TV-tips, uge 05, 2024
I denne uges tv-tips fremhæver vi en dokumentarserie om Jerusalem og én om Silkevejen. Lars Mikkelsen fortæller om tidlig middelalder i Danmark og Liv Thomsen om dansk stumfilm. Vi skal med DK4 på tur til Sydengland, og vi skal også høre om danske mord og en svensk dokumentar fortæller om 100 års seksualundervisning. Endelig kan vi glæde os til at se den prisvindende danske dokumentarfilm om billedkunstneren Apolonia Sokol. Der er bestemt meget at se frem til. God fornøjelse!
Historien om Danmark: Tidlig middelalder
DR2, 31. januar, kl. 18:15
Lars Mikkelsen fortæller om Danmark i den tidlige middelalder i 1100-tallet, hvor borgerkrige raser. Det er historien om, hvordan biskoppen Absalon og Kong Valdemar den Store begynder at skabe stabilitet og fremgang i Danmark. Men også om hvordan de sammen starter store krige syd for os. Og så skal vi selvfølgelig høre om, hvordan historien om Dannebrog blev til.
Jerusalem - Kampen om den hellige by (5:6)
DR2, 1. februar, kl. 22:40
Amerikansk dokumentarserie fra 2021). (Jerusalem: City of Faith and Fury) Jerusalem, 1939. I begyndelsen af 2. verdenskrig føler araberne i Palæstina sig fanget mellem stormagterne. Titusindvis af jødiske flygtninge ankommer, og det skaber flere konflikter. Samtidig kæmper David Ben-Gurion and Golda Meir jødernes sag. I 1948 bliver staten Israel udråbt, men krig bryder ud mellem Israel og nabolandene. Da den slutter et år senere, er Jerusalem delt i øst og vest mellem Israel og Jordan.
På tur til
DK4, 2. februar, kl. 17:05
Kom med på busrejse til nogen af de mest populære steder i den sydlige del af England, der er kendt for sine charmerende huse, den storslåede natur og ikke mindst en historie, der går langt tilbage til tiden, før både romerne og vikingerne valgte at slå sig ned i området. Sydengland er fyldt med maleriske byer og imponerende landskaber, der har inspireret til bøger som "Skatteøen" af Robert Louis Stevenson og Arthur Conan Doyles fortælling om Sherlock Holmes og Baskervilles hund. I programmet tager vi dig også med til Englands vestligste punkt, Land's End, og tidevandsøen St. Michaels Mount. Havnebyerne Portsmouth og Plymouth har været med til at skabe Englands flådehistorie gennem århundreder, og vi besøger bl.a. Lord Nelsons flagskib "HMS Victory" i Portsmouths historiske dok-område. Herudover besøger vi den berømte osteby Cheddar, byen Bath med de gamle romerske badehuse, Windsor Castle, der var et af dronning Elizabeths yndlingsslotte samt et af Englands mest berømte vartegn Stonehenge.
100 års seksualundervisning
DR2, 3. februar, kl. 20:00
Svensk dokumentar fra 2023. (A Century of Sex Education) "Hvor kommer babyer fra?" Seksualundervisning har været kontroversiel og tabubelagt gennem historien, men den seksuelle revolution har ført til, at nutidens unge er blevet bedre informeret. Her udforsker vi 100 års sex- og samlivshistorie rundt om i verden.
Sex, sensationer og superstjerner - Historien om dansk stumfilm
DR2, 4. februar, kl. 15:00
Dansk dokumentar fra 2020 I filmens barndom lå Hollywood i Valby. Her masseproducerede Nordisk Film en lind strøm af erotiske dramaer, krigsfilm og farcer. Men også i Aarhus og Hellerup var der gang i filmfabrikkerne. Og danske stumfilmsstjerner fik en hel verden til at sukke henført. Vi fortæller historien fra de allerførste spæde skridt i 1896, hvor optagelserne varede nogle få sekunder og blev vist frem på markedspladser til filmen blev et massemedium og en milliardindustri. Der gik kun tre årtier. Så kom talefilmen, og de gamle stumfilm blev opslugte af mørket. Indtil nu, hvor et omfattende digitaliseringsprojekt hiver dem frem i lyset igen. Derfor kan vi vise helt unikke optagelser, der har været gemt væk i mere end hundrede år. Vært og tilrettelægger: Liv Thomsen.
Apolonia, Apolonia
DR2, 4. februar, kl. 22:15
Prisvindende dansk dokumentarfilm fra 2022. Et usædvanligt nært og eksistentielt portræt af billedkunstneren Apolonia Sokol fortalt over hele 13 år af den danske dokumentarist Lea Glob. En af det seneste års helt store sensationer og en film af en sjælden dybde og styrke. (Dokumania)
Danske mord - Når Flokken Dræber
DR1, 5. februar, kl. 21:25
I september 2005 bliver et ungt, nygift par skudt ved højlys dag foran Slagelse Banegård. Det er kvindens bror, der skyder - men hurtigt står det klart for politiet, at der ikke er tale om en bror, der har dræbt sin søster af egen fri vilje. Tværtimod tyder alt på, at der er tale om et æresdrab, beordret af pigens egen far og udført ved hjælp af hele familien. I Danmark er man ikke vant til æresrelaterede forbrydelser, og politiet må tage nye metoder i brug for at opklare sagen - og få dømt alle involverede.
Den kinesiske superfæstning (1:2) Kampen om Silkevejen
DR2, 6. februar, kl. 20:00
Kinesisk dokumentarserie fra 2020. (Dunhuang: Ancient Frontier Fortress) Det vestlige Kina, 111 f.Kr. Han-dynastiet bygger en fæstning ved den kinesiske ørkenoase Dunhuang for at kontrollere adgangen til Silkevejen. Handelsruten fra Kina til Romerriget genererer massive profitter og skatter. Men magtfulde nomadiske Xiongnu-stammer truer handlen. Kan den snu Han-general Ban Chao besejre både Shanshan-kongen og det mægtige Kushan-imperium og genvinde kontrollen over Silkevejen? Anden del følger umiddelbart efter.
[Historie-online.dk, den 30. januar 2024]