Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 20, 2024

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 632

 

Denne uges flow-tv har portrætter af J.Th. Lundby og Brad Pitt – og begyndelsen af et stykke drama om Grundtvig. Andre personer er fotografen Susanne Mertz og topnazisten Adolf Eichmann. Desuden begynder en serie om andelsbevægelsen og der er også en udsendelse om russerne på Bornholm i den umiddelbare efterkrigstid. Endelig et amerikanske komediedrama om mad med bl.a. Helen MIrren – så kan det ikke være helt dårligt! God fornøjelse!

 

Store danske kunstnere: Johan Thomas Lundbye

DR2, 15. maj, kl. 18:15

Guldalderens fineste søn malede drømmen om Danmark som et yndigt land. Men hans sind var bipolart og trak ham ned i depressionens mørke. Han døde kun 29 år gammel som kampvillig soldat for fædrelandet.

 

Brad Pitt - Fra blaffer til Oscarvinder

DR2, 16. maj, kl. 19:05

Fransk dokumentar fra 2023. (Brad Pitt - More Than a Pretty Face) Han er ofte blevet kåret som den smukkeste mand i verden. Den amerikanske skuespiller Brad Pitt brød igennem i Hollywood med sit blonde playboy-image i filmen 'Thelma og Louise'. 15 minutters berømmelse blev nøglen til hans succes, men også hans forbandelse. Lige siden har han i film efter film forsøgt at bryde med dette image. Kom tæt på det verdensberømte, komplekse og dygtige filmikon.

 

Hundredefodsrejsen

DR2, 17. maj, kl.  20:00

Amerikansk komediedrama fra 2014. (The Hundred-Foot Journey) Familien Kadam flytter fra Indien til en sydfransk landsby. Her åbner de et indisk spisested - lige over for madame Mallorys Michelin-stjernede, klassisk franske restaurant. Det skaber røg i køkkenet, for den snobbede madame Mallory har svært ved at tolerere de farverige, støjende konkurrenter. Men måske kan madame Mallory i virkeligheden lære noget af det krydrede indiske køkken? Medvirkende: Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal m.fl. Instruktion: Lasse Hallström.

 

Magtskifte i straffelejren - opgøret i Sønderjylland

DR2, 18. maj, kl. 16:05

Mere end 70 år efter afslutningen på 2 verdenskrig fortæller en række vidner fra det tyske mindretal om et sjældent beskrevet kapitel i den danske befrielseshistorie. Omkring 3500 mænd fra det tyske mindretal blev efter befrielsen afhentet og indsat i Frøslevlejren, fordi de havde sympatiseret og samarbejdet med den tyske besættelsesmagt. Dette er deres historie om hvordan retsopgøret i Sønderjylland påvirkede familiers liv og fik konsekvenser for eftertiden. Filmen indeholder en lang række optagelser fra besættelsestiden lavet af mindretallet selv som aldrig tidligere er blevet vist på TV.

 

Kvinden med kameraet

DR2, 18. maj, kl. 20:00

Susanne Mertz har med sine fotografier skildret dansk musikhistorie fra 1960´erne og frem til i dag. Hun har været livsvidne til afgørende vendepunkter for kunstnere som Gasolin, Kim Larsen, Gitte Hænning, Anne Marie Helger og Jytte Abildstrøm. I denne levende dokumentar, fyldt med enestående arkivoptagelser, er de gode historier i fokus, når Susanne Mertz møder de kunstnere, hun har fotograferet gennem tiden.

 

Grundtvig (1:3) Det første oprør

DR1, 19. maj, kl. 20:00

Den unge Grundtvig læser til præst i København, men han drømmer om at blive forfatter, så han har udskudt sin afsluttende eksamen i mange år. Men et brev hjemmefra får afgørende betydning. Medvirkende: Ulrich Thomsen, Mads Reuther, Kirsten Lehfeldt, Jesper Asholt, Oscar Dyekjær Giese, Solvej Horn med flere. Instruktion: Christian Dyekjær.

 

Andelsbevægelsens historie (1:3) - Det begyndte i Brugsen

DR2, 19. maj, kl. 21:30

Det begyndte i Brugsen. Grundideen i Brugsforeningen er, at man ved fælleskøb af store partier dagligvarer sælger til medlemmer uden mellemled. Overskud deles som såkaldt dividende. Engang et vigtigt tilskud i den daglige husholdning, og dividenden findes endnu. Det første andelsmejeri åbnede i 1882. Det første andelsslagteri åbnede i 1887. Organisationsstrukturen havde man allerede fra Brugsen. Tilrettelæggelse: Anna Elisabeth Jessen.

 

Den glemte befrielse - Da russerne tog Bornholm

DR2, 20. maj, kl. 18:55

Mens resten af Danmark jublede over befrielsen i maj 1945 gik Bornholm nogle dramatiske døgn i møde. Først to dages kraftige bombardementer, og så en besættelse af russiske stormtropper. Og bornholmerne kunne ikke få oplysninger om deres skæbne, da radioen ikke fortalte om situationen. Der gik næsten et år, før Bornholm endelig kunne fejre, at de fremmede tropper havde forladt øen. Hos dem der oplevede begivenhederne er der fortsat en bitterhed og en følelse af at være blevet svigtet af det øvrige Danmark.

 

Topnazistens tilståelse (1:3)

DR2, 21. maj, kl. 19:10

Amerikansk dokumentarserie fra 2022. (The Devil's Confession: The Lost Eichmann Tapes) Adolf Eichmann var arkitekten bag det nazistiske Endlösung-program. Efter 2. verdenskrig flygter han til Argentina. Her optager nazijournalisten Willem Sassen en række interview med ham, hvor han praler om sin rolle i Holocaust. Men da Eichmann bliver stillet for retten i 1960'erne i Israel, nægter han alt. Den israelske statsanklager Gideon Hausner går på jagt efter båndoptagelserne, så han kan bevise topnazistens grusomme forbrydelser.

[Historie-online.dk, den 14. maj 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 48, 2023
TV-tips, uge 51, 2023
TV-tips, uge 46, 2024