TV-tips, uge 07, 2024
Der er en del krig i fjernsynet i næste uge. Det drejer sig både om Irak-krigen, Ukarine-krigen, 2. verdenskrig og en serie om Rusland i krig. Men også om Hadrians mur ved nordsiden af Romerriget. Desuden skal på tur i Danmarks dialekter, til Østblokkens Grand Prix, hilse på balletformidleren Erik Aschengreen og tilbage til 1970 med Søs Egelind. Endelig en dansk dramaserie om besættelsestiden sidste år fra 1992. God fornøjelse!
Kærlig hilsen 1970
TV 2, 14. februar, kl. 22:15
I 1970 er Søs Egelind 12 år gammel og bor sammen med sin mor og storebror i et rækkehus i Skanderborg. Søs ved allerede, at hun skal være skuespiller. Hun elsker at ride på heste, og så drømmer hun om at få den helt rigtige Wranglerjakke. Nu inviterer hun sine to døtre med tilbage til 1970 - til en tid, hvor der brygges hvidvin i kældrene og 'danses moderne' i træskostøvler. I tre dage skal familien bo og leve som i 1970, og vi er med, når familien genoplever Søs' barndom. Kan mødet med fortiden gøre os klogere på nutiden?
Hitlers tyske flygtninge i Danmark
DR2, 15. februar, kl. 20:00
Dansk dokumentar fra 2023. De var blandt de 250.000 tyske flygtninge, der på Hitlers befaling i krigens sidste måneder blev sendt til Danmark. Nu ser fire tidligere flygtningebørn tilbage på den livsfarlige flugt og deres ophold i Danmark. Alle har en særlig forbindelse til Oksbøllejren, der i løbet af 1945 blev Danmarks femtestørste by. Filmen berører også den tragedie, der rammer Skjern den 4. maj 1945 kun få timer før befrielsen, og indeholder klip, der aldrig tidligere er vist på TV.
I magtens korridorer (1:8) Irak-krigen
DR2, 15. februar, kl. 21:00
Amerikansk dokumentarserie fra 2023. "Aldrig igen" sagde verdens ledere efter 2. Verdenskrig og nazisternes holocaust på jøderne. Men "aldrig igen" er ikke politisk eller juridisk bindende. Efter Sovjetunionens fald i 1991 var USA verdens eneste supermagt. Hvordan reagerede amerikanske præsidenter, ministre og generaler på efterretninger om folkemord og krigsforbrydelser? Hvilke etiske, politiske og militære valg stod de overfor, og hvad fortryder de? Første episode undersøger Irak-krigen i 1991.
En anden verden - et portræt af Erik Aschengreen
DR2, 16. februar, kl. 17:00
Den internationalt anerkendte balletformidler Erik Aschengreen fortæller om sit liv med dans. En rejse fra Pantomimeteatret i Tivoli over Det Kongelige Teater til Paris, hvor han skrev nogle af sin vigtigste bøger om ballettens verden. Denne portrætfilm blev skabt tre år før hans død.
Mørklægning (1:2)
DR2, 16. februar, kl. 19:00
Dansk dramaserie fra 1992. September 1944. I det krigstrætte og forlystelsessyge Danmark er det gode tider for initiativrige folk som filmproducent Otto Baumann. Men i det skjulte er Baumann omgivet af fjender - han er en gambler, der samarbejder med både besættelsesmagten og modstandsbevægelsen. Da han bliver offer for en brutal forbrydelse, bliver kriminalbetjentene Nielsen og Andersen sat på sagen - men politiet er under tysk opsyn, og inden længe bliver forholdet til besættelsesmagten forværret. Medvirkende: Ole Ernst, Henning Jensen, Solbjørg Højfeldt, Kurt Ravn, Susse Wold, Peter Schrøder, Peter Gantzler m.fl. Instruktion: Palle Kjærulff-Schmidt.
Vi som valgte at blive (4:6)
DR2, 17. februar, kl. 22:15
Ukrainsk dramaserie fra 2023. Klaus er en ung tysk kirurg. Da krigen bryder ud, kører han til Kyiv for at redde sin ukrainske kæreste. Men hun nægter at flygte, så han bliver også i landet. Han engagerer sig i frivilligt arbejde, men bliver alvorligt såret. Afsnit fem og seks følger umiddelbart efter.
Østblokkens Melodi Grand Prix
DR2, 18. februar, kl. 19:00
Svensk dokumentar fra 2022. (Intervision Song Contest - schlager i kalla krigets skugga) August, 1980. Den kolde krig er på sit højeste. Da skibsværftsarbejdere i Polen begynder en massestrejke, stiger spændingerne mellem Øst og Vest yderligere. Den finske kunstner Marion Rung træder ind på scenen i Sopot, Polen. Hun skal deltage i Intervision Song Contest - Østblokkens svar på Vestmagternes Eurovision Song Contest. Frihedssøgende østeuropæere håber, at musikken kan ændre verden.
Danmarks dialekter
DK4, 19. februar, kl. 18:45
Har du nogensinde undret dig over, hvordan det kan være, at der findes så mange forskellige dialekter her i Danmark? Det har Mikkel Søby Dalbøge i hvert fald, men ikke bare hvorfor der er så mange, men også hvordan de er opstået til at starte med. I programmet rejser Mikkel landet rundt og snakker med alle mulige danskere, som alle besidder hver deres smukke dialekt, for at finde ud af, om det virkelig er så meget forskel på en sønderjyde og en amager-kaner. Og så byder Danmarks førende dialektekspert, Michael Ejstrup, ind med en masse sjov viden omkring de mange dialekter, vi har her i Danmark.
Gåden om massakren på Hadrians mur
DR2, 20. februar, kl. 19:25
Britisk dokumentarserie fra 2021. (Treasures Decoded) Hadrians mur. Et 120 kilometer langt fæstningsværk, der går tværs over det nordlige England. Engang udgjorde den Romerrigets nordligste grænse og blev bygget for at holde fremmede ude. Her dykker vi ned i hemmelighederne bag det imponerende bygningsværk, der afslører en blodig massakre uden for muren - og et hemmeligt våben, som romerne brugte til at knuse deres fjender.
Rusland i krig (1:3)
DR2, 20. februar, kl. 20:10
Tysk dokumentarserie fra 2023. (Russia's Wars) Når Rusland griber til våben, holder verden vejret. Gennem århundreder har magthavere formet det russiske imperium med list og magt. Peter 1. den Store og Katarina 2. den Store erobrede dele af Nordeuropa, Krim og den kaukasiske region. Deres efterfølgere forsvarede imperiet mod Napoleon, mens Nikolaj 2. førte til Romanov-dynastiets ophør og satte scenen for en ny stormagt: Sovjetunionen.
[Historie-online.dk, den 13. februar 2024]