Menu

TV-tips, uge 18, 2025

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 35

 

I denne uge er der naturligt nok meget fokus på besættelsen og befrielsen af Danmark. Jytte Abildstrøm fortæller om 4. maj, dokumentar fortæller om det danske guld, svensk dramaserie portrætterer Jane Horney, og en dokumentar fortæller om mænd fra det tyske mindretal, der blev indsat i Frøslevlejren. Desuden skal vi høre om kunstværket ”Lyset-linjen” i 1995, og dokumentar om musikken i Auschwitz. Endelig dokumentar om Hellen Mirren – og en udsendelse om en globetrotter med en masse smalfilmsbilleder. God fornøjelse!

 

Gensyn på dk4

DK4, 30. april, kl. 17:10

En ven af familien havde et foto-en gros-firma, og i starten af 50´erne præsenterede han Ove Gendrup for et smalfilmsapparat – og så var han solgt. Det startede med små film af børnene, senere kom rejserne til – det var de mere eksotiske rejsemål der trak. Hør bl.a. om mødet med pygmæerne, om manden med de 28 koner, sigøjnerne og om rejserne til Amerika og Kina. Her møder vi en vaskeægte globetrotter, der også er en blændende fortæller, selv om det er de gamle smalfilmsbilleder, der løber med opmærksomheden.

 

Helen Mirren - dronningen af film, teater og tv

DR2, 1. maj, kl. 19:05

Fransk dokumentar fra 2023. (Helen Mirren - A Sassy Royal Actress) Hun er den eneste, der to gange har vundet både en Oscar, en Emmy og en Tony. Helen Mirren er en kamæleon. Shakespeare-skuespiller, sexsymbol, filmdronning og meget mere. Siden hendes karriere begyndte i 60'erne har hun søgt frihed, udfordringer og krævet det ypperste af sig selv. Hun er en skuespiller med tusind ansigter og en enestående karriere. Men også en frigjort kvinde, der er blevet et feministisk ikon.

 

Jeg var der - 4. maj

DR2, 2. maj, kl.  21:40

Den 4. maj 1945 er Jytte Abildstrøm 11 år, da hun sammen med familien over radioen hører, at Danmark atter var et frit land. I de bevægede befrielsesdage opdager hun, at naboen har skjult jøder i kælderen, men bliver dybt chokeret, da genboen bliver tvangsklippet for at have arbejdet for tyskerne. Vores historie er stykket sammen af en endeløs række af begivenheder. Nogle af dem bliver milepæle i vores fælles bevidsthed. Andre er markante øjeblikke, som skifter historiens kurs. Og så er der de stærke billeder, som brænder sig fast på nethinden for altid. I denne serie genoplever vi nogle af de hændelser, sammen med dem der var der.

 

Jane Horney (1:6)

DR2, 3. maj, kl. 14:30

Dansk-svensk dramaserie fra 1985. I 1939 sælger den unge, eventyrlystne Jane Horney sine rejseartikler fra Grønland til avisen Stockholms-Tidningen. Og gifter sig kort tid efter med redaktøren Herje Granberg. 2. verdenskrig bryder ud, og da Herje bliver korrespondent for Aftonbladet i Berlin, flytter Jane med. Her omgås hun både jøder og nazister. Medvirkende: Ewa Carlsson, Henning Jensen, Claus Strandberg, Niels Alsing m.fl. Andet og tredje afsnit følger umiddelbart efter.

 

Det danske guld

DR1, 4. maj. kl. 18:00

Dansk dokumentar fra 2015 Hvad skete der med de mange tons guld i kælderen under Danmarks Nationalbank før Nazi Tyskland besatte Danmark? Nu oprulles historien om de mænd, der traf beslutningerne i dybeste hemmelighed og som risikerede alt, hvis deres planer blev afsløret.

 

Lyset - Laser-shitstormen der ramte Danmark

DR2, 5. maj, kl. 18:55

Dansk dokumentarfilm fra 2023. Lyset var Danmarks største kunstværk og udløste samtidig en historisk shitstorm, da kunstneren Elle-Mie Ejdrup skabte en 532 km lang laserlyslinje langs bunkerne på vestkysten den 4. maj 1995. Tidligere modstandsfolk, toppolitikere og pressen kæmpede voldsomt om værket. Efter at have modtaget dødstrusler og været sendt ud i kulden i to årtier fortæller holdet bag værket nu historien om Lyset - Laser-shitstormen, der ramte Danmark.

 

Magtskifte i straffelejren - opgøret i Sønderjylland

DR2, 6. maj, kl. 19:00

Mere end 70 år efter afslutningen på 2 verdenskrig fortæller en række vidner fra det tyske mindretal om et sjældent beskrevet kapitel i den danske befrielseshistorie. Omkring 3500 mænd fra det tyske mindretal blev efter befrielsen afhentet og indsat i Frøslevlejren, fordi de havde sympatiseret og samarbejdet med den tyske besættelsesmagt. Dette er deres historie om hvordan retsopgøret i Sønderjylland påvirkede familiers liv og fik konsekvenser for eftertiden. Filmen indeholder en lang række optagelser fra besættelsestiden lavet af mindretallet selv som aldrig tidligere er blevet vist på TV.

 

Musikken fra Auschwitz

DR2, 6. maj, kl. 20:55

Tysk dokumentar fra 2025. (Lost Music of Auschwitz) Auschwitz-Birkenau var historiens største dødslejr. Omkring 1,1 millioner mennesker døde der, de fleste af dem jøder. Men lejren husede også mindst seks orkestre, dannet af fanger og styret af SS. Mange af de nodeark, de efterlod, er næsten ulæselige eller stærkt beskadigede. Her følger vi komponist og dirigent Leo Geyers otte år lange musikalske detektivarbejde med at genskabe og fortolke de mange fragmenter, som er fundet. En fortælling om mod, håb og oprør.

[Historie-online.dk, den 29. april 2025]

Se relaterede artikler
TV-tips, uge 14, 2025
TV-tips, uge 11, 2025
TV-tips, uge 17, 2024