Menu
Forrige artikel

Sommerferie på museerne

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4148

Gammel Estrup gentænker herregården og hjælper i sommerferien alle børn og barnlige sjæle med at bygge miniborge, slotte og herregårde af genbrugsmaterialer. Museet vil sætte fokus på den store renæssancebygning, der har 400 års fødselsdag i år.

I middelalderen var herregården et regulært forsvarsværk, men i renæssancen skulle den også være en pragtbolig for den mægtige herremand:

”I renæssancen blev Gammel Estrup bygget om til det imponerende bygningsværk, som man kan se i dag med spir, vindeltrapper og kamtakker. Det var den store renæssanceherremand, Eske Brock, som bestilte ombygningen, der blev udført for 400 år siden af datidens arkitekt, Mathias Bygmester. Vi har derfor fundet på den her sommerferieaktivitet, hvor man selv kan lege arkitekt og bygge sin egen ridderborg eller prinsesseslot. Vi har gennemsøgt lofter og kældre, skuffer og skabe og fundet et væld af sjove materialer til at bygge spændende bygningsværker med. Man kan for eksempel lave sin egen kopi af Gammel Estrup med pap, snor og vinpropper”, siger museumsformidler Anders Sinding.

Herremandens Herregård

Gammel Estrup var ramme om et luksusliv for en af rigets mægtigste familier i renæssancen. Det får man fornemmelsen af, hvis man besøger de nyrestaurerede renæssancerum i herregårdens stueetage. Udstillingen, der har titlen Herremandens Herregård, åbner 27. juni og består af Kapellet, Kapelgangen og Fruerstuen.

I skolernes sommerferie inviterer Gammel Estrup – Herregårdsmuseet børn og barnlige sjæle til at lade sig inspirere af renæssancens imponerende bygningsværker og bygge miniborge i genbrugsmaterialer. Foto. Gammel Estrup - Herregårdsmuseet

 

Kystmuseet

Sommeren står for døren, og Kystmuseet er klar med en lang række sjove og spæn-dende aktiviteter og fire særudstillinger, én på hver af Kystmuseets udstillingssteder. I Sæby arbejdes der med udviklingsplaner omkring havnen, selvom den nu blot er en lystbådehavn. Det er ikke første gang, havnen er omdrejningspunktet for Sæbys ud-vikling. Det kan du se meget mere om i udstillingen Blot til Lyst på museet i Sæby. I Frederikshavn er udviklingen af havnen allerede ved at blive ført ud i livet. Fra ud-sigtspunktet på Bangsbo Fort kan man følge havneudvidelsen, og her vises også ud-stillingen om Frederikshavn havn. På Kystmuseet Skagen fortæller udstillingen Sort-GulRød om skagensmalernes– og fiskernes by, mens det på Bangsbo handler om Slaget ved Waterloo, hvor der vises et stort diorama over slaget med mange effekter og uniformer vedr. slaget og Napoleon.

Det summer af aktiviteter for både børn og voksne. Vær for eksempel med, når der kigges til museets bistader i Skagen, eller om du kan binde et vod eller slå et reb, som en fisker i gamle dage. Der er foredrag for voksne og ture, hvor omvisningen er lagt i børnehøjde. Hør om dengang havnen i Sæby var base for sørøvere og kaperkaptajner, om den tilsandede kirke eller livet som barn i en fiskerfamilie i Skagen, hvor tørfisk ofte var på menuen—det er der også mulighed for at smage selv. Museets gamle Bedfordbus kører guidede ture i roligt tempo, og du kan besøge Redningsstationen i Sæby med museet som guide. Hver dag tager guiderne på Bangsbo Fort dig med en tur under jorden i nogle af de 80 bunkere, der er på stedet– men pas på, du ikke bliver holdt op af soldaterne, der patruljerer området, eller støder på modstandsfolk, der sniger sig rundt.

www.kystmuseet.dk

 

Den Gamle By

En dag som barn i 1864 eller 1927

I skoleferierne kan du rejse tilbage i tiden og for en dag opleve at være barn i 1864 eller 1927.

Børn arbejder for føden i 1864
Du får en ny identitet og nye bukser, bluser, skjorter og skørter magen til tøj fra 1864.

Derfor kan du blive sat til at stable brænde, skure gryder, lave mad, vaske tøj eller hente vand, og du risikerer, at asylforstanderinden hundser med dig. Du lærer også salmevers – ligesom et barn i 1864. Og måske snyder du dig til en lille leg.

Asylforstanderinden viser jer rundt i Den Gamle By, så du senere kan løbe ærinder hos bageren eller købmanden. I spiser også en frokost, der minder om den børn spiste i 1864.

Når dagen er omme, har du en unik fornemmelse af, hvordan det var at være barn i 1800-tallet.

Feriebarn hos Tante Ida i 1927
I begyndelsen af 1900-tallet blev børn fra de større byer ofte sendt alene til provinsen, fordi forældrene ikke havde råd til at give børnene ferie eller ordentlig mad. Ofte var børnene svagelige og trængte til at komme væk fra dagligdagen. 

De heldige havde en tante Ida, som gav børnene noget solid mad, lys og luft.

Når du kommer,  får du en ny identitet og nyt tøj magen til det, børnene havde på i 1927. Hos tante Ida skal du hjælpe til og lave mad på støbejernskomfuret, samle bær og frugt i haven , løbe ærinder og vaske tøj.

Hvis du er heldig eller har særlige evner kan det være at du får lov til for eksempel at sy, strikke eller spille på klaver. Men du er jo på ferie. Så hos tante Ida tager I også på en lille udflugt og leger i haven.

 

Ladbykongens Verden

24. juni til 30. december 2017. Udstillingsåbning 23. juni kl. 15

Hvordan så vikingerne ud? Hvem troede de på? Hvordan levede de? Dyk ned i en fortælling om vikingetidens hedenske fyrster – deres daglige liv, bolig, død og religion.

Vikingemuseet Ladby er et museum for Danmarks hidtil eneste kendte vikingeskibsgrav. Her fortælles historien om skibsgraven fra omkring 920, hvor en vikingekonge blev gravlagt i sit prægtige vikingeskib sammen med rige og prægtige gravgaver. Ladbykongen hørte til blandt samfundets absolutte top – ja det var en fyrstelige begravelse.

Med udstillingen ”Ladbykongens verden” tager Vikingemuseet Ladby hul på et nyt kapitel i fortællingen om kongen i graven. Vi har her samlet de mange gode spørgsmål vi bliver mødt med på rundvisninger og i butikken. Spørgsmålene går hovedsageligt på Ladbykongens daglige liv, rammer og levevilkår.

Der er tale om et større puslespil, hvor arkæologi, historie, osteologi, sprogforskning, runologi m.m. bidrager til vores forståelse af vikingetidens samfund og dets glemte og forsvundne skikke. Hver en brik tæller, og det er en historie, hvor det sidste kapitel langt fra er fortalt endnu.

www.ostfynsmuseer.dk

 

Møntergården: Sommerferie med fokus på formidling

Sommeren står i formidlingens tegn, når Møntergårdens nye børnemuseum åbner op for en lang række aktiviteter. I Børnenes Baggård kommer I til at opleve et levendegjort rekonstrueret miljø fra 1890'erne, så I kan få et (næsten) autentisk indblik i dagligdagen hos en snedkerfamilie.

Se det med børnenes øjne
Vores formidling henvender sig til børn i alderen 4-11 år. Vi gør formidlingen spændende og levende for børnene ved at tage udgangspunkt i deres egen dagligdag og på den måde vise dem, hvordan deres liv adskiller sig fra livet i 1800-tallet. Vores formidlingsprincipper er baseret på tanken om dialogbaseret formidling, hvor vi samtidig ønsker at få børnene til at være en aktiv del af vores rekonstruerede bymiljø.

Historien læres med hænderne
Det gør vi bl.a. ved at lave aktiviteter inde i snedkerværkstedet og i køkkenet. I værkstedet får børnene mulighed for at lave deres egne produkter som f.eks. fuglehuse, mens de bliver klogere på snedkerfaget og på arbejdsmetoderne i 1800-tallet. I køkkenet kommer børnene helt tæt på en husmors dagligdag og kommer til at opleve, hvordan en familie fungerede sammen i gamle dage.

Ny måde at sanse fortiden på
En vigtig del af hverdagen i 1800-tallet har været leg. For at give børnene en sjov oplevelse med lege fra 1800-tallet har vi fået Gerlev Legepark - Danmarks førende legeeksperter - til at besøge Børnenes Baggård. Vi har valgt at tage udgangspunkt i familielivet, da det er et håndgribeligt emne for mange børn. I sommerferien tager vores børneformidler også børnene med rundt i baggården og kigger på gamle genstande sammen med dem. Vi ønsker, at børnene skal blive klogere på fortiden ved at bruge alle deres sanser. Derfor får de i sommerferien også mulighed for at røre og se på originale museumsgenstande.

http://museum.odense.dk/

 

Museum Sønderjylland  - Arkæologi Haderslev: I lære som arkæolog
Rigtig mange børn og voksne synes det må være lykken at være arkæolog og finde gamle ting i jorden!  I   den første uge i skolernes sommerferie fra mandag den 26.-30 juni  har 23 børn mellem 8-12 år meldt sig til kurset” Jeg er arkæolog” på Museum Sønderjylland  - Arkæologi Haderslev. På kurset skal børnene ikke kun ud at grave, de skal også vaske potteskår, kigge dybt i arkæologens værktøjskasse og selv lave udstilling.

Den først dag kommer børnene bag museets kulisser.  De skal bl.a. besøge museets arkæologer og med i museets magasiner for at se hvor opbevarer de ting som ikke er i udstillingerne.  Deltagerne vil få ”næsten” alt at vide om fortiden og arkæologi. De vil komme på omvisning i museets udstillinger, finder ud af, hvordan man ser forskel på flintesten, potteskår og jordklumper!  De kommer med bag arkæologens skrivebord, ser arkivet, går på opdagelse i magasinerne og ser, hvor alle de arkæologiske udgravninger og fund er registreret. Man vil også få mulighed for at afprøve arkæologernes avancerede redskaber som f.eks. metaldetektor og tegnemaskine.

Med på udgravningen

Kursets anden dag er helliget udgravningen, der går til et af de største udgravningsprojekter  Musuem Sønderjylland har fortaget indenfor de sidste ti år. Stedet hedder Kassø og ligger vest for Rødekro.  På området har arkæologerne fundet bebyggelse fra hele oldtiden. Her lå der f.eks. for 2000 år siden jernalderhus , der var op til 20 m lange.  Arkæologerne har mest af alt fundet stolpehuller fra huse, men også potteskår, sjove  ting fra husenes  ildsteder og  flintredskaber er dukket op.  Der er ikke fundet så mange metalgenstande endnu på udgravningen, men måske kan børnene hjælpe med at forbedre denne del. De skal nemlig ikke kun grave stolpehuller og tømme fortidens affaldshuller men også gå med metaldetektor.

Tilbage til fortiden

 Alle fundene tager børnene med ind på museet. For på tredjedagen skal de nemlig vaskes, registreres og beskrives for at komme på udstilling i museet forhal. 

Men  arkæologerne skal ikke kun grave, registrere og opbevare fundene de skal også genskabe fortiden.  Det gør den ” rigtige”  arkæolog som oftest i en rapport, en udstilling eller i tykke bøger!  Børnene går endnu længere  de skal prøve fortiden på egen krop.

De to sidste dage af kurset skal børnene smede deres egen middelalderkniv, lave skaft og skede til den og sy en flot pung i læder. Og endelig skal der laves middelaldermad i museets bulhus over åben ild . Hele kurset slutter med en middelalderfest for børn og forældre, hvor der både skal spises, synges, leges og danses og naturligvis deles diplomer ud til  alle som har gennemført kurset” Jeg er arkæolog 2017”.

Fundene skal  både registreres, dateres og det skal findes ud af hvad det er man har fundet.  Foto Merete Essenbæk. 
www.museum-sonderjylland.dk

 

Ringkøbing-Skjern Museum: Sommer, sol og naturgalleri på Strandgaarden

Mellem hav og fjord ligger den gamle klitgård, Strandgaarden, smuk placeret. Med Vesterhavets brusende bølger på den ene side og Vest Stadil Fjord på den anden, er det kun klitterne der beskytter gården. Den 2. juli åbner Strandgaarden, der er en del af Ringkøbing-Skjern Museum, endnu en gang, og byder indenfor til en sommer fyldt med oplevelser. Naturen kommer i fokus, ikke bare i det nye fotogalleri, men også når Strandgaarden inviterer til naturbrunch. Glæd jer til at opleve og smage Vestjyllands natur!

Naturgalleri

Naturen er i fokus i Strandgaardens nye naturgalleri, hvor den lokale natur- og landskabsfotograf Mikkel Jezequel udstiller sine fantastiske fotografier, der alle tager afsæt i den, på én og samme tid, barske og smukke vestjyske natur. Mikkel Jezequel har hele livet ernæret sig som fotograf og hans fotografier er publiceret i danske såvel som internationale medier. I udstilingen er det er det Mikkel Jezequels kærlighed til den lokale vestjyske natur, set gennem en kameralinse, publikum vil kunne opleve. Udstillingen kører fra d. 2. juli til 31. august 2017

Besøgende vil også kunne opleve keramiker Eva Hermanns smukke keramik i fotogalleriet. Eva Hermann bor på en vestjysk klitgård - og ligesom Mikkel Jezequel, er det naturen inspirerer hendes arbejde, hendes kunst bærer tydelige præg af naturen, havet og årstiderne ved den jyske vestkyst.

Naturbrunch, oplev naturen - og spis den!

Igen i år inviterer Strandgaarden til naturbrunch. Sammen med museets naturvejleder, René Hankelbjerg, starter dagen med en tur til stranden, hvor hver en sten bliver vendt… René fortæller om stenenes spændende verden - hvordan kan man se, hvor stenene kommer fra, hvilken slags er det, og hvordan stenenes kredsløb er. Efter strandturen er der dækket op i Strandgaardens hyggelige stuer, hvor man kan nyde en lækker brunch lavet af naturens egne ingredienser, blandt andet enhver haveejers mareridt skvalderkål, vil dukke op. Naturbrunchen foregår den 30. juli fra kl. 11.00 til 14.00 - tilmelding er nødvendig!

Strandgaardens åsbningstider

Åbningstid: Juli- august: Søndag - torsdag kl 12-16

Entre: 50 kr. Børn under 18 år gratis adgang.

Adresse: Husby Klitvej 5, 6990 Ulfborg

Læs mere om Strandgaarden på www.levendehistorie.dk

 

Verdens største LEGO skib i M/S Museet for Søfarts dok

Over 1 mio. LEGO klodser i dokken

Verdens største LEGO skib

Kom helt tæt på verdens største LEGO skib når det indtager museets dok d. 24. juni. Det imponerende skib er bygget af over en million LEGO klodser, er tre tons tungt og 12 meter langt. Det er anerkendt af Guinness Book of Records som verdens største LEGO skib og bygget i forbindelse med DFDS’ 150-års jubilæum sidste år.

Hvornår: 24. juni – 20. august i museets åbningstid.

 

Byg dit drømmeskib

LEGO skibet er samtidig startskuddet til sommerens aktiviteter for hele familien. I sommerens LEGO værksted får børnene mulighed for at afprøve deres evner som skibsbyggere og havnekonstruktører side om side med en masse andre børn, når der skal bygges drømmeskibe og havnebyer. Der vil være LEGO matroser til at give en hjælpende hånd og gode råd. Børnenes byggerier bliver hen over sommeren til en foranderlig verdenshavn, og der vil være konkurrencer og flotte præmier sponsoreret af DFDS. Hvornår: 24. juni – 20. august kl. 11 – 17. http://mfs.dk/detsker/sommeraktiviteter-paa-museet/

 

Middelaldercentret: Stor ridderevent 3.-7. juli 2017

Ridder Svane har fået et barnebarn som ovenikøbet er en søn! Det betyder at familiens navn er sikret flere generationer frem. Barnebarnet er blevet døbt i Maribo Klosterkirke og derfor vil Hr. Svane fejre den mandlige arving med en fem dage lang fest og ridderturnering.

Henrik Svane har valgt at afholde en festturnering hvor kærligheden dyster mod ondskaben, det gode kæmper mod det onde! Henrik Svane vil selvfølgelig selv ride som kærligheden og forsvarere denne!

Hr. Svane har inviteret folk fra nær og fjern for at fejrer sønnesønnen og folk er strømmet til fra hele Danmark, men også fra Sverige og Holland, ja så langt væk som Finland er der kommet rejsende til den store festivitas.

Alt er fest og farver og byen summer a liv, men pludselig forstyrres roen af noget. Henrik Svanes søn, Laurtis Svane, er kommet op at skændes med en tysk ridder, der har kaldt kong Erik for uærlig, idet han har devalueret den danske mønt. Denne strid skal der dømmes i, men det udvikler sig og ender med at de to unge mænd mødes til en dyst på faste lanser og kamp på sværd, til der er fundet en vinder.

Det kan ende grueligt galt!

Ridderfestival på Middelaldercentret med deltagelse fra udenlandske grupper. Kom på Middelaldercentret fra den 3.-7. juli og oplev det hele med dine egne øjne. Bliv inddraget i rollespillet og tag 610 år tilbage i tiden til dengang riddere kæmpede for æren.

For første gang skal der rides på faste lanser som man gjorde på slagmarkerne – uden en barriere mellem ridderne og når der ikke er flere lanser fortsættes der til fods med sværd. Det var ganske anderledes end fest-turneringerne, hvor ridderne viste deres kunnen. Dette gjaldt livet – og endnu vigtigere, æren.

Vi vil gerne vise at der i middelalderen var flere former for turneringer – fredsturneringer, der var iscenesatte skuespil og opvisning mod krigsturneringerne, der var seriøse og kunne ende med døden for både ridder og hest.

Det hele vil være pakket ind i Middelaldercentret vante tidsrejse, hvor middelalderen vækkes til live igen

Der kommer middelaldergrupper fra blandt andet Sverige, Danmark, Holland og sågar et par deltagere fra New Zealand for at deltage i festlighederne. Musikgruppen Almune lægger ligeledes vejen forbi Sundkøbing for at spille op til fest og dans.

Der vil være liv og glade dag i Sundkøbing og der vil blive budt indenfor i alle husene, hvor folkene lever deres liv, laver mad og håndværk.

Tag 610 år tilbage i tiden til nogle farligt underholdende dage i Sundkøbing!

Vel mødt og Guds Fred!

Middelaldercentret har åbent hver dag fra 10:00-17:00 og der er ligeledes åbent i restaurant ”Den Gyldne Svane”, hvor man kan smage på middelalderens mange retter. Bordbestilling anbefales.

Temaweekender juli:

3.-7. juli: Stor ridderevent med deltagere fra udlandet

15.-16. juli: Middelaldercentret får pest

29.-30. juli: Medicin og lægevidenskab

 

Middelaldercentret/The Medieval Centre

Ved Hamborgskoven 2 Sundby L. 4800 Nykøbing Falster

Hjemmeside: www.middelaldercentret.dk

Historie-online.dk, den 28. juni 2017

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Gravhøj og gelænder
Danmark på film
August. Très Riches Heures du Duc de Berry