselige univers, hvor de gennem skolegang, leg og arbejde får adgang til historien. Anki van Dassen fortæller om de anderledes udfordringer og nye muligheder for læring og oplevelse, som man - måske - kun kan finde på et museum.
Anki van Dassen er museumsunderviser og projektleder i Den Gamle By.
C2: Klasseledelse v/ Birthe Bitsch Mogensen, Favrskov Kommune, Pædagogisk konsulent
Frivillige er engagerede mennesker, der har noget på hjerte og ved en masse. Hvordan får vi bedst muligt det sat i spil, så børn og unge får glæde af det. Denne workshop vil blive meget praksisnær. Hvordan lærer vi ? Hvordan får du de bedste muligheder for at formidle. I vil være aktive undervejs og får masser af værktøjer med jer hjem, som I kan bruge fremadrettet. Birthe Bitsch Mogensen har en pædagogisk baggrund og har arbejdet som lærer i 17 år, hvor eksterne læringsmiljøer og udeskole har haft stor betydning. Siden 2014 har hun været konsulent indenfor museumsverden samt pædagogisk kon-sulent i Randers og Favrskov Kommunen med fokus på den åbne skole.
C3: Rundvisninger v. Lisbeth Lunde Lauridsen, museumsformidler
Hvordan gør man en guidet rundvisning til en god og medrivende for-tælling? Hvordan får man historisk stof til at give mening for børn og voksne? Den mundtlige formidling er grundlaget for rigtig meget historiefortælling og læring i kulturarven. Derfor er det også vigtigt at bruge alle virkemidler for at gøre historiefagligviden og menneske-skæbner til vedkommende og relevante fortællinger, som besøgende bærer med sig videre.
14:30-15:00 Eftermiddagskaffe og afslutning
Det er gratis at deltage i FrivillighedsAkademiets kurser, du betaler kun for evt. forplejning og logi.
Weekenden afholdes på AMU Hoverdal, Hoverdalvej 14, 6971 Spjald
Ønsker du overnatning, er det muligt i tilmeldingen at booke enkeltværelse: 250 kr.
FORPLEJNING: lørdag: 250 kr. eks. drikkevarer / søndag: 250 kr. eks. drikkevarer.
TILMELDING senest tirsdag den 12. marts på www.FrivillighedsAkademiet.dk
Ved tilmelding skal der angives, hvilke tre workshops du har valgt. Altså én i hver af workshop-modulerne A, B og C. Husk også at skrive hvilket museum eller besøgssted du er tilknyttet.
[Historie-online.dk, den 12. februar 2019]