Menu
Forrige artikel

Skatte fra gravpladser i Vindinge

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2273

 

I mere end to år har ROMU’s arkæologer og konservator arbejdet med fundene fra den sensationelle udgravning i Vindinge, der skabte overskrifter i 2018. Særligt én genstand har imponeret fagfolkene - en såkaldt rosetfibel, et dragtspænde, der blev fundet i en rig kvindegrav.

I oktober 2018 løftede ROMU sløret for en opsigtsvækkende udgravning, som museets arkæologer havde foretaget i månederne forinden. Der blev afdækket næsten 100 grave ved to forskellige gravpladser i Vindinge, og udgravningen kom på Slots- og Kulturstyrelsens Top 10 over arkæologiske fund i årets løb.

“Gravene fortæller os en masse om jernalderens samfund, hvor nogen har været betragteligt mere velstående end andre. Vi fandt grave med store rigdomme og grave uden nogen form for gravgaver," siger arkæolog Nadja Mortensen fra ROMU.

De fleste grave blev afdækket i samme område. Men et stykke fra gravpladsen, tættere på bopladsen, fandt arkæologerne en lille klynge med seks grave - måske en familie. Flere af dem var meget rige. En af dem, en kvindegrav, viste sig at være særligt overdådig:

“Her fandt vi 22 glasperler, 36 ravperler, to lerkar og en nål, hvilket i sig selv ikke er noget særligt sammenlignet med de andre grave fra lokaliteten, men vi stødte også på noget andet og mere interessant," siger arkæolog Nadja Mortensen fra ROMU.

Pludselig tittede en spinkel genstand op ad jorden. For ikke at ødelægge den, valgte arkæologerne at udgrave den i en klump jord, som de sendte til museets konservator.

Fibulaen (dragtnålen) med de forgyldte rosetter har været til pynt og har kun været båret af jernalderens rigeste kvinder. Foto: ROMU

Kunsten ligger i detaljen

“Fordi jeg modtog den i præparat, altså i en jordklump, var det først svært at se, hvad det var," siger konservator Unn Gelting fra ROMU.

Konservatoren gik metodisk til værks. Hun rensede forsigtigt jorden væk, så den spinkle genstand kom til syne. Det viste sig at være en pragtfibel fra jernalderen.

“Det var en såkaldt rosetfibel. Fibulaen er fremstillet af sølv, dekoreret med rosetter, der har en kerne af bronze, som er belagt med forgyldt sølvblik. Derudover er fibulaen dekoreret med andre kunstfærdige detaljer."

Nadja Mortensen og Unn Gelting blev hurtigt enige om, at fibulaen skulle konserveres på en måde, så den en dag kunne udstilles. Derfor gik Unn i gang med at afrense og stabilisere den.

Når jeg fjerner jorden, så fjerner jeg stabiliteten. Især bronzen er blevet svag med tiden, så jeg brugte en fin lak, som holder sammen på den og beskytter dens overflade," siger Unn Gelting.

I alt har konservatoren brugt over 25 timer på at konservere rosetfiblen, og flere gange undervejs har hun følt historiens vingesus.

Ved at komme så tæt på en genstand, kommer jeg også tættere på det menneske, der har forarbejdet den - for over tusinde år siden. Det giver en vis ærefrygt. " siger Unn Gelting.

Rigdomme fortæller om magtcentrum i Vindinge

Også arkæolog Nadja Mortensen er begejstret for fundet.

“Denne type fibula er mere pynt end praktik og vidner om en kvinde med meget høj status. Så den er med til at fortælle om kvinders status i jernalderens samfund," siger arkæolog Nadja Mortensen fra ROMU.

Sammen med de andre genstande fra Vindinge – ringe af guld, sølv og bronzeringe, lerkar, fibler og tusindvis af glasperler og ravperler - vidner rosetfiblen også om en stor velstand på stedet.

“Vindinge har bestemt haft en særlig status på Sjælland på dette tidspunkt i jernalderen og har formodentlig været en form for magtcenter i området, i tiden før Lejre tog over," siger arkæolog Nadja Mortensen fra ROMU.

[Historie-online.dk, den 20. januar 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Byarkiv fylder 80 år
Truede fortidsminder
Nyt nr. af Skalk