TV-tips, uge 24, 2024
To berømtheder portrætteres – Niels Bohr og atomkraft – og Martin Scorsese og filmen. Danske Vidundere tager os til Døndalen på Bornholm og Anne-Marie Mai fortæller om årstidens mest interessante bøger. I indvandringens historie hører vi om roepolakkerne, og Cecilie Nielsen tager os med til 2. verdenskrigs Østfront. Desuden kan vi møde den tyske cykelrytter Jan Ullrich og en australier, der muligvis henrettede en nazist. Endelig tv-teater med Holberg fra 1963. Og så begynder EM i fodbold, men der må I selv finde tidspunkterne for kampene. Og Folkemødet på Bornholm transmitteres i hvert fald delvist på TV2News God fornøjelse med det hele!
Årstidens bøger med Anne-Marie Mai
DK4, 12. juni, kl. 16:30
Anne-Marie Mais første anbefaling er Jesper Wung-Sungs "Hans Christian" om H. C. Andersens barndom. "Bog og forfatter"optages i Det Adelige Jomfrukloster i Odense, hvor den unge Hans Christian lånte bøger af de adelige jomfruer, der boede i klosteret. Blandt programmets mange andre omtaler og anbefalinger er Elias Sadaqs "Djinn", som Mai betegner som en overraskende debut om kontroversielle emner, og Thomas Bredsdorffs "Lykkeligt nær". Blandt de nyere digtsamlinger har Anne-Marie Mai valgt Sebastian Nathans "Engle", der udspiller sig i København, og så er der efter fem års pause nyt fra Christina Hagen med "Pow Pow Pow". Her møder læseren såkaldte molboer, der er forfatterens udtryk for en gruppe mennesker – ikke nødvendigvis fra Mols, der ikke er helt livsduelige. Og så er der Daniel Dalgaards "Vulkanø", Janus Kodals "Saks", men også Suzanne Brøggers "På væggen". Programmets klassiker er Hulda Lütken "De uansvarlige"fra 1933 – et værk, som Tom Kristensen i sin anmeldelse betegnede som "en knytnæve i bordet". Og til sidste præsenterer Anne-Marie Mai som sædvanligt sin egen personlige top-3 blandt de bøger, hun omtaler i programmet.
Niels Bohrs hemmelighed: Hvem sagde nej? (1:5)
DR2, 13. juni, kl. 17:35
Hvorfor fik Danmark aldrig atomkraft? Det har altid undret de to historikere Bjørn og Peter. Lige efter anden verdenskrig gik både Sverige og Norge i gang med deres atomprogrammer, men i Danmark skete der ingenting. Og vi havde endda en af de største stjerner på atomforskningen; nobelpristageren Niels Bohr. Nu sætter Bjørn og Peter gang i undersøgelsen om, hvorfor Danmarks største videnskabsmand ikke fik Danmark ind i atomalderen.
Martin Scorsese - Mesterinstruktøren fra Little Italy
DR2, 13. juni, kl. 19:05
Fransk dokumentar fra 2023. (Martin Scorsese - The Italian-American Master) Han er kendt for filmklassikere som 'Goodfellas', 'Taxi Driver' og 'Raging Bull'. Takket være den italiensk-amerikanske mesterinstruktør Martin Scorsese har vi lært at elske outsiderne, småskurkene og mafiosoerne. Hans karakterer har han hentet fra sin opvækst i Litte Italy i New York - Og han har skildret sit billede af USA i sine voldelige Hollywood-film. Her dykker vi ned i Scorseses liv og karriere fra fiaskoer og misbrug til succès.
Danske Vidundere: Døndalen
DR1, 14. juni, kl. 8:45
Danske Vidundere og Ann Marker tage til Døndalen på Bornholm. Døndalen er en af Nordbornholms såkaldte sprækkedale. For millioner af år siden blev sprækkerne i den bornholmske granit skabt af rystelser i undergrunden. I dag kan vi glæde os over en fantastisk natur: I Døndalen er der altid fugtigt og skyggefuldt, og det giver en nærmest jungleagtig natur og meget speciel stemning. Midt i Døndalen buldrer - dønner - Danmarks største vandfald på 20 meter. I udsendelsen besøger vi den lokale matador Carl Aage Reuss, som blandt andet fortæller om, hvorfor han som barn betragtede Døndalen lidt som en "stadsestue" - og vi drager med naturvejleder Søren Sillehoved på opdagelse dybt inde i dalen.
Den stundesløse
DR2, 15. juni, kl. 13:45
Dansk tv-teater fra 1963. I denne klassiske Ludvig Holberg-komedie beklager den rastløse hr. Vielgeschrey sig konstant over ikke at have tid til alle sine gøremål. Han vil have sin datter Leonora gift med en bogholder, der kan hjælpe ham med hans forretninger. Men Leonora er forelsket i Leander - og tjenestepigen Pernille lover at hjælpe det unge par. Medvirkende: Helge Kjærulff-Schmidt, Birgit Sadolin, Susse Wold, Sigrid Horne-Rasmussen, Axel Strøbye, Erik Paaske m.fl. Instruktion: Edvin Tiemroth.
Indvandringens historie (1:6)
DR2, 16. juni, kl. 12:00
Dansk dokumentarserie fra 2003. Roepolakkerne er 1900-tallets første gæstearbejdere. De kommer som sæsonarbejdere, men ender med at slå sig fast ned på Lolland-Falster, hvor deres efterkommere er blevet danske statsborgere. Polakkerne bliver i tusindtal inviteret for at tage det arbejde, som danskerne ikke selv magter - hakning af roer. Selv om deres arbejdskraft er uundværlig, bliver polakkerne i mange år behandlet så dårligt, at Rigsdagen må vedtage en beskyttelseslovgivning. Ellers nægter polakkerne at komme hertil. Anden del følger umiddelbart efter.
Rejsen til slagmarken: Østfronten
DR2, 16. juni, kl. 19:20
Da Hitlers Nazityskland invaderede Sovjetunionen i 1941, begyndte en ideologisk udryddelseskrig med millioner af døde til følge. I dette program rejser Cecilie Nielsen i fodsporene på de danskere, som meldte sig frivilligt til Waffen SS for at kæmpe på nazisternes side. Ikke mindst på officeren Per Sørensen, som hun følger fra den ideologiske skoling i Tyskland til blodige og grusomme kampe i sumpene på Østfronten til det endelige sammenbrud i Berlins gader i 1945.
Jagten på Jan Ullrich (1:4)
DR2 , 17. juni, kl. 22:40
Tysk dokumentarserie fra 2023. (Jan Ullrich - The Hunted) I juli 1997 vandt den tyske cykelrytter Jan Ullrich, kun 23 år gammel, Tour de France. Nu, 25 år efter den store sejr i Paris, ser han tilbage på de vigtigste begivenheder i sit liv - fra en barndom med konkurrencesport og en søgen efter en faderfigur til den største cykeltriumf og de mørkeste øjeblikke i hans liv.
Vores far, nazidræberen (1:2)
DR2, 18. juni, kl. 20:00
Australsk dokumentarserie fra 2022. (Revenge: Our Dad the Nazi Killer) Slog deres far en nazist ihjel? Da de tre australske brødre Jack, Jon og Sam gennemgår deres fars dokumenter, opdager de, at han sandsynligvis har henrettet en nazi, der er flygtet til Australien. For at komme til bunds i sagen hyrer de en privatdetektiv. Var deres far medlem af den jødiske partisanenhed Nekoma, der var dannet af kz-overlevende og ledte efter nazister? Og hævnede deres far sig på en nazist i Australien efter krigen? Anden del følger umiddelbart efter.
[Historie-online.dk, den 11. juni 2024]