Menu

TV-tips, uge 2, 2025

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 174

 

I næste uges fjernsyn skal vi se en dansk dokumentarserie, nemlig: Danske drømme fra 1998, som genudsendes. Vi skal også høre om kvinder i danmarkshistorien, Mayafolkets verden og Den amerikanske borgerkrig. Desuden en dansk seriemorder, branderter i historien, livet på et krigsskib og en serie om, hvad det kræves for at være teaterskuespiller. God fornøjelse – også med VM i håndbold for herrer og Australian Open i tennis.

 

Danske mord - En Seriemorders Signatur

DR1, 8. januar, kl. 21:25

En augustaften i 1971 bliver den 8-årige Conny stukket ned og dræbt i en opgang på Nørrebro. Conny har ikke været udsat for voldtægt eller forsøg på voldtægt og politiet er på bar bund - hvem kan finde på at myrde et barn uden tilsyneladende motiv? En ung mand med en mistænkelig plet på bukserne og usammenhængende forklaringer kommer i politiets søgelys, men da manden har et vandtæt alibi, må sagen henlægges. Indtil fem år senere, hvor endnu en pige ved navn Connie bliver brutalt knivdræbt i en vaskekælder i Randers. For her dukker den mistænkte op igen, og for første gang i danmarkshistorien skal politiet finde ud af, hvad der skal til for at profilere en decideret seriemorder.

 

Mayafolkets tabte verden (1:2)

DR2, 9. januar, kl. 17:30

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Lost Tombs of the Ancient Maya) Det var en af de mest sofistikerede civilisationer i verdenshistorien. I 3000 år dominerede mayaerne Mellemamerika. De grundlagde magtfulde kongeriger med stenredskaber og var pionerer inden for kunst, arkitektur, skrivning og matematik. Men alligevel er deres liv og død stadig omgærdet af mystik. Hvem var de? Hvad skete der med dem? Og hvad udløste mayacivilisationens katastrofale sammenbrud?

 

DronningeRiget: Dorothea af Brandenburg

DR2, 9. januar, kl. 21:00

Dronning Dorothea var i sin tid en af Danmarks største jordbesiddere og langt mere velhavende end sin mand Kong Christian den 1. - der måtte låne penge af sin hustru. Dorothea er stammoder til Oldenborgerne, men blev skrevet ud af Danmarkshistorien af sin egen søn Kong Hans, der ikke syntes, at kvinder skulle bestemme.

 

Abraham Lincoln (2:3) Borgerkrig

DR2, 10. januar, kl.  22:15

Amerikansk dokumentarserie fra 2022. Abraham Lincoln er netop blevet præsident. Men syv stater i syden har allerede revet sig løs fra unionen. Fort Sumter er faldet, og borgerkrigen raser lige på kanten af Washington D.C. Abraham Lincoln indkalder tropper, og begynder at benytte sig af sine krigsbeføjelser. Men krigen trækker i langdrag og bliver mere og mere blodig. I 1863 frigiver han sydstaternes slaver. Det er en kompliceret politisk manøvre, der kan ændre udfaldet af krigen.

 

Teaterblod: Ghitas opdagelse

DR2, 11. januar, kl. 16:35

I 1972 spiller teaterstykket "Misantropen" på Det kongelige Teater og sætter for altid nye standarder indenfor dansk skuespilkunst. Ghita Nørby springer ud som stor karakterskuespiller og opsætningen bliver en legende. I anledning af at dansk teater fylder 300 år, slår vi ned på fire vigtige teaterhistoriske begivenheder. I dette program fortæller Ghita Nørby om "Misantropen" og Sonja Richter og Nicolas Bro om hvad det kræver at være teaterskuespiller.

 

Danske drømme (2:10)

DR2, 12. januar, kl. 12:00

Dansk dokumentarserie fra 1998. Kvinderne gør oprør, danner basisgrupper, tager på Femølejr og forvirrer manden. Imens står bilerne stille om søndagen. Poul Hartling forsøger med sin Venstreregering at styre Danmark gennem krisen, men må overlade magten til Anker Jørgensen. Danskerne flytter i kollektiv, og Leif Panduro fanger tidsånden med sine tv-spil. Der er røde faner og strejker i en tid, som er præget af splittelse og forvirring. Tilrettelæggelse: Leif Davidsen.

 

Livet på krigsskibet (3:6)

DR2, 13. januar, kl. 19:00

Britisk dokumentarserie fra 2023. (The Warship: Tour of Duty) Efter to ugers uafbrudte operationer sætter HMS Queen Elizabeth kurs mod Cypern og en tiltrængt landlov. Men den velfortjente tur i land byder ikke kun på natteliv og kultur. En dødelig virus bringes med ombord. Inden for få dage er hundredvis i isolation, og spændingerne stiger overalt på krigsskibet.

 

Sladderhistorie - Uheldige branderter

DR2, 14. januar, kl. 19:30

Kan man blive kulturminister hvis man er blevet taget for at have kørt bil med kokain i blodet? Kunne Tordenskjold og Tycho Brahe have beholdt henholdsvis livet og næsen, hvis de havde holdt sig ædru? Og skulle Hans Engell have ladet bilen stå den aften i 1997? Svaret er i alle tilfælde ja.

[Historie-online.dk, den 7. januar 2025]

Se relaterede artikler
TV-tips, uge 16, 2024
TV-tips, uge 37, 2024
TV-tips, uge 46, 2023